Banka değiştirmeden hesaptaki parayı çekmezseniz para SGK ya gider

 

05.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Banka değiştirmeden hesaptaki parayı çekmezseniz para SGK ya gider

Ekrem Sarısu - 05 Ekim 2010 Salı - Posta

Soru: Emekli sandığı emeklisiyim. İkametgâhını başka bir ile naklettiğimden Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak, emekli aylığı aldığım banka şubesinin değiştirilmesini talep ettim. Taşınma işleri bir sonra tatilde bankada bulunan 2.500 TL yi almaya gittiğimde, banka hesabımın SGK ca kapatıldığı ve paranın çekildiğini öğrendi. Banka neden ve niçin sorularıma cevap veremedi. SGK nın pek çok yerini ile görüşmelerim sonucunda, paranın iadesi için bir dilekçe yazdım. Parayı göndereceklerini söylediler. hesabından alınan paraya yaklaşık 4 ay sonra almış olacağım. Bir emekli olarak mağdur oldum. Bu haksız uygulama için mağduriyetimi nasıl giderebilirim? Arada geçen süre için faiz veya benzer bir fark alabilir miyim?

A.T.

Cevap: Emekli aylıklarının alındığı banka hesapları, SGK tarafından açtırılan hesaplar. Emekli aylığının yattığı banka hesabını emekli kullanmasına karşın, bir anlamda hesap SGK ya ait. Emekli, aylığını aldığı bankanın değiştirilmesini talep etmeden önce, banka hesabındaki parasını çekerek hesabı sıfırlaması gerekiyor. Aksi takdirde, sizde olduğu gibi, SGK bankayı değiştirmeden önce hesapta para varsa parayı geri çekiyor, hesap bakiyesini sıfırladıktan sonra hesabı kapatıyor. Ve emekli aylığını emeklinin istediği bankaya ödemeye başlıyor. Hesapta bulunan paranın emekliye geri iadesi, prosedür gereği uzayabiliyor. Emekli dilekçe ile başvuru yapıyor. Çekilen para banka hesabında değil, emeklinin adına bir havale yoluyla gönderiliyor.

Bu işlem doğru bir işlem olup, sıkıntıya bankanın sağlıklı bilgi vermemesi yol açmış. Banka hesaptaki parayı çekmeden, banka değiştirdiğiniz için paranın SGK ca çekildiğini, bir dilekçe ile başvurmanız halinde adınıza gönderileceği bilgisini verseydi, paranızı çoktan almış olurdunuz. Maalesef faiz veya benzeri bir fark almanız mümkün değil.

Anneniz kız kardeşinizin aylığının tamamını alamaz

Soru: SSK emekli olan babamın 15 yıl önce vefat etmesi üzerine annem ve kız kardeşime babamdan aylık bağlanmıştı. Annem yaklaşık 450, kız kardeşim yaklaşık 400 TL maaş alıyorlar. Kız kardeşim yeni evlendi.( resmi nikâh ile) Acaba annem kız kardeşimin maaşını alabilir mi? Ve nereye başvurmalıyız? Alamaz diyorlar doğru mu acaba?

Dursun MUZAFFER

Cevap: Kız kardeşiniz evlendikten sonra babanızdan, annenizden başka aylık alan kalmadığından, annenizin aylık bağlama oranı yüzde 50 den yüzde 75 e yükselir. Kız kardeşinizin aldığı aylığın tamamını anneniz alamaz. Ancak, aylık bağlama oranı artacağından dul aylığı bir miktar artar.

Babanız yurtdışı çalışma süresini borçlanmışsa yurtdışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesilir


Soru: Babam 2009 yılında SSK’dan emekli oldu. Babam yurtdışında çalışabilir mi? Herhangi bir sıkıntı olur mu? Aylığı kesilir mi?

ERSAN

Cevap: Babanız yurtdışındaki çalışma sürelerini borçlanarak emekli olmuşsa, yurtdışında çalışmaya başladığında, ikamete dayalı sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği aldığında emekli aylığı kesilir. Babanız yurtdışı çalışma süresini borçlanmadan, Türkiye’deki çalışmaları sonucu emekli olmuşsa, yurtdışında çalışması halinde emekli aylığı kesilmez.

