31 Martta 2011 de yayımlanacak son listede de adı çıkmayanlar KEY’ini yargı yoluyla almaya çalışacak

 

21.09.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

31 Martta 2011 de yayımlanacak son listede de adı çıkmayanlar KEY’ini yargı yoluyla almaya çalışacak

Ekrem Sarısu - 21 Eylül 2010 Salı - Posta

Soru: Emekli öğretmenin. 3 ncü kez Konut Edindirme (KEY) paramı alamadım. Bir vatandaş olarak neden ve hangi sebeple hakkımı alamadığımı bilememekteyim. Kurumuma 3.kez yapmış olduğum müracaatların kabul edilmediğini öğrendim. Nereye başvuracağım konusunda gerekli bilgiyi öğrenmek istiyorum.

Mediha MACANA/İZMİR

Cevap: Konut Edindirme Yardımını(KEY) alamayanların itiraz süresi 28 Ekim 2008 tarihinde sonra erdi. KEY ini alamadığından dolayı süresi içinde itirazını yapanlardan, yanlışlıkları düzeltilen hak sahiplerine her üç ayda bir KEY ödemesi yapılıyor. Son liste 31 Mart 2011 de olmak üzere her üç ayda bir hak sahibi listesi yayımlanacak. Sizin gibi daha önce yayımlanan listelerde adı çıkmayanların bu listeleri takip etmeleri gerekiyor. Süresi içinde itirazının yapan ve en son 31 Mart 2011 de yayımlanacak olan KEY ödeme listesinde adı çıkmayanlarının, idare mahkemesine dava açmaktan başka çareleri kalmıyor. 31 Mart 2011 tarihine kadar yayımlanacak isteler de muhtemelen adınız çıkacak ve KEY ödemenizi alacaksınız. Şayet adınız çıkmazsa dava açarak hakkınızı yargıda arayacaksınız.

Kendi isteği ile ayrılan işsizlik ödeneği alamaz

Soru: Bir çalışan olarak yazıyorum. Kendi isteğimle iş yerinden ayrılmayı düşünüyorum. Kendi isteğimle ayrıldığım zaman işsizlik sigortasından yararlanabiliyor muyum? 900 gün prim ödemem var.

Ferit ÖZCAN

Cevap: İş sözleşmesini haklı bir nedenle fesih edenler hariç olmak üzere iş yerinden kendi isteğiyle ayrılanlar işsizlik ödeneği alamaz. İş akdinizi haklı bir nedenle fesih ederek ayrılmazsanız, işsizlik ödeneği alamazsınız.

Doğum borçlanmasında dağ fare doğurdu

Soru:1965 doğumlu, 5 Şubat 2003 tarihinde işe giriş yapmış bir kadınım. 2008 tarihine kadar isteğe bağlı sigorta olarak primimi ödedim. Daha sonra yeni yasa gereği 2008'de Bağ-Kura aktarıldım. Prim borcum bulunmamaktadır. Acaba ne zaman emekli olabilirim? Bir de 1991 senesinde doğum yaptım. Acaba yeni doğum borçlanması düzenlemesinden ne ölçüde yararlanabilirim?

