Vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır

 

12.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır

Ekrem Sarısu - 12 Kasım 2010 Cuma - Posta Gazetesi


Soru: Bir mükellefimizin üzerinde Pazar yeri var. Pazar yeri işlettiğinden Bağ-Kurluydu. 5 ay önce pazar esnaflığını bırakıp, SSK lı işe girdi. Vergi dairesi pazar yerleri üzerine diye vergi mükellefiyetini kapatmıyor, Dolayısıyla Bağ-Kur sigortası da kapanmıyor. Ancak SSK primi ödeniyor. Bu çelişkiyi nasıl çözebilirim? SSK sı ödeniyorken, birde Bağ-Kura prim ödenmesin istiyoruz. Ya da pazar yerlerini kiraya verip, yıllık kira vergisi mükellefi olsun, ve de Bağ-Kuru kapansın istiyoruz.

Çevremizde bunun örnekleri var. Fakat memur ısrarla mevzuat böyle diyor. Bu konuda ne yapabiliriz?

Sevcan İSLAM

Cevap: Vergi Usul Kanunun(VUK) 3 ncü maddesine göre, vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Mükellefiniz pazarcılığı bırakmışsa zorla vergi mükellefi yapılamaz. Gelir Vergisi Kanunun 70 nci maddesine göre, mal ve hakların kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen kiralar gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlanmıştır. Mükellefinizin Pazar yerine ilişkin kira sözleşmesi Pazar yerini başka birine kiralamasına izin veriyorsa, kiraladığı pazar yerini, kira sözleşmesi ile kiraya versin. Vergi dairesine kira sözleşmesinin bir örneğini de ekleyeceği dilekçe ile başvurarak, pazarcı olarak yapmakta olduğu ticari faaliyetini terk ettiğini, kiraladığı pazar yerini de kiraya verdiğini, bundan sonra gelir vergisi mükellefiyetini gayrimenkul sermaye iradı beyanı ile sürdüreceğini, dolayısıyla ticari kazançtan dolayı tesis edilen gelir vergisi mükellefiyetinin kapatılmasını talep etsin. Vergi dairesi mükellefiyetini kapatacaktır. Şayet kapatmazsa, vergi mahkemesine dava açsın. Mükellefiyetini yargı yoluyla kapatacaktır.

Bağ-Kura geçmeniz avantaj sağlamaz

Soru: SSK emekliliğime 1 yıl kala Bağ-Kura geçsem ve oluşan yıllarımı orada tamamlasam, emekli olduğumda SSK dan daha yüksek maaş alır mıyım?

EBRU

Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz itibariyle, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Emekliliğinize bir yıla kala Bağ-Kura geçip, Bağ-Kura bir yıl prim ödeseniz de SSK dan emekli olursunuz. Bağ-Kura 1260 gün ve daha fazla prim ödediğinizde Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. Ancak, SSK dan emekli olmanız avantajlı.

17 ay daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkmalısınız

Soru: 18 Temmuz 1968 doğumluyum. 8 Kasım 1985 tarihinde SSK lı olarak çalışmaya başladım. Mart 1986 SSK işten çıktım. Bu dönemde 382 gün prim ödemem var. 23 Ocak 1987 tarihinde Emekli Sandığı işe girip 16 Ekim 1989 tarihinde bu işten de ayrıldım. Daha sonra Ocak 2003 ayında yılında İsteğe Bağlı ödemeye başladım ve aralıksız ödemeye hala devam ediyorum. Buna göre ne zaman emekli olabilirim?

Tülay VATANSEVER

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. 890 gün daha prim ödeyerek, 4185 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, 1 Kasım 2010 dan itibaren 17 ay(510 gün) daha prim ödeyerek 31 Mart 2012 tarihi itibariyle isteğe bağlıdan çıkıp, kalan prim eksiğiniz olan 380 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

İşverene 8 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız

Soru: 1)Şu an ki 6 yıldır çalışmış olduğum bu iş yerin den daha iyi şartlarda başka bir işyerine geçmem gerekiyor, bu nedenle istifa dilekçesine ne yazmam gerekir ki tazminat alabileyim.

2) İstifa ettiğim zaman aynı işyerinde ne kadar daha da çalışmam gerekiyor, Bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum şimdiden teşekkürler

Taner ÖYKE

Cevap: Başka işyerinde çalışmak için işten kendi isteğinizle ayrılmanız halinde, kıdem tazminatı alamazsınız. 15 yıl sigortalılık süreniz ve 3600 gün prim ödemeniz varsa, emekli olacağım yaşın dolmasını çalışmadan bekleyeceğim gerekçesi ile işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

2) 15 yıl sigortalılık süreniz ve 3600 gün prim ödemenizle kıdem tazminatı alarak işten ayrılıyorsanız işten ayrılacağınızı işveren ihbar etmenize gerek yok. Ancak, şartlarınız kıdem tazminatı alarak işten ayrılmanıza müsait değilse, işten ayrılacağınızı 8 hafta önceden işverene ihbar etmeniz(ihbar önelinde bulunmanız) gerekmektedir. Aksi takdir de işverene 8 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.

Erken emeklilik kanunu çıkarsa buradan duyururuz

Soru: 1965 doğumluyum. 13 Aralık 1984 tarihinde sigortam başlamıştır. Toplam ödenen prim 5017 gündür. Arkadaşlarım meclisten yeni emeklilik yasasının çıkacağını duymuşlar. Böyle bir durum mevcut mudur? Emeklilik tarihim nedir? Bilgilendirirseniz sevinirim.

GİRAY

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 208 gün daha prim ödeyerek, 5017 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 2013 de 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Meclisten sizi emekli edecek bir yasa çıkmadı. Arkadaşlarınızın söylediği, primi doldurup, emekli olmak için yaşı bekleyenlere bir defaya mahsus olmak üzere emeklilik hakkı verilecek söylentisi. Önümüzdeki yıl genel seçim olacak olması bu tür söylentileri çoğaltıyor. Şimdilik bu yönde hazırlanan bir yasa çalışması yok. Şayet ileride olursa bu sayfadan sizlere duyururuz.

Babanızın askerlik borçlanmasına gerek yok

Soru: Babam 1955 doğumlu. Bağ-Kur girişi 15 Temmuz 1991 olup, 1370 gün prim ödemesi var. SSK girişi 15 Ağustos 1998 olup, 2430 gün prim ödemesi var. Askerliğini borçlanıp ödersek yaş haddinden ne zaman emekli olur.

İbrahim DOĞAN

Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de 58 yaşınızı dolduracağı tarihte emekli olabilir. Askerlik borçlanması babanızın emekli olacağı tarihi değiştirmediğinden borçlanma yapmasına gerek yok.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 879

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır