Emlak, Veraset ve Çöp vergisinde son gün

 

30.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emlak, Veraset ve Çöp vergisinde son gün

Ekrem Sarısu - 30 Kasım 2010 Salı - Posta


Soru: Emlak vergisi taksit ödeme süresi uzatıldı mı? Emlak Vergisi borçlarının da aftan yararlanacağı söyleniyor. Taksit ödemeyenler çıkacak vergi affından yararlanacak mı?

Ali İHSAN

Cevap: 2010 yılı Emlak Vergisi ikinci taksit ödeme süresi, bugün mesai saati sonunda sona eriyor. Emlak vergisi ödeme süresi uzatılmadı. Yaklaşık 22 milyon emlak vergisi mükellefi 2010 yılı emlak vergisi borcunun ikinci taksitini bugün mesai saati sonuna kadar ödemeleri gerekiyor. İkinci taksitini bugün mesai saati sonuna kadar ödemeyenler gecikme zammına girecek. Ve vergi aslına ilave olarak, ödeme tarihine göre hesaplanacak gecikme zammı da ödeyecekler.

Hazırlanmakta olan ödeme kolaylığı yasası, emlak vergisini de kapsıyor. Ancak, 31 Temmuz 2010 tarihinden önceki dönemlere ilişkin Emlak Vergisi kapsama alınacak. Dolayısıyla bugün ödenmesi gereken emlak vergisi taksitinin ödeme kolaylığı yasasından yararlanması söz konusu değil.

Ayrıca, 2010 yılında ödenmesi gereken Veraset ve İntikal Vergisi ikinci taksiti, konut dışında işyerleri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ilişkin Çevre Temizlik Vergisi(Çör Vergisi) 2 nci taksiti ve zirai kazançlara ilişkin gelir vergisi 1 nci taksitinin bugün mesai saati sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Aman dikkat…

Babanız emekli sandığı mensubu olsaydı yetim aylığı alabilirdiniz


Soru: Ben SSK emeklisiyim ve geçtiğimiz nisan ayında Bağ-Kur emeklisi olan babamı kaybettim. Acaba bağ-kur'dan yetim aylığı alma hakkım var mıdır?

Sevil ENGEL

Cevap: Bağ-Kur sosyal güvenlik kurumlarının herhangi birinden kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı alan kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. SSK emeklisi olduğundan, Bağ-Kur emeklisi olan babanızdan dolayı yetim aylığı alamazsınız. Babanız Bağ-Kurlu değil de Emekli Sandığı mensubu olsaydı, yetim aylığı alabilirdiniz. Çevrenizde bu durumda olup yetim aylığı alanlar sizi yanıltmasın.

Kıbrıs gazisi aylığı dul ve yetimlere bağlanmıyor


Soru: Babamdan dolayı emekli sandığından aldığım yetim aylığı evlenince kesildi. 1 yıl önce boşandım. SSK ' li çalışanım.
1) Emekli Sandığından yetim maaşı alabilir miyim? Annemin babamdan dolayı aldığı maaşın ne kadarı bana kesilir.
2) Babam aynı zamanda Kıbrıs gazisiydi bir arkadaşım babamdan dolayı gazi maaşı da alabileceğimi söyledi doğru mu?

BERFİN A.

Cevap:1) Emekli Sandığından yetim aylığı alırken evlenen ve evlilik ikramiyesi alanlar, boşandıklarında evlendiği tarih üstünden bir yıl geçmedikçe, tekrar yetim aylığı bağlatamazlar. Ancak, bir yıl önce boşandığınıza göre, evlendiğiniz tarih üstünden bir yıldan fazla süre geçmiş demektir. Evlendiğiniz de evlilik ikramiyesi almış olsanız da, tekrar yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Sigortalı çalışmanız Emekli Sandığından yetim aylığı bağlatmanıza mani değil.

Babanızdan dolayı anneniz ve sizden başka aylık alan yoksa, annenize babanızın aylığının yüzde 60 ı, size ise yüzde 30 bağlanmıştır. Evlendiğinizde annenizin aylık oranı yüzde 15 artarak yüzde 75 e çıkmıştır. Tekrar yetim aylığı bağlattığınızda, annenizin aylık oranı yüzde 60 ına düşecek ve aylığı yüzde azalacak. Size de, babanızın aylığının yüzde 30 u oranında yetim aylığı bağlanacaktır.

