Ağustos ayı KDV beyanınızı düzeltmeniz lazım

 

12.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ağustos ayı KDV beyanınızı düzeltmeniz lazım

Ekrem Sarısu - 12 Ekim 2010 Salı - Posta


Soru: Eylül 2010 ayı içinde kesmiş olduğumuz fatura koçanın içinde bir tane Ağustos 2010 ayı tarihli fatura kesmiş bulunmaktayım. Bu durumu 5 Ekim 2010 tarihinde fark ettim. Faturanın tutarı 5.499.- TL dir. (yüzde 8 KDV dâhil tutar) Bu yanlışlığı nasıl düzeltebilirim? Fatura karşı firmanın hesabına ve Ağustos ayında işlenmiş. Nasıl bir düzeltme olabilir?

Murat AĞADAYI/SİVAS

Cevap: Vergi Usul Kanununun 3/B maddesine göre; vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Yanlış ciltten kestiğiniz faturaya ilişkin satış Ağustos 2010 ayı içinde yapıldığından, tahsil etmiş olduğunuz KDV yi Ağustos 2010 ayı beyannamesi ile beyan etmeniz gerekirdi. Yapacağınız işlem, Ağustos ayı Katma Değer Vergisi(KDV) beyanınızı düzelterek pişmanlık talebiyle vergi dairesine vermenizden ibarettir. Sadece küçük bir pişmanlık zammı ödersiniz. Vergi ziyaı cezası uygulanmaz. Bu işlemi Eylül 2010 ayı KDV beyanından önce yapmanız halinde, sıkıntı yaşamaz bir aylık düzeltmeyle işi çözmüş olursunuz.

3600 günle 44 yaşında emekli olunmaz

Soru: 1970 doğumlu olan eşim, 1987-1990 seneleri arasında çalışıp 1066 gün prim ödedi. Söylentilere göre para yatırıp 3600 günden 44 yaşında yarı emekli olabilirmiş. Bu doğru mu? Ya da eşimin emekli olması için ne yapmamız gerekiyor?

Hasan KAÇAR

Cevap: Boş günlere toplu prim ödeyerek emekli olma gibi bir uygulama yok. Eşiniz 3600 günle 44 yaşında emekli olamaz. 3600 gün prim ödemesi şartıyla, 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Ayrıca 1990 dan sonra, iki doğum yapmışsa(aralarında en az 2 yıl süre olması şartıyla) iki doğum için borçlanma yaparak 1440 gün kazanabilir. Borçlanmadan sonra 1094 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı tarihte yaş haddinden emekli olabilir. Ayrıca toplam prim ödemesini 5225 güne tamamlayacağı tarihte de emekli olması da mümkün.

Ölüm aylığı borçlanmayla hak edildiğinden aylık kaybı yok

Soru: Babam 11 Aralık 1997 de vefat etti. SSK prim günü eksik olduğu için dul ve yetim aylığı alamamıştık. 2006 da çıkan bir yasa vardı. Askerlik borçlanması yaparak emekli olup yetim ve dul aylığı alabiliyormuşuz. Bizde 2007 de böyle bir şey duyunca hemen başvurduk 450 gün kadar prim eksikti. Borçlanıp ödedik ve ben SSK lı olduğum için sadece anneme maaş bağladı. 3 Ekim 2010 tarihli gazete deki, dul ve yetim aylığının ölüm gününden itibaren bağlanacağına dair yazınızı okudum. Biz emeklilik için 2007 Ağustos ayında başvurduk. Ekimde de maaş ve toplu para aldık. Askerlik borçlanması için 1400 TL ödedik. Annem de toplu para 1400 TL ye yakın para verildi.
Bugünkü yazınızdan anladığım, toplu para olarak bizim aldığımız tutar aradaki 2- 2.5 aylık para, yani başvurduğumuz tarihten itibaren aldığımız paraydı. Bize babamın ölümünden itibaren mi aylık bağlanarak toplu para vermeleri gerekiyordu? Bu parayı almak için ne yapmamız lazım?

Nilgün ÖZ

Cevap: Annenize bağlanan dul aylığında bir yanlışlık yok. Babanızın prim ödemesi yeterli olmadığından, dul aylığını askerlik borçlanmasını ödediğiniz tarihten sonra yani Ağustos 2008 ayında hak etmişsiniz. Başvuru tarihinizi takip eden aybaşından itibaren de aylığınız bağlanmış. Burada yanlış bir uygulama söz konusu değil.

Doktora öğrenim süresi borçlanılabiliyor

Soru: 1986 doğumlu çocuğum Almanya’da kendi imkânlarımızla doktora yapıyor.

18 Mayıs 2006 gününden itibaren, 7 günlük SSK ya tabi sigortası bulunmaktadır. Almanya’da uzun bir eğitim dönemi olacaktır. Almanya’da öğrenci olarak sigortalı olması malum mümkün değildir. Bu nedenle Türkiye’de sigorta ettirmek istiyorum. Türkiye’de hangi yoldan sigortalı yaptırabilirim. Bu mümkün mü? Birazda ekonomik olması gerekli. Sigorta ettirmem halinde kaç yıl sigortaya devam edebilirim? Sigorta başlangıç tarihi itibariyle kaç yaşında, kaç yılda emekli olabilir?

Ahmet TEKİN

Cevap. Almanya’da doktora öğrenimi gören çocuğunuz, Türkiye’de ancak kendi nam ve hesabına bir işyeri açması veya şirket ortağı olması veya AŞ. yönetim kurulu üyesi olması halinde, 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kur) sigortalısı olabilir. Bunun dışında 4/a sigortalısı(eski adıyla SSK) sigortalısı veya isteğe bağlı sigortalı olması mümkün değil. Ancak, oğlunuzu sigortalı yapmanıza gerek yok. Çünkü doktora da geçen öğrenim süresi borçlanılabiliyor. Doktorasını tamamladığında doktora eğitiminde geçen süreyi borçlanarak kazanabilirsiniz.

Oğlunuz SSK da emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Toplam 7000 gün prim ödememek şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Sigortalı çalışan SSK dan yetim aylığı alamaz

Soru: SSK'lı olarak tekstil firmasında çalışmaktayım. Annem 2002'de vefat eden babamdan SSK'dan dul maaşı almaktadır. Bende babamdan dul maaşı alabilir miyim?

M. TARLAN

Cevap: SSK, sigortalı çalışan kız çocuklarına baba veya annelerinden dolayı yetim aylığı bağlamaz. Yetim aylığı alamazsınız.

Hizmet birleştirmesi için Bulunduğunuz yerdeki il müdürlüğüne başvurun

Soru: 20 Şubat 1965 doğumluyum. SSK girişim 30 Eylül 1983 dür. Halen SSK lı olarak çalışıyorum. 6000 gün prim ödemem var. Yaşımı bekliyorum. 20 Şubat 2012 tarihinde emekli olacağım. Ancak, 1991-1992 yıllarında 12 ay yedek subaylığım var. 12 ay emekli sandığı hizmet süremi nasıl birleştirebilirim? Hangi kurumlara müracaat etmem gerekir?

Mehmet ESİN

Cevap: Bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne başvurarak, emekli olmak için aranan yaş dışındaki şartları tamamladığınızı belirterek, bir yıllık Emekli Sandığına tabi olarak geçen sürenizin birleştirilmesini talep edin.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1160

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ağustos ayı KDV beyanınızı düzeltmeniz lazım