Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vekâletle verilebilir

 

22.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vekâletle verilebilir

Ekrem Sarısu - 22 Ekim 2010 Cuma - Posta

Soru: Mirasçının ikisi yurtdışında. Beyanname verme süresi içinde Türkiye’de olamıyorlar. Yurtdışından vekâletname gönderseler, veraset ve intikal vergisi beyannamesini vekâleten verebilirler mi? Vergi dairesi vekâletle veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilemez diyor.

Remzi AKTEPE

Cevap: Vekâletname ile beyanname verilmesine mani olan, Vergi Dairesi İşlem Yönergesinin 38 nci maddesi hükmü, Danıştay 7 nci Daire Başkanlığı 22 Mayıs 2009 tarih ve E. No.2008/3433, K.NO. 2009/2506 sayılı kararı ile iptal edildiğinden, vekâletname ile verilen ve vekil tarafından imzalanan vergi beyannameleri kabul edilmektedir. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi de vekil tarafından imzalanarak verilebilir. Beyanname vermek için murisin yurtdışından gelmesine gerek yok. Vekâletname göndermesi halinde tayin ettiği vekil beyannamesini verebilir.

Yeni yasa Bağ-Kurla yaşayacağınız büyük sorundan kurtarıyor


Soru: 1975 doğumluyum. İlk sigorta girişim Aralık 1990 da SSK ya. Ekim 2004 ayına kadar çalıştım ve SSK devam ederken kendi adıma ticari bir minibüs aldım. Bu ticari faaliyetim devam ederken, 2006 da SSK lı çalıştığım işten ayrıldım. Ve başka bir işyerinde SSK kaydımı açtırdım. 2008 de ticari aracı sattım. Vergi dairesine kayıt yaptırdım. Bağ-Kura kayıt olmadım. Bağ-Kura hiç prim ödemedim. Bağ-Kur numaramda yok. Halen SSK lı çalışıyorum. Kaç yaşında emekli olabilirim?

Olgun ÇOBAN

Cevap: Bağ-Kurla yaşayacağınız büyük problemden yeni yasa sayesinde kurtuluyorsunuz. Çünkü, sizin gibi Bağ-Kura süresi içinde kayıt olmayanların sigortalılık hak ve yükümlüğü 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılıyor. Ticari aracınızı da bu tarihten önce satmış ve vergi kaydınızda kapatmışsanız, bu tarihten önceki dönem için Bağ-Kur sigortalılığı yükümlülüğünden kurtulmuş bulunuyorsunuz. Dolayısıyla, Bağ-Kur sigortalısı olmanız gereken dönemde ödediğiniz SSK primleriniz geçerli. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5525 gün prim ödemeniz şartıyla, 2027 de 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Primi 15 yıla tamamlamalısınız

Soru: 1 Ocak 1953 doğumlum.Bağ-Kur başlangıç tarihim 13 Haziran 1994, Bağ-Kura son prim ödeme tarihim 3 Temmuz 2006 dır. Toplamda Bağ-Kur pirim ödeme gün sayım 12 yıl, 2 ay, 9 gündür. Ne zaman ve nasıl emekli olabileceğime dair bilginize ihtiyacım var. Yeni çıkan yasalardan faydalanabiliyor muyum?

Necla ALTINAY

Cevap: Bağ-Kurda yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 2 yıl 9 ay 21 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Daha erken emekli olmanızı sağlayan yeni bir yasa yok.

Staj sigortası başlangıç sayılmadığından internette göremiyorsunuz


Soru: 30 Temmuz 1976 doğumluyum. 1991-1993 tarihlerinde stajyer olarak çalıştım. Meslek lisesi giriş tarihi ve SSK kimliğimde başlangıç tarihi olarak staj başlangıç tarihim olan 1 Ekim 1991 yazıyor. SSK internet sayfasına baktığımda işe giriş tarihini göremedim. Anlayamadığım, orada pirim yatan tarih ve işe giriş tarihi 1 Kasım 1993 gözüküyor. Mezun olduktan sonraki tarih bu. Hangi tarih doğru anlayamadım. Meslek lisesi gözükmüyor. Toplam pirim gün sayım 4246 dır. Ne zaman emekli olabilirim?

Metin BİLGİN

Cevap: Staj döneminde kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına(malullük-yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim ödenmediğinden, staj sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Ancak bu dönemde verilen sigorta sicil numarası ve sicil kartının emekli olana kadar kullanılması, sizde olduğu gibi başlangıç tarihi açısından sigortalıların yanılgısına yol açıyor. Emeklilik açısından başlangıç tarihiniz adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen 1 Kasım 1993 dür. Bu başlangıç tarihine göre emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 1429 gün daha prim ödeyerek, 4246 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 30 Temmuz 2030 de emekli olabilirsiniz.

Hizmet tespiti için ayrı dava açmanız gerekir

Soru: Özel bir şahıs şirketinde girdi çıktı yaparak toplam 8 (sekiz) sene çalıştım. Mahkeme zaman aşımlarını öne sürerek, son dönemi emsal aldı. Son çalıştığım dönem girişim Haziran 2000, çıkışım Temmuz 2004. Bu son dönemde bir fiil çalıştım. Fakat toplamda 90 (doksan) gün girdi-çıktı yapılarak sigorta primim ödendiğini saptadım. İş mahkemesine kıdem tazminatı için müracaat ettim ve kazandım. Fakat karşı taraf dosyayı temyize gönderdi. Dosyanın temyize gidiş tarihi Temmuz 2008 dir. Sorum şu:
1- Bir iş mahkemesi temyizinin bu kadar uzun sürmemesi gerektiği söyleniyor. Sizce temyizin bu kadar uzun sürmesi normal midir? Temyiz ne zaman sonuçlanır? Temyiz lehime sonuçlanırsa, tazminatımı en fazla kaç taksitte alabilirim?
2- Benim açtığım dava kıdem tazminatı davası olduğundan, geriye dönük sigorta primlerim için ayrıca dava açmam gerekir mi? Yoksa bu davayla birleşip kamu davasına dönüşür mü?

N.M.A.

Cevap: 1) Mahkemelerde iş yükü çok fazla gerek yerel mahkemede, gerekse nihai yargı merci Yargıtay’da davalar oldukça geç sonuçlanıyor. 2008 de temyiz edilen davanın henüz karar bağlanmamış olabilir. Yargıtay’ın internet sitesinden dosyanızın hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.

2)Kıdem tazminatı ayrı, hizmet tespit davası ayrı şeylerdir. Bildirilmeyen günleriniz için ayrıca dava açmanız gerekir.

Baldızınız için yaş haddinden emekli olmak avantajlı

Soru: Baldızım 1960 doğumlu. 5 Ocak 1996 da sigortalı olmuş. 4165 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabilir?

İLYAS

Cevap: Baldızınız emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi.1660 gün daha prim ödeyerek, 4165 gün olan prim ödemesiniz 5825 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ayrıca bundan sonra prim ödemese dahi, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak, 2016 da 56 yaşını dolduracağı tarihte yaş haddinden emekli olabilir. Baldızınız için yaş haddinden emekli olmak avantajlı.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1284

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vekâletle verilebilir