Almanya’da çalışan Türkiye’de elde ettiği kar payını beyan etmesi ve vergi ödemesi gerekmiyor

 

22.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Almanya’da çalışan Türkiye’de elde ettiği kar payını beyan etmesi ve vergi ödemesi gerekmiyor

Ekrem Sarısu - 22 Kasım 2010 Pazartesi - Posta


Soru: Almanya’da çalışan ve Almanya’da ikamet eden biri Türkiye’de ortağı olduğu şirketten elde ettiği kar payını beyan etmesi gerekiyor mu?

AYŞEGÜL

Cevap: Oturma veya çalışma izni ile Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız Türkiye’de dar mükellef kapsamında vergilendirilmektedir. Bu nedenle, Almanya’da yerleşik vatandaşlarımızın Türkiye’de elde ettiği stopaja tabi tutulmuş menkul sermaye iratlarının tutarı ne olursa olsun beyan edilmesi gerekmiyor. Almanya’da çalışan Türk vatandaşının Türkiye de ortağı olduğu şirketten elde ettiği kar payının tutarı ne olursa olsun, beyanname vermesi ve vergi ödemesi gerekmiyor.

İşveren ödemediği ücreti borçlanır


Soru: Belediyede şoför kadrosunda çalışmaktayım. Geçen ay bordomu aldığımda bordomda ödenen ücret 1650 TL net ödenen gösteriyor. Banka hesabıma yatan 1.440.-TL dir. İşverene sorduğumda bayram çalışman bordoda gösterildi ama yatmadı diyor. Böyle bir şey olumu ne yapmam gerekiyor?

Adem ÇOŞAR

Cevap: İşveren belki ekonomik durumundan dolayı ücretinizin bir kısmını ödememiş olabilir. Ödememesi hiç ödemeyeceği anlamına da gelmez. İşveren çalışan borçlanıyor. Konuyu işvereninize görüşerek eksik ödenen ücretinizi talep edebilirsiniz. Ödemezlerse İş Mahkemesine dava açabilirsiniz.

SGK nın hesabında yanlışlık yok

Soru: Doğum borçlanması için 2008 yılında müracaat etmiştim. 300 gün şartından dolayı ret cevabını almıştık. Şimdi ise 2010 yılında yayımlanan yeni düzeltme genelgesine göre doğum borçlanması için tekrar müracaatta bulundum. Bu sefer ki müracaatımız kabul edildi ve ödeme miktarı tarafımıza tebliğ edildi. Ancak tebliğ edilen borç, 2010 yılı günlük kazancına göre değil de, 2008 yılı müracaat tarihine göre tebliğ edilmiştir. Bende bu ödemeyi yaptım. Ama SGK bir hata yapmıştır diye sesimi çıkarmadım. İşlemde bir hata vardır diye içim pek rahat değil. Acaba işlem doğru mu? Kuruma dilekçeyle müracaat edelim mi? Bir yıl sonra emekli olunca tarafıma ek bir ödeme veya maaşım bağlama esnasında yeni bir ödemeden dolayı maaş bağlama tarihim gecikmesinden korkuyoruz.

Abdullah BAYIN

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu yasada hüküm olmamasına rağmen, doğum borçlanması için işten ayrılma tarihinden itibaren 300 gün içinde doğum ve işverenden doğum nedeniyle işten ayrılma belgesi alma şartı getirmişti. Sizin gibi bu şartı sağlayamayanların 1 Ekim 2008 ile 1 Temmuz 2010 tarihleri arasındaki borçlanma talepleri reddedildi. Konuyla ilgili olarak oluşan ihtilafların SGK aleyhine sonuçlanması üzerine, SGK hatalı uygulamanın bir kısmından vazgeçerek, borçlanma usul ve esaslarını değiştiren “Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” i 1 Temmuz 2010 tarihli ve 27628 sayılı Resmi Gazetede yayımlayarak yürürlüğe koydu. Söz konusu tebliğ ile, 300 gün şartı ve işverenden belge alma şartı kaldırıldı. 16 Eylül 2010 tarih ve 2010/106 sayılı borçlanma Genelgesi ile de borçlanmanın uygulama esaslarını belirledi.

