Gelir getirmeyen arazi sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmaya mani değil

 

21.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gelir getirmeyen arazi sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmaya mani değil

Ekrem Sarısu - 21 Kasım 2010 Pazar - Posta


Soru: Yeni emekli oldum. Bir dairem var. Köyde de babamdan kalan kardeşlerimle hisseli ortak olduğum bir tarla var. Başka gayrimenkulüm yok. Ben de emekli arkadaşların gibi emlak vergisi ödemesem olu mu?

CEMİL

Cevap: Köydeki araziniz gelir getirmiyorsa, dairenizin brüt alanlı 200 m2 den düşük ve emekli aylığından başka geliriniz yoksa, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak, meskeniniz için emlak vergisi ödemezsiniz.

Sosyal Güvenlik sistemimizde teklik ilkesi geçerli

Soru: Kurumunuzda Bağ-Kur kayıtlıyım. 27 Kasım 1996 tarihinden itibaren primlerimi düzenli olarak ödemiş bulunmaktayım. Aynı zamanda 1977 yılında 119 gün sigortalı çalıştım. 1970 yılında 14 gün, 2002 yılında 88 gün çalışma mevcuttur. 18 Haziran 2002- 1 Eylül 2002 tarihleri arasındaki 74 gün çalışma gerekçe gösterilerek primlerim iptal edilmiştir. Bu konuda ne yapmalıyım?

Mustafa BACAKSIZ/ YALOVA

Cevap: Sosyal güvenlik sistemimizde teklik ilkesi geçerli. Bağ-Kur sigortalısı vergi kaydını kapatıp faaliyetine son vererek, Bağ-Kur sigortasını kapatmadığı sürece SSK lı olarak prim ödeyemez. Ödese bile fuzuli prim ödemiş olur. Nitekim sizinde, Bağ-Kurlu iken SSK ya ödediğiniz primler dikkate alınmamış. Söz konusu günlerin sigortalılık süresi olarak dikkate alınması mümkün değil. İptal edilen primlerinizi Bağ-Kur prim borcunuza saydırabilirsiniz.

Emekli olamazsınız ancak kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz

Soru: 13 Şubat 1971 doğumluyum. Haziran 1984 ayında sigorta başlangıcın var. 1984 yılı 74 gün, 1985 yılı 75 gün, 1986 yılı 66 gün, 1987 yılı 57 gün olmak üzere. Daha sonra 1996 yılı Ağustos ayında iş hayatına başladım. Ve hala devam ediyorum. Sorularım: 1) Ne zaman emekli olurum? 2) Şimdi emekli olsam mevcut çalıştığım işyerinden haklarım nelerdir? 3) Mevcut yerimden emekli olduğumu varsayarsak, yeni bir işe girdiğimde ekstra bir kaybım olur mu?

SERHAT ÖZCAN

Cevap: 1) Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Sorunuzdan prim ödemenizin yeterli olduğu anlaşıldığından, bundan sonra prim ödemesiniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 13 Şubat 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2) Bugün için emekli olamazsınız. Ancak, 15 yıl sigortalılık süreniz ve 3600 gün prim ödemeniz olduğundan, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

3) Kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrıldığınızda, emekli olacağınız yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebileceğiniz gibi, eski işvereninizle yaptığınız iş sözleşmenizde bir yasaklama yoksa, bir işyerinde, hatta ayrıldığınız işyerinde çalışarak da bekleyebilirsiniz.

Emekli olacağınız tarihe kadar tavandan prim ödemelisiniz

Soru: 1974 doğumlu bir bayanım. Sigorta başlangıç tarihim 1 Aralık 1993 dür. Toplamda 2010 yılına kadar da 178 gün prim ödemem var. 1 Ekim 2000 tarihinde Bağ-Kurlu oldum. Şu anda Bağ-Kur’da 10 yıl 1 ay hizmet sürem var ve 8. Basamaktan ödeme yapmaya devam ediyorum. Fakat son yıllarda yüksek prim ödeyerek sigortadan emekli olmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor, Kaç yaşımda emekli olurum ve ne zaman maaş almaya başlarım.

