Ödediğiniz kirayı eşinizin kira gelirinden düşemezsiniz

 

13.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ödediğiniz kirayı eşinizin kira gelirinden düşemezsiniz

Ekrem Sarısu - 13 Ekim 2010 Çarşamba - Posta


Soru: SSK emeklisiyim. Eşimde ev hanımı. Kendime ait olan dairede oturuyoruz. İstanbul’da eşimin adına ait olan bir daireden de kira alıyoruz. Eşim adına kira geliri beyannamesi vererek aldığımız kiraların vergisini ödüyoruz. Kızım İstanbul’da Üniversite kazandı ve benim adıma bir daire kiraladık. Eşim zamanının büyük bir bölümünü Kızımın yanında geçiriyor. Sorum şu: İstanbul’da ödediğimiz kirayı, eşimin aldığı kiralardan düşebilir miyiz?

Emre BOZER

Cevap: Aile reisi beyanı çoktan kalktı. Aile içinde eşler ve çocuklar gelir ve giderleri ayrı ayrı beyan ediyor. Bu nedenle eşinizin kira gelirinden, ödediğiniz kiraları düşmeniz mümkün değil. Daireyi kiralarken kira sözleşmesini eşiniz adına yapmış olsaydınız, eşinizin elde ettiği kiradan, ödediği kirayı düşerek bir vergi avantajı elde edecek ve elde ettiği kira geliri ve giderine bağlı olarak beklide gelir vergisi dahi ödemeyecektiniz.

Anneniz prim ödemesini 15 tam yıla tamamlamalı

Soru: Annem 1 Kasım 1962 doğumlu ve SSK girişi 7 Ağustos 2003 olup, SSK ya toplam 203 gün prim ödemesi vardır. Bağ-Kur giriş tarihi 30 Kasım 2006 olup, halen prim ödemesi devam ediyor. Acaba annem ne zaman emekli olabilir?

Hüseyin BABA

Cevap: Anneniz Bağ-Kurda yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl(5400 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Anneniz yaklaşık 10 yıl 7 ay daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlaması şartıyla 60 yaşınızı dolduracağı 1 Kasım 2022 tarihinde emekli olabilir.

Kız çocuğu sağlık yardımını kendi sigortasından alacak

Soru: 1979 doğumluyum sigortaya 1996 yılında meslek lisesinden sigorta girişliyim bugüne kadar 3337 günüm var 2 senedir issizim babam işçi emeklisi annem isteğe bağlıdan emekli ben şuan a.ö.f okumaktayım yeni çıkan GSS ilgili ben hangi evraklarla nereye başvurmam gerekli, babamın sigortasından faydalanamıyor muyum? Bu yasa bizim kafamızı karıştırdı bilgilendirebilir misiniz?

Tuba SORKAÇ

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ana veya babalarından sağlık yardımı alan kız çocukları, durumlarında değişiklik olana(evlenene veya sigortalı işe girene kadar) kadar, ana ve babalarından sağlık yardımı alabiliyor. Durumlarında değişiklik olduktan sonra bir daha ana ve babalarından sağlık yardımı alamıyorlar. İşsiz kaldıklarında veya boşandıklarında sağlık yardımını kendi Genel Sağlık Sigortasından alabiliyorlar. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle, sigortalı çalışıyor dolayısıyla babanızdan sağlık yardımı almıyorsanız, bugün için babanızdan ve annenizden sağlık yardımı alamazsınız. Sağlık yardımı alabilmeniz için; Genel Sağlık Sigortası giriş bildirgesi düzenleyerek bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne veya Merkez müdürlüğüne başvurarak, Genel Sağlık Sigortasına kayıt yaptırmanız gerek. Yaptıracağınız gelir testi ile kişi başına düşen aylık ortalama geliniz;

- 253.50 TL den az ise, prim ödemeden,

- 253.50 TL ile 670.50 TL arasında ise, aylık 30.42 TL,

- 760.50 TL ile 1.521 TL arasında ise, aylık 91.26 TL,

-1.521 TL den fazla ise aylık 182.52 TL Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz.

25 yaşını doldurmuş olduğunuzdan, Üniversitede okusanız da ana veya babanızın üstünden sağlık yardımı almanız mümkün değil.

Askerlik borçlanması emekli olacağınız yaşı düşürmez

Soru: 1984 yılında sigortası olan kişi en az ne kadar ödenmiş olursa emekli olabilir? 5 Ekim 1965 doğumluyum. Askerlik borçlanması yapsam emeklilik süresine etki yapar mı?

Mehmet ŞİPAR

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. En az 5225 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 5 Ekim 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız anlaşılıyor. Başlangıçtan sonraki askerlik borçlanması sadece prim ödeme gün sayısını artırır, emekli olunacak yaş değiştirmez. Şayet 5225 gün prim ödemeniz varsa veya emekli olacağınız 5 Ekim 2013 tarihine kadar prim ödemenizi 5225 güne tamamlayabiliyorsanız, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. Emekli olacağınız tarihe kadar, priminizi 5225 güne tamamlayamıyorsanız askerlik borçlanması yapmanızda yarar var.

Limitet şirket ortağı emeklinin aylığından destek primi kesilir

Soru: 2004 yılında kurduğumuz aile şirketinin ( Ltd) ortağıyım. Daha önceden sigortalı olduğum için, Bağ-Kurlu olmadım ve sigortamı devam ettirerek üç yıl önce emekli oldum. Sosyal Güvenlik Destek primi ödemediğim belirtildi. Ve cezalı olarak benden ödemediğim kesintiler tahsil edildi. Şu an hale emekli aylığımdan kesinti yapılmakta. Ltd ortağıyım. Ama yönetimde değilim. İmza yetkim yok. Şirketten maaş almıyorum.

Emekli aylığımdan kesinti yapılması doğrumu?

BAYKARA

Cevap: Limitet şirket ortakları 4/b sigortalısı olmak zorunda. Emekli aylıklarını kestirmeden zorunlu sigorta kapsamında faaliyette bulunan emekliler Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeleri gerekiyor. Limitet şirket ortağı olup emekli aylığınızı kestirmediğinizden destek primi ödemek zorundasınız. Emekli aylığınızı kestirmeden şirket ortaklığına devan ettiğiniz sürece, emekli aylığınızın yüzde 15’i(2010 sonuna kadar yüzde 14) oranında destek primi ödemek zorundasınız. Yapılan kesintiler yasal.

5400 gün prim gerekiyor

Soru: 28 Temmuz 1997 den 1 Ekim 2008 tarihine kadar, 12 sene aralıksız Bağ-Kura isteğe bağlı ev hanımı olarak prim ödedim(sağlık yardımı almadan) Yeni çıkan kanun çıkınca iki senedir sigortamı dondurarak prim ödemedim. Şimdi ise yeniden primlerimi yatırıp emekli olmak istiyorum.

1- Ne yapmam gerekiyor?

2- 1956 doğumluyum. Ne zaman emekli olabileceğim?

Neşe YURTGAN

Cevap: 1) Bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne isteğe bağlı prim ödeme talebiyle başvuracaksınız.

2)Bağ-Kurda yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödememe ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 3 yıl 10 ay daha prim ödeyerek 11 yıl 2 ay olan prim ödemenizi 15 tam yıla(5400 güne) tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Üniversite’de okumuyorsanız babanızdan yetim aylığı alamazsınız

Soru: 22 yaşındayım. 2 senedir sigortalı çalışıyordum. Ondan önce Bağ-Kurdan 3 sene yetim aylığı aldım. Şimdi işimden kendi isteğimle ayrılmak zorunda kaldım. 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren geçerli olan bir yasadan bahsettiler. Yetim aylını tekrar bağlanabilir miyim?

Hakan ÖZER

Cevap: Erkek çocuklar 18, lise ve dengi okullarda 20, üniversitede 25 yaşını doldurana kadar babasından veya annesinden yetim aylığı alabilir. Üniversite’de okumuyorsanız babanızdan dolayı yetim aylığı alamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 577

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ödediğiniz kirayı eşinizin kira gelirinden düşemezsiniz