10 ay işsizlik ödeneği alabilirsiniz

 

20.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

10 ay işsizlik ödeneği alabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 20 Kasım 2010 Cumartesi - Posta

Soru: Yabancı sermayeli bir şirkette çalışmaktayım. Ve bu ay sonu itibarı ile de iş akdimin fesh edileceği tarafıma sözlü olarak bildirildi. Burada tam olarak onbeş yıl dört aydır çalışmaktayım. SSK primim tavan rakam üzerinden yatırılmakta. Soruların şunlar:

1)Bundan sonra SSK’lı bir işyerinde çalışsam asgari ücretin üzerinde ödeme yapılacağını zannetmiyorum. Bu benim emeklilik maaşımı olumsuz yönde etkiler mi?

2)Emekliliğime yaşımdan dolayı 7 yıl 2 ay var. Fakat gün sayım tamamdır. Prim ödemesem daha iyi olmaz mı?

3)Sağlık hizmetlerinden yararlanamamak beni endişelendiriyor. SGK da hariçten ücret ödeyerek sağlık sigortası yapılabiliyor mu?

4)Ayrıca iş akdimin feshini ardından işe dönüş açısından ne gibi bir dava açmalıyım? Çalıştığım iş yerinde çalışma sürem boyunca bir gün dahi mesai ücreti almadım. Lakin her resmi bayramda ve diğer cumartesi günleri de tam gün çalıştırıldım. Bu arada burada satış elemanı olarak çalışmaktayım. Yani maaş+prim ile çalışıyorum.

5)Kısacası ben şimdi ne yapmalıyım?

6)Ayrıca kaç ay boyunca işsizlik ücretini hangi şartlarda alabilirim?

Hüseyin GÜLTEKİN

Cevap: 1) Olumsuz etkiler.

2)Bugüne kadar tavandan prim ödediğinizden yaş haddini doldurana kadar asgariden prim ödemektense, prim ödememeniz daha iyi.

3) Genel Sağlık sigortasına gelir durumunuza göre prim ödeyerek(veya ödemenden) sağlık yardımı alabilirsiniz.

4) İşveren haksız yere iş akdinizi fesh ediyorsa, işyeriniz iş güvencesi kapsamındaysa,(30 dan fazla çalışan varsa) işe iade davası açabilirsiniz. Ayrıca, ödenmeyen mesai ücretleri, varsa kullanmadığınız izinlerin ücretlerini ve ücret alacaklarınız içinde dava açabilirsiniz.

5)İşveren ihbar, kıdem tazminatı, mesai vb. alacaklarınızı ödemezse dava açabilirsiniz. Ayrıca belirttiğimiz gibi işe iade davası açabilirsiniz.

6) İşten ayrılma tarihinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’ dan talepte bulunursanız, 10 ay süresince işsizlik ödeneği alabilirsiniz.

Geriye dönün borçlanma için özel yasa çıkması lazım

Soru: Şu an için SSK'da herhangi bir geriye dönük borçlanma için yapılandırma mevcut mu?

UFUK

Cevap: Sosyal güvenlik mevzuatımızda, geriye dönük borçlanma yoluyla sigortalılık süresi kazanma usulü yok. Geriye dönük borçlanma yapabilmek için, özel bir yasa çıkartılması gerekiyor. Son yıllarda çıkartılan sosyal güvenlikle ilgili yasalara bakıldığında, bu tür bir yasa çıkartılmayacağı anlaşılıyor. Ancak, önümüzdeki yıl genel seçim olduğundan belli de olmaz. Şayet borçlanma yasası çıkarsa buradan duyururuz.

Askerliğinizi borçlanıp 1035 günde prim ödemelisiniz

Soru: 1963 doğumluyum. 1986 yılında SSK’lı oldum. 2010 yılına kadar ödediğim prim 2220 gün. Şu an Rusya’da çalışıyorum. Yurt dışına tanınan hakkımı kullandım. Bana 1520 gün hak tanıdılar ve onu da ödedim. Toplam prim gün sayım 3740 oldu. Kalan süreyi askerliğimi borçlanarak tamamlayabilir miyim? Ve ne zaman emekli olurum?

Binali KAYA

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlanabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlanıp, kalan prim eksiğinizi de tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Örneğin, 20 ay (600 gün) askerlik yapmışsanız borçlanıp, üstüne 1035 günde prim ödediğinizde, prim eksiğinizi tamamlayarak, 2013 yılı içinde emekli olabilirisiniz.( 50 yaşı doldurma ve prim eksiğinizi tamamlama tarihinden hangisi daha sonraysa o tarihte)

Babanız askerliğini borçlanıp 50 gün de prim ödemesi lazım


Soru: Babam 1955 doğumlu. Sigorta başlangıcı1973. Toplam 2950 gün prim ödemesi mevcut. Askerlik borçlanmasını yatırsak ne zaman emekli olur? Ayrıca babamın SSK numarasından baktığımızda 4100 günü var. Primleri arasında Metin isminde biri daha mevcut. Bunlar nasıl çözülür?

Arif DİNÇ

Cevap: Babanız 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, eski kanuna tabi olarak emekli olacak. Babanız eski kanuna göre, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi. Babanız muhtemelen 20 ay(600 gün)askerlik yapmıştır. Askerlik süresini borçlanıp, 50 gün daha prim ödeyerek 2950 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağınız tarihte, 55 yaşınızı dolduruyorsa emekli olabilir. Doldurmuyorsa 2010 yılı içinde 55 yaşınızı dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurarak, babanızın dosyasına işlenen başka kişilere ait çalışma sürelerinin düzeltilmesini talep ettiğinizde, gerekli düzeltme yapılır ve babanıza ait olmayan günler babanızın dosyasından çıkartılır.

510 gün askerlik borçlanmasıyla Ocak 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1963 doğumluyum. 15 Ekim 1986’da sigortam başladı. 4950 gün prim ödedim. Askerliğimi de yatırırsam, ne zaman emekli olabilirim?

Mehmet SARI

Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi belirtmemişsiniz. Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden önce 20 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz.

Askerlik sürenizin 510 gününü(17 ay) borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihininiz 510 gün geri giderek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eksik primleri toptan ödeyerek emekli olma usulü yok

Soru: 1959 doğumluyum. 1981 de sigortam başladı. 4000 pirim var. Askerliğimi yatırmadım. 20 ay askerlik yaptım. Askerliğimi yatırsam, ne kadar prim eksiğim kalıyor? Eksik prim günü mü çalışmadan toptan yatırabilir miyim? Nasıl emekli olabilirim?

Faik ŞAHİN

Cevap: Eksik prim günlerinizi çalışmadan toptan ödeyemezsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıcınızdan önce yapmışsanız, borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasından sonra, 400 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, 475 gün daha prim ödemeniz gerekir.

Kıdem tazminatı için 3600 gün prim ödemesinin yanında 15 yılda sigortalılık süresi lazım

Soru: Bir firmada 10 yıldan uzun çalışan tazminatını alıp ayrılabilir mi?

Cem ÜSTÜN

Cevap: Sadece 10 yıl çalışmayla kıdem tazminatı alınamaz. Kıdem tazminatı alarak ayrılmak için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim gerekiyor. 10 yıl çalışan 3600 gün prim ödeme şartını sağlıyor. Şayet 15 yılda sigortalılık süresi varsa, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.



İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 951

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

10 ay işsizlik ödeneği alabilirsiniz