Emlak vergisi borcu olanlarda ödeme kolaylığından yaralanacak

 

27.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emlak vergisi borcu olanlarda ödeme kolaylığından yaralanacak

Ekrem Sarısu - 27 Ekim 2010 Çarşamba - Posta

Soru: Vergi borçları için ödeme kolaylı kanunu çıkartılacağı bir süredir gündemde. Bu kanunun hangi safhada. Belediyeye emlak vergi borcu olanlarda, bu kanundan yararlanabilecekler mi? Son olarak kanun ne zaman çıkmış olur?

Şeref BEKAROĞLU

Cevap: Vergi ve prim borçlarına getirilecek olan ödeme kolaylığı kanunun detayları henüz belli olmadı. Ancak Devlet Bakanı Ali Babacan, 25 Ekim 2010’da yaptığı açıklamada Emlak Vergisi borçlarının da kapsama dâhil edileceğini açıkladı. Bakanın yaptığı açıklamaya göre, belediyelere emlak vergisi borcu olanlarda ödeme kolaylığından yararlanarak, borçlarına yürütülen gecikme zammının büyük bir bölümünden kurtularak, borçlarını taksitle ödeyebilecekler. Yasanın Kasım ayı ortasında uygulamaya konacağı tahmin ediliyor.

Tasfiye kararı alındığı tarihten itibaren destek primi kesilmemesi gerekir

Soru: Limitet şirket ortağıyım. Emekli olduğumdan aylığımdan destek primi kesiliyor. Ancak, şirketi 2008 yılı sonunda tasfiyeye soktuk. Şirket tasfiyeye girdiğinde, destek primi kesilmemesini istedim. Ancak, kurum kabul etmedi. Ve destek primi kesmeye devam etti. Tasfiye yeni sonuçlandı. Yaklaşık 2 yıla yakın süre fazladan destek primi kesildiğini düşünüyorum. Kesilen destek primlerini geri alabilir miyim? Ne gibi işlen yapmam lazım?

YUSUF

Cevap:1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, limitet şirket ortaklığından dolayı tesis edilen 4/b sigortalılığı; ortağın talep etmesi halinde, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına karar verildiği tarihten itibaren, ortağın talepte bulunmaması halinde ise, tasfiyenin sonuçlandığına ilişkin tasfiye kurulu kararının, ticaret sicil memurluğunca tescil edildiği tarihten itibaren 4/b sigortalılığı sona erer. 4/b sigortalısı olması gerekirken, emekli aylığını kestirmeden destek primi ödeyen limitet şirket ortağı emeklinin de, destek primi yükümlüğü, talep etmesi halinde, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına karar verildiği tarihten, talep etmemesi halinde ise, tasfiyenin sonuçlandığına dair tasfiye kurulu kararının, ticaret sicil memurluğunca tescil edildiği tarihten itibaren sona erer.

Şayet sorunuzda belirttiğiniz gibi, destek primi kesintisinin sonlandırılmasını talep etmişseniz, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına karar verildiği tarihten itibaren, emekli aylığından destek primi kesilmemesi gerekir. Kesilen primlerin iadesini talep edin. Reddettiklerinde İş Mahkemesine dava açarak, kesilen primleri yargı yoluyla geri alabileceğinizi düşünüyoruz.

Kesilen aylığınız kızınız aylığına eklenmez ancak kızınız aylığı artar

Soru: Emekli sandığı emeklisiyim. 2 yıl kadar önce yine benim gibi emekli sandığı emeklisi olan eşimi kaybettim. Bekâr olan bir kızım ile ben rahmetli eşimden dul maaşı almaktayız. Benim evlilik yapmam halinde, bu dul maaşım kesiliyor mu? Kesildiği takdirde sigortalı olarak çalışmakta olan kızımın dul maaşına eklenebilir mi? Aydınlatıcı bilgiyi maille verirseniz mutlu olurum.

Turgay GÜNGÖR

Cevap: Evlendiğinizde eşinizden aldığınız dul aylığı kesilir. Zaten, aylık bağlanırken evlenmeniz halinde aylığını kestireceğinizi beyan ve taahhüt ettiniz. Elendiğinizde kuruma baş vurarak dul aylığınızı kestirmeniz gerekir. Kesilen aylığınızın tamamı kızınızın aylığına eklenmez. Ancak, bugün için yüzde 30 olan(sizin yüzde 60) kızınız aylık oranı, yüzde 50 ye yükseleceğinden aldığı aylık tutarı artar. Taban aylık uygulaması nedeniyle kızınıza bağlanacak aylık bu aylık 690.96 TL den az olamaz.

Askerlik borçlanmasına gerek yok 2011 de emeklisiniz

Soru: Doğum tarihim 4 Ekim 1964, SSK giriş tarihim 1 Haziran 1982 olup, 8300 gün prim ödemem var. Askerliğimi yatırırsam, ne zaman emekli olurum?

Erdal ASLAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra prim ödemeseniz de 47 yaşınızı dolduracağınız 4 Ekim 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan borçlanma sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok.

49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ağustos 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ağustos 1962 doğumluyum. 1 Ocak 1993 yılında SSK'ya geçerek 4 sene 7 ay dışarıdan prim ödedim. Daha sonra SSK'yı kapatarak Bağ-Kur'a geçtim ve 15 Ekim 1997 ye -7 sene 1 ay- kadar dışarıdan prim ödedim. Ondan sonra Bağ-Kuru kapatıp 6 Eylül 2005' te işe girerek tekrar SSK'lı oldum. Ve hala çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Şerife KARCI

Cevap: SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ağustos 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yıllık izin son çalışılan işyerindeki çalışma süresine göre hesaplanır

Soru: Yıllık izin süresi hesaplanırken, işçinin sigortalı olduğu tüm süreler mi? Yoksa son çalıştığı işyerindeki süre mi? dikkate alınacak?

Aynur GÜRSU

Cevap: İşçinin yıllık izin süresine esas kıdem süresi hesaplanırken, son çalıştığı işlerindeki çalışma süresi dikkate alınır. Eski çalışma süreleri dikkate alınmaz. Örneğin, 20 yıllık sigortalı biri, yeni çalışmaya başladığı yerde bir yılı doldurmadan yıllık izin kullanamaz.

İşten ayrılalı 5 yıldan fazla süre geçmişse dava açamazsınız


Soru: SSK ya 15 Temmuz 1987 tarihinde giriş yaptım. Toplam prim ödemem 6543 gündür. Ne zaman emekli olabilirim? Daha önceden yani 1 Temmuz 1984 tarihinde işe başlangıcım var. Ama işveren tarafından sigorta girişim yapılmamış. Bu hakkımı nasıl arayabilirim?

Erdinç ÜRKMEZ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalık süresini dolduracağınız 15 Temmuz 2012 de, 50 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

1 Temmuz 1984 den beri aynı işyerinde çalışıyorsanız, İş Mahkemesine hizmet tespit davası açar, mahkemede çalışmalarınızın SSK ya bildirilmediğini, şahit ve belgelerle kanıtlayabilirseniz, günlerinizi kazanabilirsiniz. Ancak, hizmet tespit davasının işten ayrılma tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde açılması gerektiğinden, söz konusu işyerinden ayrılalı 5 yıldan fazla süre geçmişse, dava açarak günlerinizi kazanmanız mümkün değil.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 740

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emlak vergisi borcu olanlarda ödeme kolaylığından yaralanacak