2- Kıbrıs gazisi aylığı alanların vefatı halinde, bu aylıkları nedeniyle dul ve yetimlerine aylık bağlanmamaktadır.

Bağ-Kurdan sonraki prim ödemenizi 1260 güne yaşı 48 yaşı tamamlamalısınız

Soru: 1968 doğumluyum. 3 Mart 1985 de sigortalı çalışmaya başladım. Toplam 2400 gün prim ödemem var. 1997 / 2007 tarihleri arasında işyeri açtığım için, Bağ-Kurlu oldum. 10 yıllık Bağ-Kurum var. Prim borcum var. Ama ödeyeceğim. Halen SSK lı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum? Emekli olacağım güne kadar SSK’lı çalışırsam, ödediğim fazla primin emekli olduğumda alacağım maaşa katkısı olur mu?

Ayhan BAŞHAN

Cevap: Bağ-Kurdan sonra başladığınız sigortalı çalışmanızla en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de, 2016 de 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Eşiniz evde bakım aylığı alabilir

Soru: SSK emeklisiyim. 53 yaşımdayım. Emekli maaşım 700 TL’dir. Açık kalp ameliyatı oldum. Ameliyattan kısa bir süre sonra sağ bacağım kesildi. Devlet Hastanesinin verdiği yüzde 89 özürlü raporunu kabul etmediler. Bana söylenen hastaneye gittim. Bu hastane de yüzde 89 rapor verdi. Elimde iki rapor mevcut. Büyükşehir Belediyesine ait babadan kalma gecekonduyu yıktılar. Karşılığında bedelini on senede ödemek koşuluyla daire verdiler. Daire için emekli maaşımdan her ay 530 TL kesinti yapılıyor. Dört kişilik bir aileyiz. Oğlum askerlik çağında işsiz, kızım okuyor. Başka hiçbir gelirim yok. Bana bakan eşime veya bana maaş bağlanması için ne yapmam gerekiyor?

Yusuf YELKEN/İSTANBUL

Cevap: Aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama geliri, asgari ücretin net tutarının üçte ikisinden(bugünkü asgari ücrete göre 362.96 TL den) az olması halinde, başkasının bakımına muhtaç derecede ağır engelli olana bakan kişi, asgari ücret tutarında evde bakım aylığı alabilir. Yüzde 89 özürlüyseniz, 700 TL den başka geliniz yoksa ve oğlunun kızınız ve eşinizle birlikte yaşıyorsanız, eşinizin başvuru yapması halinde evde bakım aylığı alabilir.

Ayrılan memur emekli sandığına isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olabilir

Soru: Devlet memuru meslekten ayrıldığında, veya atıldığında kalan sigortasını tamamlayabiliyor mu? Tazminatı veya hakları nasıl oluyor?

Yaşar ŞAHBAZ

Cevap: Devlet memuru işinden ayrıldığında, Emekli Sandığı ile ilgisini isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemek suretiyle devam ettirebilir. Ve emekli olduğunda fiili hizmet süresine ilişkin emekli ikramiyesini alabilir.

İşten atıldığında, emekli sandığı ile ilgisini isteğe bağlı sigortalı olarak devam ettiremez. Ancak, Emekli olmak için aranan prim eksiğini SSK lı bir işte çalışarak veya Bağ-Kur sigortalısı olarak tamamlayabilir. Bu durumda emekli ikramiyesini alamaz.

Askerlik borçlanması emekli olacağınız tarihi değiştirmez

Soru:4 Nisan 1967 doğumluyum. 8 Temmuz 1981 tarihinde sigortaya kaydım yapıldı. Emekli olmam için 5075 gün isteniyor. 2013 yılında 46 yaşımı doldurduğumda emekli oluyorum. 1992-1994 yılları arasında 19 ay askerlik yaptım. Eğer askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

İsmail UZUN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan askerlik borçlanması, sadece prim ödeme gün sayınızı artırır, emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Prim eksiğiniz yoksa askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 866

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emlak, Veraset ve Çöp vergisinde son gün