Miras kalan gayrimenkul ne zaman kaça satılırsa satılsın vergiye tabi değil

 

15.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Miras kalan gayrimenkul ne zaman kaça satılırsa satılsın vergiye tabi değil

Ekrem Sarısu 15 Ekim 2010 Cuma - Posta

Soru: Geçenlerde satılan gayrimenkullerden elde edilen kazanç için gelir vergisi ödeneceğine dair yazını Postada okudum. Veraset yolu ile intikal eden gayrimenkullerin satışından da yazınızdaki gibi vergi doğuyor mu? İntikal sonrası belli bir süre geçmesi gerekli mi? Kaynakta göstererek açıklama yaparsanız çok sevinirim.

Ferit TORUN

Cevap: Gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançların değer artış kazancı kapsamında Gelir Vergine tabi tutulmamsına ilişkin, Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 80/6’ maddesinin parantez içi “ ivazsız olarak iktisap edilenler hariç” hükmünü içerdiğinden, ivazsız(bedelsiz) edinilen gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançlar, değer artış kazancı kapsamında gelir vergisine tabi tutulmamaktadır. Veraset yolu ile intikalde, ivazsız bir iktisap olduğundan, “Miras kalan gayrimenkul, ne zaman ve kaç TL’ye satılırsa satılsın” değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi tutulmaz.

1 Ekim 2008 den önceki prim borcundan kurtuldunuz sonrasını ödemeniz gerek

Soru: 2004 yılında bilgisayar dükkânı açıp çalışmaya başlamış bir işletme sahibiyim. Yalnız çalışan bir şahıs işletmesiyim. Bağ-Kura hiç başvurmadım. Ama öğrendiğim kadarı ile bir gün prim borçlarım toplu şekilde önüme çıkacak. Öğrenmek istediğim: 0 Eylül 2008 itibari ile geçmiş borçlarımı sildirebilir miyim? Ve başvuru tarihi itibari ile primlerimi ödemeye başlayabilir miyim? Yani bu gün itibari ile başvursam borçsuz başlayabilir miyim?

Nurullah Ümit TOĞÇU

Cevap: Bağ-Kura süresi için kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri, yeni yasan yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihten itibaren başlıyor Şayet 2004 den beri Bağ-Kura kaydınızın yapılmamışsa, yeni yasa 1 Ekin 2008 den önceki sorunluluğunuz ortadan kaldırıyor. Başka bir ifade ile, yeni yasa sayesinde 1 Ekim 2008 den önceki prim borçlarınızdan kurtuluyorsunuz. Fakat, 1 Ekim 2008 den itibaren’ ki prim borçlarından kurtuluş yok. Başvuru yapmanız halinde sigortalılığınız 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılır ve bu tarihten bugüne kadar olan prim borçlarınızı ödemeniz gerekir. Kaydınızı yaptırıp, prim borcunuzu bir an önce tahakkuk ettirmeniz yararınıza. Çünkü: önümüzdeki günlerde çıkartılması beklenen prim borcu yapılandırılmasından da yararlanır ve borcunuzu taksitle ödeme ve gecikme zammının bir bölümünden kurtulma imkanına da kavuşursunuz.

Sigortalı ay içinde birden çok yerden 30 gün bildirilebilir

Soru: Sigortalı biri aynı ayda iki veya üç yerde çalışabilir mi? Çalışırsa üç yerden 30 gün bildirildiğinde 90 günü olur mu?

ALİ

Cevap: 4/a sigortalısı(eski adıyla SSK lı), aynı ay içinde birden fazla yerde çalışabilir. Ancak, çalıştığı yerden bildirilen günlerin 30 günü, kazancında prime esas kazancında üst sınırına kadar( 4.943.25 TL) kısmı dikkate alınır.

Genel seçim erken emeklilik ihtimalini güçlendiriyor

Soru: Önümüzdeki aylarda Bir defaya mahsus olmak üzere 25 yıllık sigortası dolan pirimi dolan ama yaştan bekleyenleri emekli etme durumu var mı? Bu kanun çalışması var mı? Son günlerde bu haber yaygınlaşmaya başladı.