Gülcan ARZUHAL

Cevap: Bağ-Kura 20 ay(600 gün) daha prim ödedikten sonra Bağ-Kur sigortanızı kapatıp, sigortalı bir işte çalışarak en az 1267 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1267 günden sonra prim ödemeseniz de, 2024 de 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Artık, son birkaç yılda yüksek prim ödeyerek, emekli aylığı artırılamıyor. Emekli aylığı hesabında tüm çalışma döneminde üstünden prim ödenen kazanç tutarının ortalaması dikkate alındığından, yüksek emekli aylığı için emekli olacağınız tarihe kadar prime esas kazancın üst sınırından(bugün için 4.943.25 TL dir) prim ödemelisiniz.

Ücretlerde 5 yıllık zamanaşımı süresi var

Soru: 1999 yılından bu tarafa halen belediyede şoför olarak çalışmaktayım. 1999 yılından bu tarafa fazla çalışma, bayram ve hafta tatili çalışmalarımı, fazla mesai ve sosyal haklarımı alamadım. Avukatlara danıştığımda beş yıl geriye dönük zaman aşımına uğrar diyorlar. Doğrumudur? Ve bu haklarımızın alma yolu yok mudur? Mesela insan haklarına mı dava açalım?

Adem ÇOŞAR

Cevap: Ücretlerde 5 yıllık zaman aşımı süresi vardır. Bu süre geçtikten sonra talep edilen ücret vb. alacakları işveren isterse öder, istemezse ödemez. Dava açarsanız işveren zamanaşımını ileri sürerse, yine ödemez.

Yüksek aylığınızın tamamını düşük aylığınızın yarsını alabilirsiniz

Soru: 1979 sigorta başlangıç 1986 tarihinde iş kazası geçirdim. Sürekli iş göremezlik maaşı bağlandı. O zamanki asgari ücretle maaşımı alırken 2008 de normal emekliliğimi hak kazandım. Fakat 125 TL olan maaşımın yarısı kesildi. Şu anda verilen 70 TL. Aylığımın yattığı bankanın müdürü, bunda bir yanlışlık olabileceğini söylüyor. Yanlışlık varsa nasıl düzelttirebilirim? Ne yapmam gerekiyor?

Murat YANIKLAR İSTANBUL

Cevap: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun aylık ve gelirlerin birleşmesi başlıklı 54 nci maddesinin 1 nci bendinin c fıkrası: “Malullük yaşlılık, ölüm sigortaları ve vazife malullüğü ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortalarından kazanılan aylık ve gelirler birleşirse, sigortalıya veya hak sahibine bu aylık ve gelirlerden yüksek olanın tamamı, az olanın yarısı, eşitliği halinde iş kazası ve meslek hastalığından bağlanan gelirin tümü, malullük, vazife malullüğü ve yaşlılık aylığının yarısı bağlanır.” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre, yaşlılık sigortasından bağlanan emekli aylığınız, iş kazasından dolayı bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinizden(aylığınızdan) fazla olduğundan, emekli aylığınızın tamamını, iş göremezlik gelirinizin yarısını alırsınız. Bağlanan aylıklar doğru. Banka müdürünün belirttiği gibi bir yanlışlık olmadığından yapacağınız bir işlem de yok.

Askerliğini borçlanıp 5 yıl 11 ay prim ödemelisiniz

Soru: Doğum tarihim 1 Ocak 1962. SSK başlangıç tarihim 1 Ocak 1992. Toplam prim gün sayım 1360. 4 Mart 1997 tarihinde isteğe bağlı Bağ-Kur’a geçtim. 4 yıl 7 ay 28 gün prim ödemem var. 2 Kasım 2001 tarihinden itibaren vergi mükellefi olarak Bağ-Kur’a devam ediyorum. 26 Ekim 2010 tarihi itibariyle 8 yıl 11 ay 24 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum?

Süleyman GÜNGÖR

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerliğinizi borçlandıktan sonra 5 yıl 11 ay daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim ödemeniz halinde Ekim 2016 ayında)

Ayrıca, askerliğinizi borçlanmayıp bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 678

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gelir getirmeyen arazi sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmaya mani değil