Dayınız 3600 günle emekli olamaz

Soru: Dayım 1 Ocak 1951 doğumlu. 2003 yılında Bağ-Kurlu oldu.7 yıllık Bağ-Kuru bulunmakta. Aktif olarak Bağ-Kura prim ödemesi devam etmektedir. Bağ-Kur ödemesine başladığın da 6 aylık askerliğini borçlanıp bedelini ödemişti. Yapılan bu ek ödeme prime eklenecek mi? Dayım 3.600 g,ünden emekli olabilir mi? 3.600 gün'e göre emekliliği ne zaman hak ediyor?

Yeliz YILDIZ

Cevap: Dayınızın askerlik borçlanmasıyla kazandığı süre sigortalılık süresi olarak, prim ödeme gün sayısına eklenir. İlk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar, 3600 günle emekli olabiliyor. Dayınızın sigorta başlangıç tarihi 2003 olduğundan 3600 günle emekli olamaz. Dayınız Bağ-Kurda yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 62 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesini 15 tam yıla tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Sigortasız erkek eşinin üstünden sağlık yardımı alabilir

Soru: Her aileden eşlerden birinin sigortalı olması yeterli şeklindeki beyanatınıza istinaden size sormak istiyorum. Ben bu sene ortasına kadar isteğe bağlı sigorta primlerimi yatırdım. Şimdi emeklilik yaşımı bekliyorum. Eşim devlet memuru Bugün SGK ya başvurdum, “eşim üzerinden sağlık yardımı alamayacağımı, GSS ye başvurmam gerektiği” söylendi. Ne yapmam gerekiyor?

Özkan YİĞİT

Cevap: İsteğe bağlı sigortanızı kapatmışsanız eşiniz üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz. Ancak, isteğe bağlıyı kapatmamışsanız, sistem sizi isteğe bağlı sigortalı olarak göreceğinden sağlık yardımı alamazsınız. Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı olarak başvurarak, dilekçeniz de sigortalı olarak çalışmadığınızı, isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemediğinizi, kendi çalışmanızdan dolayı gelir ve aylık almadığınızdan, eşiniz açısından “bakmakla yükümlü olduğu kişi” olduğunuzu(5510 Sayılı K. Md. 3) belirterek, eşiniz üstünden sağlık yardımı alabilmeniz için, sisteme aktivasyonunuzun yapılmasını talep edin.

SSK memura yetim aylığı bağlamaz

Soru: 1992 yılında vefat eden SSK emeklisi babamın maaşı anneme bağlandı. Annem 2006 yılında vefat etti. Emekli Sandığına bağlı olarak 19 yıldır çalışmaktayım. Babamdan bana maaş bağlanır mı? Bugüne kadar hiç müracaatta bulunmadım. Bazıları bağlanır, bazıları bağlanmaz diyor. Hangisi doğru? Ben evli değilim. Babamdan maaş bağlanır mı?

Elif SAYHAN

Cevap: Emekli Sandığı iştirakçisi olduğunuzdan babanızdan dolayı SSK dan yetim aylığı alamazsınız. Ancak tersi olsaydı, yani babanız emekli Sandığı mensubu, sizde sigortalı çalışan olsaydınız, babanızdan dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirdiniz. Çevrenizde bu durumda olup aylık alanlar sizi yanıltmasın. Bu yasalar arasındaki farklı uygulamadan kaynaklanıyor.

Yaşı doldurduğu halde primi doldurmayan ödediği primi geri alabilir

Soru: 1969 - 1973 tarihleri arasında ödenmiş olan sigorta parasını geri alabilir miyiz ?

Tayfun YEŞİLTEPE

Cevap: Emekli olmak için aranan yaşın doldurmasına karşın, emekli olacak kadar prim ödemesi olmayanlar, talep etmeleri halinde ödemiş oldukları primi geri alabilir. Yaşı doldurmuş, ancak emekli olacak kadar prim gün sayısı yoksa, 1969-1973 arasında ödenen prim geri alınabilir. Ancak, 1 Ekim 2008 e kadar primlere faiz işletilmediğinden, ele komik tutar da para geçer.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1272

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Banka değiştirmeden hesaptaki parayı çekmezseniz para SGK ya gider