Limited şirket müdürü olursanız ödenmeyen vergi ve prim borçlarının tamamı sizden istenir

 

04.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Limited şirket müdürü olursanız ödenmeyen vergi ve prim borçlarının tamamı sizden istenir

Ekrem Sarısu - 04 Kasım 2010 Perşembe - Posta


Soru: Fabrika hissesi alıp, iki kişiyle limited şirket kuracağım. Halen ücretli çalıştığımdan dolayı SSK’lım.Vergi mükellefiyetinin yanında bana yükümlülükleri ne olabilir?

ESİN

Cevap: Limitet şirketin müdürü olursanız, veya şirkete bir müdür atamazsanız, kanuni temsilci sıfatıyla, şirketin ödenmeyen vergi ve prim borçlarının tamamının ödenmesinden sorumlu olursunuz. Şirkete müdür atarsanız, şirketin vergi ve prim borçlarından hisseniz oranında sorumlu olursunuz. Ayrıca 4/a sigortanıza(eski adıyla SSK ya) bir gün dahi ara verseniz 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kurlu) olur ve şirket ortaklığından çıkmadığınız sürece 4/a sigortalısı olmazsınız.

Prim ödemenizi 3600 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz


Soru: 1953 doğumluyum. Mart 1976 ile Nisan 1981 arasında toplam 693 gün yatmış primim var. Bu şartlarda emekli olabilir miyim? Olabilirsem ne kadar zamanda ve ne kadar prim ödemem gerekir?

Serpil SULU

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla sigortalılık süreniz olduğundan, eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 2907 gün daha prim ödeyerek 693 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1976 dan sonra iki doğum yapmış ve doğum tarihlerinizden sonra iki yıl süresince sigortalı olarak çalışmamışsanız, iki doğum için borçlanma yaparak 1440 gün sigortalılık süresi kazanabilirsiniz. Borçlanma yaptığında prim ödemeniz 2133 güne yükseleceğinden, prim ödemenizi 3600 güne tamamlamak için 2907 gün değil, 1467 gün daha prim ödemeniz gerekecek.

Emekli olmanız Almanya’da bulunma sürenize ve yaşınıza bağlı

Soru: 1969 yılında Almanya’da Siemens fabrikasında 1 yıl çalışmış bulunmaktayım. Daha sonra Türkiye’ye gelip günümüze kadar hiç çalışmadım. Sadece 1 senelik Almanya’dan sigortam var. Benim emeklilik hakkım var mı? Olursa neler yapmam gerekir? Aydınlatırsanız memnun olurum?

Şükriye YIKAR

Cevap: Almanya’daki bir yıllık çalışmayla emekli olamazsınız. Ancak, Almanya’da sigortalı çalışmadan geçirdiğiniz süreler varsa, onları da ev hanımı olarak borçlanarak sigortalılık süresi olarak kazanmanız mümkün. Emekli olmak için aranan prim gün sayısını tamamladığınızda da emekli olabilirsiniz. Emekli olmak için ödenecek prim gün sayısı her kişinin durumunda göre değişebiliyor. Bu açıdan doğum tarihinizi, Almanya’da bulunma sürenizi ve Türkiye’ ye kesin dönüş yaptığınız tarihi bildirseniz, emekliliğiniz hakkında daha net bilgi verebiliriz.

Tavandan olmadıkça prim ödememeniz daha iyi

Soru: Yaklaşık 9000 prim günüm var. Emekli olmama birkaç yıl var. Tazminatımı alıp işten ayrılmayı düşünüyorum. Sormak istediklerim şunlar;
1- Maaş bağlanana kadar ailecek sağlık hizmetinden nasıl yararlanabileceğiz?
2-Bugüne kadar primlerim tavandan ödendi, emekli maaşımı etkilememesi için dışarıdan prim ödememi tavsiye eder misiniz?
Bunların haricinde bana tavsiye edebileceğiz fikirleriniz var mı? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

Cumhur ELGİN

Cevap:1) Emekli aylığı bağlanana kadar, sağlık yardımı alabilmeniz için genel sağlık sigortasına kayıt olup, gelir durumunuza göre prim ödemeniz gerek.

2) Emekli aylığınızın olumsuz etkilenmemesi için, prime esas kazancın tavan tutarı üstünden prim ödemediğiniz sürece, prim ödememeniz daha iyi. Prime esas kazancın tavan tutarı üstünden prim öderseniz, 41 ayı geçmemek üzere isteğe bağlı prim ödemeniz yararlı.

Fazla prim ödediğiniz statü şartlarıyla emekli olacaksınız

Soru: 1990 doğumluyum. 8 ay önce kendime işyeri açtım. Ve şuan işverenim. Yani sigortalı işçim var. Daha önceden bir sosyal güvenliğim yoktu. Şimdi işe zorunlu Bağ-Kurum başladı. 6 aydır prim ödüyorum. İlerde işyerimi kapatsam, SSK’lı bir işe başlasam, nasıl olur? Yani ödedim Bağ-Kur primi nasıl oluyor? Beni biraz aydınlatır mısınız? Herkes farklı bir şey söylüyor.

EMRAH

Cevap: İleride işyerinizi kapatıp, Bağ-Kurunuzu sonlandırdıktan sonra 4/a sigortalısı(eski adıyla SSK ) olarak çalışmaya başlarsanız, Bağ-Kura ödediğiniz primleriniz 4/a sigortasına ödediğiniz primlerle birleşir. Tüm çalışma sürelerinizde hangi kuruma fazla prim ödemişseniz o kurum şartlarıyla emekli olacaksınız. Örneğin, sigortalı çalışarak 4/ a sigortasına ödediğiniz primler, işveren olarak 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) ödediğiniz primlerden fazlaysa 4/a sigortasından emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz

Soru: 1968 doğumluyum. 1986 nın Şubat ayında sigortalı oldum. 1988 de askere gittim. 2007 tarihine kadar 50 gün, 2007 den sonra 1000 gün prim ödemem var. Askerliyi mi borçlanabilir miyim? Ne zaman emekli olurum?

MEHMET

Cevap: Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Askerliğinizi borçlandığınızda prim ödeme gün sayınız askerlik süreniz kadar artar. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi borçlanıp(18 ay kabul edilmiştir) 3710 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

550 gün doğum borçlanmasıyla prim eksiğinizi tamamlarsınız


Soru:25 Haziran 1967 doğumluyum. 1 Ağustos 1989 tarihinde özel bir şirkette SSK lı olarak çalışmaya başladım. 1995 yılı itibariyle isteğe bağlı olarak 2007 yılına kadar prim ödedim. 2007 yılı itibariyle de yine özel sektörde çalışmaya başladım. SSK gün pirim sayım toplam 4825 gün. 1993 ve 2001 doğumlu 2 çocuk annesiyim. Annelik borçlanması hakkımı da kullanırsam ne zaman emekli olurum ve emekli olur olmaz maaş bağlanır mı? Ayrıca eşimden ayrıldığım için dul ve yetim aylığı alıyorum, babam emekli sandığına bağlıydı ben emekli olunca babamdan aldığım aylık kesilir mi?

Ebru ERDEN

Cevap: Doğum borçlanması yapılabilmek için, doğum tarihinden sonraki iki yıl içinde sigortalı çalışmamak, yani prim ödememek gerekiyor. 1993 deki doğumundan sonra iki yıl prim ödemeniz yoksa, borçlanma yaparak 720 gün sigortalılık süresi kazanabilirsiniz. Sorunuzdan ikinci doğumunuzdan sonra iki yıl süresince isteğe bağlı prim ödediğiniz anlaşılıyor. Yani borçlanacak prim ödenmemiş boş gününüz yok. Bu nedenle ikinci doğumunuz için borçlanma yapamazsınız.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. İlk doğumunuzdan sonraki iki yıl içinde 550 gün prim ödemeniz yoksa 550 gün doğum borçlanması yaparak, 4825 gün olan prim ödemenizi 5375 gün tamamlamanız şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız 25 Haziran 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 754

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Limited şirket müdürü olursanız ödenmeyen vergi ve prim borçlarının tamamı sizden istenir