Varlık Barışında yükümlülüklerini yerine getiremeyenlere yeni hak veriliyor

 

01.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Varlık Barışında yükümlülüklerini yerine getiremeyenlere yeni hak veriliyor

Ekrem Sarısu - 01 Aralık 2010 Çarşamba - Posta


Soru: Yeni çıkacak af kanunu ile varlık Barışı Kanunu yeniden getirildiği doğru mu? İlk varlık barışında süreyi kaçırıp yararlanamayanlar, yeni çıkacak kanundan yararlanabilecekler mi?

SÜHA

Cevap: TBMM sine sunulan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık sigortası Kanunun ve Diğer Bazı kanun ve Kanun hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılamasına Dair Kanun” un geçici 3 ncü maddesine göre; (Kanun tasarısının gerekçeli tam metnine ulaşmak için tıklayınız (www.yaklasim.com) (geçici Md. 3), yeni bir Varlık Barışı Kanunu getirilmiyor. Eski Varlık Barışı Kanunu kapsamında başvurusunu yapan, ancak; yasanın aradığı süre içinde yurtdışından varlığını getirmediği, yasada belirlenen sürede sermaye artırımı yapamadığı ve varlık barışı kapsamında hesaplanan vergiyi belirlenen süre içinde ödeyemediğinden, varlık barışı ile sağlanan avantajlardan yararlanamayanlara, ödeme kolaylığı yasası ile, yükümlülüklerini yerine getirmeleri için yeni süre veriliyor. Verilen süre için de yükümlülüklerini yerine getiren mükellefler, varlık barışının sağladığı avantajlardan yararlanabilecekler. Varlık barışından yararlanmak için başvuru yapmayanlara yeni bir hak verilip verilmeyeceği, tasarının yasalaşmasından sonra ortaya çıkacak.

Primi 20 tam yıla yaşı 53’e tamamlamanız gerekiyor

Soru: Doğum tarihim 02 Ocak 1972. Bağ-Kur’a giriş tarihim 26 Kasım 1996. Ev hanımıyım. Şu ana kadar Bağ-Kurdan prim ödemem 11 yıl 3 ay 24 gündür. Ne zaman emekli olurum?

PERİHAN

Cevap: Emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 8 yıl 8 ay 6 gün daha prim ödeyerek, 11 yıl 3 ay 24 gün olan prim ödemenizi 20 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 2 Ocak 2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Çalışan emeklinin ücretinden yüzde 7.5 destek primi kesilir, emekli aylığından kesinti yapılmaz

Soru: 12 Mayıs 2008 tarihinde SSK’ dan emekli oldum. Özel sektörde işçi olarak çalışma fırsatı doğdu. İşyeri destek primi ödeyecek. Acaba emekli maaşım kesilir mi? Veya herhangi bir kesinti olur mu? Bu durum, 1 Ekim 2008 tarihindeki kanunun öncesi ve sonrası açısından ne anlama geliyor? Beni etkileyen bir durum var mı?

HAKAN

Cevap: Emekli aylığını kestirmeden Sosyal Güvenlik Destek primi ödeyerek çalışabilirsiniz. Çalıştığınız işyerinden aldığınız ücretten yüzde 7.5 oranında Sosyal Güvenlik destek primi kesilir. İşverende ödediği ücretin yüzde 22.5 u kadar destek primini işveren hissesi olarak, ayrıca işin tehlike derecesine göre de yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranda iş kazası ve meslek hastalığı primi öder. Emekli aylığından bir kesinti olmaz. 1 Ekim 2008 den öncede çalışan emeklinin ücretinden yüzde 7.5 destek primi kesiliyor, işverende destek primi işveren hissesi olarak yüzde 22.5 oranında destek primi ödüyordu. 1 Ekim 2008 den sonra işverene ayrıca yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranda iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeme zorunluluğu getirildi. 1 Ekim 2008 den önceki ve sonraki uygumla arasındaki tek fark, işverene ilave olarak getirilen iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeme zorunluluğudur.

