Sözleşmenin her nüshası için ayrı ayrı damga vergisi ödenmesi gerekiyor

 

14.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sözleşmenin her nüshası için ayrı ayrı damga vergisi ödenmesi gerekiyor

Ekrem Sarısu - 14 Kasım 2010 Pazar - Posta


Soru: İşyeri kira sözleşmeleri için damga vergisi ödenmesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa oranı kaçtır? Birde bir mal sahibi birde kiracı olmak üzere iki nüsha yapıldığında verginin de iki kere mi ödenmesi lazım? Yoksa bir vergi yeterli mi?

Bahadır AKSAR

Cevap: İşyeri kira sözleşmelerin Damga vergisine tabidir. Ödenecek olan Damga vergisinin oranı binde 1.65 dir. Damga vergisi kira sözleşmesi içerindeki kira süresince ödenecek olan kira tutarı üstünden hesaplanması gerekiyor.

Damga Vergisi kanunun 5 nci maddesine göre; bir nüshadan fazla düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı aynı nispet ve miktarda Damga Vergisine tabidir. Yasanın bu hükmüne göre, iki nüsha düzenlenen işyeri kira sözleşmesinin her nüshası için ayrı ayrı aynı nispet ve miktarda damga vergisi ödenmesi gerekiyor.

Destek primi borçları da ödeme kolaylığından yararlanacak

Soru: SSK emeklisiyim. Bir emlak ofisinde prim karşılığı çalışmaktayım. Ve adıma 2 sınıf vergi mükellefiyetim var. Yasaya göre bu çalışmamı SGK ya bildirmek ve maaşımdan kesinti yaptırmak zorunda olduğumu yeni öğrendim. Şimdi sizden ricam bunu nasıl ve nereye bildirmeliyim. Ayrıca geçmiş yıllara ait mutlaka borç tahakkuk edecektir. Yeni çıkacak olan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kanunundan bu konuda yararlanmam mümkün müdür?

Necmettin DOĞAN

Cevap: Emekli aylığını kestirmeden kendi nam ve hesabına çalışanlar, sosyal güvenlik destek primi ödememek zorundalar. Vergi mükellefi olarak kendi nam ve hesabınıza emekli aylığınızı kestirmeden çalıştığınızdan, emekli aylığınızdan sosyal güvenlik destek primi kestirmeniz gerekiyor. Yapmanız gereken bir an önce bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne durumunuzu anlatan bir dilekçe ile başvurarak prim borcunuzu çıkarttırın.

Af yasasının kapsamı henüz belli olmadı. Ancak, destek primi borçlarının da kapsama gireceğini düşünüyoruz.

En fazla iki doğumunuzu borçlanarak 1440 gün kazanabilirsiniz

Soru: 3 Eylül 1976 doğumluyum. 2 Şubat 1993 de SSK'lı oldum. Ocak 1994 de işten ayrıldım. 1997 de evlendim. 1997-2003 arası 3 çocuğum oldu. 3 çocuğum için borçlansam, kaç gün sigortalılık süresi kazanabilirim? Ve ne kadar daha prim ödersem, ne zaman emekli olabilirim?

Nurettin DEMİRCAN

Cevap: Öncelikle en fazla iki doğum için borçlanma yapılabildiği belirtelim. Doğum borçlanması yapabilmek için, doğum sonrasında iki yıl süresince sigortalı çalışmamak gerekiyor. Aralarında iki yıllık süre olan iki doğumunuzu borçlanarak toplam 1440 gün sigortalılık süresi kazanabilirsiniz.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 3832 gün daha prim ödeyerek, doğum borçlanmasıyla birlikte 1768 güne yükselecek olan priminizi 5600 güne tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 3 Eylül 2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur sigortalıları doğum borçlanması yapamıyor

Soru: Annem 25 Kasım 1963 doğumlu. 17 Mart 1997 tarihinde, Bağ-Kura giriş yaptı. Primlerini eksiksiz olarak yatırıyor. Doğum borçlanması yapması için ne gerekmektedir? İlk çocuğun doğum tarihi 27 Kasım 1983 ikinci çocuğun doğum tarihi 12 Eylül 1985’ dir. Doğum borçlanması yaparsa ne zaman emekli olabilir?