Ömer BOSTAN

Cevap: MHP’nin TBMM sine verdiği bir kanun teklifi var. Kanun teklifi; emekli olmak için kadına 58, erkeklere 60 yaş şartı getiren ayrıca prim şartını 5000 günden 7000 güne çıkartarak neredeyse emekli olmayı imkânsız hale getirdiğinden, toplumda “mezarda emeklilik” olarak adlandırılan yasanın yürürlüğe girdiği 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle sigortalı olandan, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getiren ve emekli olmak için yaş haddinin dolmasını beleyenlere bir defaya mahsus olmak üzere yaş aranmadan emekli edilmelerine imkân sağlıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi yasanın çıkması, iktidar partisine bağlı. İktidar partisi isterse kanunu çıkartır. Normalde erken emeklilik getiren düzenlemeler, 1999 dan bugüne kadar uygulanan sosyal güvenlik politikalarına ters. Ancak, önümüzde(2011 de) genel seçim olması, bu tür bir düzenleme yapılma ihtimalini güçlendiriyor.

Alacağınız haklar mahkeme kararında gösterilmiştir

Soru: Babam kamuda çalışıyor. İş hakkı tek taraflı olarak fes edildi. 4 sene boşta kaldı. Babam geri dönüş davası açtı ve davayı kazandı. İş başı yaptı. Fakat çalışmadığı zamanlardaki maaş ve hakları vermiyorlar. Sizce bu doğru mu değil mi öğrenmek istiyorum?

Hayri ŞEN

Cevap: İşe iade davasını kazanan babanızın, çalışmadığı dönem için ödenecek hakları( 4 aylık ücreti tutarında) mahkeme kararında bellidir. Babanız, işe iadesine ilişkin mahkeme kararında belirtilen haklarını alabilir. Bunun dışında bir hak alması söz konusu değildir. Bir haksızlığı uğramış ve mağdur edilmişseniz, genel kurallar çerçevesinde maddi ve manevi tazminat davası açmanız mümkündür.

Silinen primleri güncel değerleriyle ödenip süreler tekrar kazanılabiliyor

Soru: Annem 1 Mart 1965 doğumlu. 10 Ekim 1995 tarihinden itibaren Bağ-Kur kaydı bulunmakta. Yalnız şuana kadar Bağ-Kur’a herhangi bir ödeme yapılmadı. Bu bilgiler ışığında emekli olma şansı var mıdır? Varsa ne zaman ve nasıl emekli olabilir?

Mustafa UYSAL

Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla prim borcu olanların, sigortalılıkları durdurularak prim borçları silindi. Silinen primlere ilişkin sigortalılık sürelerine ihtiyacı olmayanlar, 1 Ekim 2008 den önceki prim borçlarından kurtuldular. Ancak, 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren bugüne kadar olan, prim borçlarının ödenmesi gerekiyor. Ancak, silinen prim borçları, güncel değerleri üstünden ödenerek sigortalılık süreleri tekrar kazanılabiliyor. Anneniz silinen primleri ödeyerek, sigortalık süresini ihya edip, 5 yıl daha prim ödeyerek toplam primini 20 tam yıla tamamlaması şartıyla, 53 yaşını dolduracağı 1 Mart 2018 de emekli olabilir. Ayrıca, 15 tam yıl prim ödemesi olduğundan, sigortalılığını sonlandırıp, bundan sonra prim ödemese bile, 56 yaşını dolduracağı 1 Mart 2021 tarihinde yaş haddinden emekli olabilir.

Askerliğinizi borçlanıp 2012 de emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarih 1 Ocak 1962, sigorta giriş tarihim 31 Ağustos 1988 olup, 20 ay askerlik yaptım. Askerliği ödersem ne zaman emekli olurum?

Şakir YILMAZ

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde başlangıç tarihiniz 20 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 31 Aralık 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 896

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Miras kalan gayrimenkul ne zaman kaça satılırsa satılsın vergiye tabi değil