Hülya ÖZKARSLI

Cevap: Yasaya göre doğum borçlanmasından yararlanmamanız için hiçbir sebep yok. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumuna(SGK) göre doğum borçlanmasından yararlanamazsınız. Çünkü, aylardır beklenen doğum borçlanması Genelgesiyle(17.09.2010 tarih ve 2010/106 sayılı) SGK; Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yapılamayacağı açıklandı. Sosyal güvenlik hakları Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Ve Anayasa’ya göre de, vatandaşların sosyal güvenliği pek çok yasa ile yönlendirilmektedir. Sadece yasanın nasıl uygulanacağını ilgili dairelere açıklaması ve ülke genelinde uygulama birliğini sağlamasından başka işlevi olmayan genelge ile, yasayla yapılması gereken düzenlemelerin yapılması çok düşündürücü ve kaygı verici. Dünyanın hiç bir gelişmiş ülkesinde, Anayasa teminatı altında olan haklar ilişkin, kanunla yapılması gereken düzenlemenin genelge ile yapıldığı görülemez. Daha yeni yapılan bir Anayasa değişikliği, referandumla halkın oylamasına sunuldu. Meydanlarda Anayasa’da yapılan değişikliklerle çalışanlara yeni sosyal hakların sağlandığı ve hakların güvence altına alındığı halka duyuruldu. Ancak, SGK nın çıkarttığı doğum borçlanması genelgesine baktığımızda tam tersi yapıldığı, çalışanlara Anayasa ve yasalarla verilen hakların genelge ile geri alındığı görülüyor. Şükürler olsun ki, bu ülkede yargı var. Nasıl ki yargı; SGK nın daha önce yasada olmamasına rağmen tebliğ ve genelgeyle getirdiği, “işten ayrılandığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapma şartı” ve “ doğum nedeniyle işten ayrılandığına dair işverenden yazı alma şartı” nı açılan davalarda kişilerin lehine, SGK nın aleyhine verdiği kararlarla düzelttirmişse, sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan doğumların borçlanılamayacağı yanlışlığını da düzelttirecektir. Ancak, bu arada SGK pek çok dava nedeniyle mahkeme masrafına ve avukatlık ücretine katlanmak zorunda kalacak. Ve bu yanlış kararının faturasını yine fakir ve fukara millet ödeyecektir.

Sonuç olarak, SGK doğum borçlanması yaptırmaz. Ancak borçlanma talebinde bulunur, talebiniz reddedildiğinde, İş Mahkemesine dava açarak borçlanma hakkınızı yargı yoluyla almaya çalışabilirsiniz.

Prim ödemenizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

SSK emekli kız çocuklarına yetim aylığı bağlamaz

Soru: Emekli Sandığından emekliyim. 2000 de babamı kaybettim. 2002 yılında eşimden ayrıldım. Babamdan aylık bağlatabilir miyim?

Sevda SEVER

Cevap: SSK emekli kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Aylık bağlatamazsınız.

Tekrar başvurabilirsiniz

Soru: Babam 1940 doğumlu. SSK başlangıcı 10 Kasım 1969 dur. 1200 gün prim ödemesi var. Ayrıca borçlanabileceğimiz 720 günde askerliği var. SSK ya malulen emekli olabilmesi için müracaat da bulunduk. Fakat 1 yıl önce iş göremezliği yüzde 60 ın altında çıktı. Dolayısıyla malul sayılmadı. Daha sonra bizde özürlü yardımından yaralanabilmek için müracaat da bulunduğumdan yüzde 70 in üzerinde özürlü raporu verdiler. Ayrıca babam alzheimer hastası olmakla beraber, ciğerlerinde kronik sorunu, göz tansiyonu ve yaşa bağlı olarak tansiyon gibi çeşitli hastalıkları var. Yürümekte dahi zorlanıyor. Malulen emeklilik için tekrar müracaat edebilir miyiz?

Kenan BİRGÜL

Cevap: Malul raporu için tekrar başvuru yapabilirsiniz. Bir yıl içinde babanızın hastalığı ilerlemiş olabilir. Bir yıl önce yüzde 60 şın altına rapor verenler, yeni başvuruda yüzde 60 şın üstünde de rapor verebilirler. Şansınızı denemekte yarar var.

Askerliğinizi borçlanıp 18 ay erken emekli olamazsınız

Soru:5 Ekim 1970 doğumluyum. Askerden geldikten sonra sigortam başladı. İşe giriş tarihim 10 Haziran 1992 dir. Askerliğimi ödediğim zaman 18 ay erken emekli olabilir miyim? Ne zaman emekli olurum?

Selahattin KARPUZ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizin 375 gününü borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz 375 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5525 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 5 Ekim 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz. 375 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin tamamını borçlanarak 18 ay erkene emekli olamazsınız.

3 Ocak 2012 de emekli olabilirsiniz

Soru: 3 Ocak 1966 doğumluyum. 2 Şubat 1981 de SSK'lı oldum. 5365 gün prim ödemem var. Askerliğimi saydırmadım(18 ay). Ne zaman emekli olabilirim?

HASAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 46 yaşınızı dolduracağınız 3 Ocak 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emekli olacağınız tarihi değiştirmeyeceğinden askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 863

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

31 Martta 2011 de yayımlanacak son listede de adı çıkmayanlar KEY’ini yargı yoluyla almaya çalışacak