Adem PARLAR

Cevap: Bağ-Kur sigortalıları doğum borçlanması yapamıyor. Doğum borçlanması sigortalı olarak çalışan kadınların, doğum sonrasında çocuklarına bakmak için, sosyal güvenlikten mahrum kaldıkları süreyi(doğumdan sonraki iki yıllık süreyi) kazandırmak için getirilmiş bulunuyor. Bağ-Kur sigortalıları doğumdan sonra çalışmadıkları halde bile primlerini ödediklerinden, esasında borçlanacakları sosyal güvenlikten mahrum kalınan günleri de bulunmuyor. Sonuç olarak, anneniz doğum borçlanması yapamaz. Anneniz emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi. Ara vermeden prim ödeyerek, prim ödemesini 20 tam yıla tamamlayacağı 17 Mart 2017 tarihinde emekli olabilir.

Ayrıca ara vermeden 17 Aralık 2012 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemesini 15 tam yıla tamamlaması şartıyla 56 yaşınızı dolduracağı 25 Kasım 2019 tarihinden yaş haddinden emekli olması da mümkün. Tercih sizin.

Yetim aylığı için annenizin SSK ya dedenizin emekli sandığına tabi olması gerek

Soru: 2 Kasım 2010 tarihli köşe yazınızda emekli olduğunuzda yetim aylığı kesilmez başlıklı yazınız hakkında sorum olacak. Annem emekli aylığı alıyor. Babası ise vefat etti. Annesi babasının emekli maaşını almakta. Annesinin vefat etmesi durumunda annem babasının emekli maaşını alabilecek mi?

Ebru KESLER

Cevap: Anneniz belirttiğiniz yazımdaki şartları taşıyorsa babasından dolayı yetim aylığı alabilir. Yani, anneniz dulsa, SSK veya BAĞ-Kur emeklisi ise ve babası da Emekli Sandığına tabi ise(anneanneniz emekli sandığından aylık alıyorsa), babasından dolayı yetim aylığı alabilir. Aylık bağlatmak için annesinin vefatını beklemeye de gerek yok. Annesi hayattayken de aylık bağlatabilir.

Aylık ortalama geliriniz 96 TL den az ise özürlü aylığı bağlatabilirsiniz

Soru: Gözlerimden rahatsızım. Eşim Bağ-Kur sigortalısı olmasına karşın, primlerini ödeyemiyor. Özürlü raporu alıp, özürlü maaşı bağlatabilir miyim?

SELAHATTİN

Cevap: 2022 sayılı kanunun özürlülere aylık bağlanmasıyla ilgili, EK 1 nci maddesi hükmüne göre; 18 yaşını dolduran ve kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan özürlülerden; her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması 96 TL den(31 Aralık 2010 a kadar geçerli tutar) az olanlara, özür derecesine göre 2022 sayılı yasada belirlenen tutarlarda özürlü aylığı bağlanmaktadır. Yüzde 40 ve üzerinde özür raporunuz varsa, bulunduğunuz yerdeki Sosyal Hizmetler İl/İlçe müdürlüğüne özürlü aylığı bağlanması için başvurun. Her türlü geliriniz toplamının aylık ortalaması 96 TL den az ise, özürlü aylığı bağlanır.

Prim borcu cebri icra yoluyla alınır

Soru: Bağ-Kur'a giriş tarihim 19 Ağustos 2006. Bugüne kadar hiç prim ödemedim.16 Haziran 2008 tarihinde Bağ-Kur'luğum sona erdi.Bu tarihler arasında borçlu olduğuma dair Bağ-Kur'dan tebligat geldi. Hiçbir sağlık kuruluşundan ilaçta dahil yararlanmadım. Bu borcu ödemeyi düşünmüyorum. Ödemediğim takdirde Hukuki bir sorun oluşturur mu?

Furkan URGANCI

Cevap: Bağ-Kur prim borcunuzu ödemezseniz, kurum hakkınızda kanuni takip başlatır ve prim alacağını cebri icra yoluyla alır. Aralık ayı ortasına kadar prim borçları için ödeme kolaylığı yasası çıkartılacak. Yasa sizin gibi prim borçluları için bir fırsat. Yasadan yararlanarak prim borcunuzdan kurtulmanızda yarar var.

Sağlık yardımı alıp almamanızın prim borcunun aranmasıyla bir ilgisi yok. Zaten 60 günden fazla prim borcu olan Bağ-Kur sigortalısı, istese de sağlık yardımı alamıyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1207

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sözleşmenin her nüshası için ayrı ayrı damga vergisi ödenmesi gerekiyor