Oto alım satımı yapan emekli gelir vergisi ödemek zorunda

 

07.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Oto alım satımı yapan emekli gelir vergisi ödemek zorunda

Ekrem Sarısu - 07 Ekim 2010 Perşembe - Posta

Soru: SSK emeklisi birinin, geçimine katkı sağlaması için galeri açmadan oto pazarlarını takip ederek, yılda 8, 10 araba satması vergiye tabi mi?

Muhittin ÖZDER

Cevap: Gelir sağlama amacıyla, ticari organizasyon çerçevesinde sürekli olarak yürütülen faaliyetlerden elde edilen kazançlar, ticari kazanç kapsamında gelir vergisine tabi tutulması gerekiyor. Bir yılda birden fazla veya takip eden yıllarda birer kere alım satım yapılmasında Maliye, süreklilik unsurunun gerçekleştiği görüşünde. Bundan dolayı bir yıl içinde birden fazla ikinci el oto alım satımı, gelir vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeyi gerektiriyor.

Yıl içinde 8, 10 ikinci el oto alım satımı yapan emekli, gelir vergisi mükellefiyetini tesis ettirmek ve oto alım satımından elde ettiği kazancı, ticari kazanç kapsamında beyan ederek hesaplanan gelir vergisini ödemek zorundadır. Vergi dairesi gelir vergisine kayıt olmadan böyle bir faaliyeti tespit ederse cezalı işlem yapar.

Kız çocuklarının babadan sınırsız sağlık yardımı alma devri sona erdi

Soru:34 yaşında bekâr bir bayanım. Bu güne kadar sigortalı bir işte çalışmadığım için işçi emeklisi olan babamın sağlık sigortasından yararlanıyordum. 1 Ekim tarihinde yürürlüğe girecek olan genel sağlık sigortası kanununun beni nasıl etkileyeceğini öğrenmek istiyorum. Hakkım devam ediyorsa SGK ya herhangi bir dilekçe vermem gerekiyor mu? Eğer hakkımı kaybediyorsam. (Gelir tespitin de Üst katta oturan Kardeşimin geliri de hesaplamaya dâhil mi?) yoksa sadece babama ait gelir mi hesaplanıyor? GSS pirimi ödemektense, 1995 yılında SSK ya 63 gün prim ödemem var. Eğer isteğe bağlı sigortalı olursam SSK dan emekli olmam için kaç yıl ödeme yapmam gerekli. Doğum Tarihim 15 Eylül 1976 dır.

Merve PARLAK

Cevap:1 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe giren zorunlu genel sağlık sigortası uygulaması iki yıl erteleneceğinden, bugünden telaş edilecek bir durum yok. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ana veya babasından sağlık yardımı alan kız çocukları durumlarında değişiklik olana( evlenene veya sigortalı işe girene) kadar sağlık yardımı almaya devam edecekler. Bu nedenle;

1)Evlenene veya sigortalı olarak çalışmaya başlayacağınız tarihe kadar babanızdan sağlık yardımı almaya devam edeceksiniz. Herhangi bir form vermenize gerek yok. Ancak durumunuzda değişiklik olduktan sonra bir daha babanızdan sağlık yardımı alamazsınız.

2) Gelir testinde başka dairede oturan ağabeyinizin geliri dikkate alınmaz.

3) Genel sağlık sigortası primi ödemektense, isteğe bağlı prim ödeyerek, emeklilik açısından sigortalılık süresi kazanmak akılcı. 1995 yılı başlangıcınıza göre 4/a sigortasından(eski adıyla SSK’dan) emekli olmak için, son 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemek kaydıyla prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız gerek.

Ocak 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1965 doğumluyum. İşe giriş tarihim 26 Kasım 1981 olup, 4940 prim ödemem var. Ve askerliğimi ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Erdal SARIKAYA

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5075 gün prim ödemeniz varsa, 46 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2011 de emekli olabilirsiniz.

Yurtdışında ev hanımı olarak geçen süreleri borçlanmak mümkün

Soru: 25 Ekim 1950 doğumluyum.1974 yılında eşim Almanya’da 9 yıl çalıştı. Bende 8 yıl ev hanımı olarak orada kaldım. Bütün giriş çıkışlarım, oturma müsaadem pasaportum var. Türkiye’de 2000 ve 2002 yıllarında toplamda 345 gün çalıştım. Yeni duyduğum bir kanuna göre, Almanya’da ev hanımı olarak kaldığım süreyi borçlanabiliyormuşum. Ve yaşım itibariyle 3600 gün gerekiyormuş. Ne zaman emekli olabilirim? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Keriman DİRİ

Cevap: Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerinizi borçlanmanız mümkün. Borçlanma Türkiye’de en son tabi olunan sosyal güvenlik kurumuna yapılıyor. Türkiye’de 345 gün sigortalı çalışmanız olduğundan borçlanma talebinizi 4/a sigortası statüsünde(eski adıyla SSK da) yapacaksınız. Borçlandığınız sürelerde 4/a sigortasında değerlendirilecektir. Yurtdışında ev hanımı olarak geçen 8 yıllık(2880 gün) sürenizi borçlanıp, ayrıca 375 günde prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız halinde, yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

Doğum borçlanması her zaman yapılabilir

Soru: 3 Haziran 1970 doğumluyum. 6 Mayıs 1993 tarihinde sigortalı olarak işe başladım.26 Aralık 2004 tarihine kadar bir fiil çalıştım. Bu arada 1995 ve 1999 doğumlu iki çocuğum oldu. Doğum borçlanması yaptığım takdirde, sigortalılık sürem askerlik borçlanması gibi öne çekiliyor mu? Bu borçlanmanın belli bir süresi var mı? Yoksa kısa bir süre için mi geçerli. Veya da emekli olabileceğim tarihe kadar yatırabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

Melih OKUDAN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önceki sürelere ilişkin borçlanmalar başlangıç tarihini borçlanma süresi kadar öne çekiyor. Doğumlarınız başlangıç tarihinizden sonra olduğundan borçlanma, başlangıç tarihinizi askerlik borçlanması gibi geri çekmez. Doğum borçlanmasının süresi yok. Emekli olana kadar her zaman borçlanma yapılabilir. Ancak, borçlanma yapılabilmesi için, doğumdan sonraki iki yıllık sürede sigortalı olarak çalışılmamış olunması(çalışılmışsa iki yıl içinde sigortalı çalışılmayan süre borçlanılabilir), bu süre içinde çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Yasada olmamasına karşın, Sosyal Güvenlik Kurumu haksız yere sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yaptırmıyor.

Dul yetim aylığından yüksek olanı tercih hakkınız var

Soru: SSK’lı eşinden dolayı ölüm aylığı alan bayan, Bağ-Kur Kanununa göre çalışan ve vefat eden babasından dolayı da aylık alır mı?
Mine
Cevap: Eşinden dolayı SSK’dan dul aylığı alan bayan, babasından dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz. Yani iki aylığı birlikte alamaz. Ancak, tutar itibariyle fazla olan aylığı tercih etme hakkı var. Babasından bağlanacak aylık yüksekse, dul aylığını kestirip babasından yetim aylığı bağlatabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 876

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Oto alım satımı yapan emekli gelir vergisi ödemek zorunda