Emekli ikramiyesi ödememek için Anaysa Mahkemesinin iptal ettiği hükmü tekrar getirdiler

Soru: Kasım 1983-1987 yılları arasında TC Ziraat bankasında memur olarak görev yaptım. Özel nedenlerden dolayı istifa ettim. Zaman içinde isteğe bağlı olarak sigortamı devam ettirerek prim ödedim. Ve hizmetlerimi birleştirerek emekli oldum. Bu durumda son çıkan kanun gereği, emekli sandığından ikramiye ikramiyesi alabilir miyim?

Ulviye AKYOL

Cevap: Sizin gibi son çalıştığı kurum emekli sandığına tabi olmadığından memuriyet hizmetleri için emekli ikramiyesi almasına mani olan yasa maddesini Anayasa Mahkemesi 5 Haziran 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere iptal etti. Anaysa Mahkemesinin iptal kararından sonra siz ve sizin gibi emeklilerin, emekli ikramiyelerini almalarının önü açılmıştı. Ancak, 19 Haziran 2010 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5997 sayılı yasa ile yapılan düzenleme sonuca, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği yasa hükmü bu kez, geriye yönelik olarak Emekli Sandığı Kanunun 89 ncu maddesine konarak, eski uygulamanın devamı sağlandı. Başka bir ifadeyle emekli ikramiyesi alınmasının önü tıkandı. Bu aşamada emekli ikramiyenizi ödemezler. Ancak sizin durumunda olan binlerce kişi İdare mahkemesine dava açtı. Muhtemelen davayı kazarak ikramiyelerini alacaklar. Ya ikramiyeniz talep edecek, reddettiklerinde idare mahkemesine 60 gün içinde dava açacaksınız. Ya da Ana Muhalefet Partisinin 5997 sayılı yasa ile yapılan düzenlemenin iptali için Anaysa Mahkemesine yaptığı başvurunun sonuçlanmasını bekleyeceksiniz.

Primin yanında 49 yaşı da doldurmanız gerekiyor

Soru: 1969 doğumluyum. SGK girişim 20 Haziran 1986 dir.1986 yılından bu yana SGK’ ya toplam 7503 gün prim ödedim. Halen çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim?

Ahmet GÜLER

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de, 2018 de 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Çalışan emeklinin destek primi emekli aylığından değil aldığı ücretten kesilir

Soru: Babam 5 yıl önce emekli oldu. Şimdi bir minibüste şoför olarak çalıyor. Patronu herhangi bir cezaya maruz kalmamak için sigortaya başvuracak. İşveren destek primini ödeyecek. Bu durumda babamın emekli maaşından bir kesinti olacak mı? Olacaksa ne kadar olur?

Gökhan SORAN

Cevap: Babanız emekli aylığını kestirmeden ücretli olarak çalıştığında, emekli aylığından kesinti yapılmaz. Almış ücretten yüzde 7.5 oranın da Sosyal Güvenlik Destek primi kesilir. Ayrıca işveren, Sosyal Güvenlik Destek primi işveren hissesi olarak ücretin yüzde 22.5 orandı prim ve işin tehlike sınıfına göre a yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranda iş kazası ve meslek hastalı primi öder.

Aftan Çöp Vergisi borcuda yararlanacak


Soru: İşyerlerinin ödediği ÇÖP vergisi kanunu kapsamına alındı mı? Restoran işyerinin çöp vergisi borcu için aftan yararlanabilir miyiz?

Bayram USLU

Cevap: Başta Emlak Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi(ÇÖP Vergisi) olmak üzere Belediyelerce tahsile edilmekte olan kamu alacakları ve bunlara ilişkin, cezalar ile faiz, gecikme zammı vb. borçlar af kanunu kapsamına alındı. Restoran işletmesinin Çöp vergisi borcu aftan yararlanır. Verginin aslı ile, vadesinden af kanununun yürürlüğe gireceği tarihe kadar enflasyon oranına göre hesaplanacak olan gecikme zammının peşin veya kanunun sağladığı 36 aya kadar taksitle ödenmesi halinden, ÇÖP Vergisine kesilen vergi cezasının tamamı ile yüksek oranlı gecikme zammının tamamı silinecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 598

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık Barışında yükümlülüklerini yerine getiremeyenlere yeni hak veriliyor