Yeni borçlanma talebinde bulunmanız dahi gerekmiyordu. Çünkü; söz konusu genelgeye göre, sizin gibi borçlanma talepleri reddedilenlerden yeni talep aranmaksızın, borçlanma işlemleri yapılacak. Borçlanma bedeli, sigortalının “Borçlanma Talep Dilekçesi” ile beyanda bulundukları prime esas kazanç üzerinden, prime esas kazanç beyanında bulunulmaması halinde ise, asgari günlük kazanç tutarı üzerinden hesaplanıyor. Yapılan işlemde bir hata yok. Aksine SGK, bu kez kanunun ruhuna uygun işlem yapmış. Bu aşamada yapacağınız bir işlem yok.

Kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz


Soru: 3 Mart 1965 doğumluyum. 31 Temmuz 1987 tarihinden bugüne kadar sigortalıyım. Şu anda çalıştığım iş yerinde ise 1 Şubat 1998 tarihinden bu beri çalışıyorum. Kendi isteğimle ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatımı alabilir miyim?

HÜSEYİN

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getiren ve sadece yaş haddini doldurmayanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemeniz olduğundan, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “ kıdem tazminatı alabilir” yazısını işvereninize ibraz etmekten ibarettir.

Askerlik borçlanması emekli olacağınız tarihi değiştirmiyor


Soru: 2 Şubat 1964 doğumluyum. Kasım 1984 tarihinde askere gittim. 18 ay askerlik yaptım. 1 Ocak 1988 tarihinde sigortalı oldum. Şu anda halen çalışmaktayım. Ne kadar sigorta borçlanması yaparım? Kaç yasında emekli olabilirim?

Nurettin ÇETİN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5375 gün prim ödemek şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 2 Şubat 2014 de emekli olabilirsiniz. Başlangıç tarihinden önce askerlik yapmış olsanız da, borçlanma emekli olma şartlarınızı değiştirmediğinden, askerlik borçlanması sadece prim gün sayınızı artırır, emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Sorunuzdan prim ödemeniz de yeterli olduğu anlaşıldığından, askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok.

Doğum borçlanmasıyla 720 gün kazanabilirsiniz

Soru: 5 Kasım 1973 doğumluyum. 11 Ağustos 2004 tarihinde doğum yaptım. 5 Şubat 1987 tarihinde sigortalı oldum. 2034 gün prim ödemem var. Doğum borçlanması yasasından yararlanabilir miyim?

NESRİN

Cevap: Doğum tarihinizden sonraki iki yıllık sürede sigortalı çalışmamışsanız, doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanabilirsiniz. Doğum borçlanmasıyla prim ödemeniz 2754

güne yükselir. Borçlanmadan sonra 2396 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Bağ-Kura 5400 gün SSK ya 3600 gün prim ödemeniz gerek

Soru: 27 Mart 1962 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 6 Eylül 1995. Ödenmiş 472 günüm var. 1382 gün çiftçi Bağ-Kur’um var. 19 Kasım 2009 tarihinden bu güne isteğe bağlı ödemekteyim. 1982- 1984 yılları arasında askerlik yaptım. Askerlik borçlanmamı yaparsam emeklilik durumum ne olur? Ne zaman emekli olabilirim?

Erol AY / ANKARA

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi(20 ay kabul edilmiştir) borçlandıktan sonra 3981 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ayrıca, 30 ay(900 gün ) daha isteğe bağlı prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, sigortalı çalışarak 1283 gün daha prim ödeyip toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 27 Mart 2022 tarihinde SSK dan emekli olmanız da mümkün.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 749

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Almanya’da çalışan Türkiye’de elde ettiği kar payını beyan etmesi ve vergi ödemesi gerekmiyor