Mali af, yersiz alınan özürlü aylıklarının cezalarını kaldırıyor

 

02.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mali af, yersiz alınan özürlü aylıklarının cezalarını kaldırıyor

Ekrem Sarısu - 02 Aralık 2010 Perşembe - Posta

Soru: Yüzde 60 özürlü olan kardeşim, özürlü aylığı almaktayken, daha önce iki yıl sigortalı çalıştığı gerekçesi ile özürlü aylığı Ekim ayında kesildi. İki yıllık aylığını cezalı olarak geri istiyorlar. Kardeşim şu anda çalışmıyor. İsten parayı da ödeyecek durumumuz yok. Mağdur durumdayız. ne yapmamız gerekiyor.

H. DEMİR

Cevap: Özürlü aylığı almaktayken sigortalı çalışmaya başlayanlar, muhtaçlığı ortadan kalktığı için, özürlü aylığını kestirmesi gerekiyor. Kestirmeden yersiz aylık alanlardan, ödenen aylıklar yüzde 50 fazlası ile geri istenmektedir. Kardeşiniz iki yıl sigortalı çalıştığı halde özürlü aylığı aldığından, 2002 sayılı yasa hükmünce yersiz aldığı aylıklar yüzde 50 fazlasıyla geri istenmektedir. Bu doğru bir işlemdir.

19 Kasım 2010 da TBMM sine sunulan mali af yasa tasarısının 17/4 ncü maddesi; “Bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar yapılmış ödemelere ilişkin olmak üzere, 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında almakta oldukları aylıkları % 50 fazlası ile geri alınması gerekenlerden, % 50 fazlaya ilişkin tahsil edilmemiş tutarların tahsilinden vazgeçilir.” hükmünü içermektedir. Tasarı aynı şekilde yasalaştırsa kardeşinizden istenen aylıkların yüzde 50 fazlasından kurtulursunuz. Ancak, aslık asıllarını ödemek zorundasınız.

Borçlanma yasası çıkarsa annenizi emekli edebilirsiniz

Soru: Annem 23 Mart 1952 doğumlu. İlk işe giriş tarihi 3 Aralık 1987 olup, toplam 330 gün prim ödemesi var. Yeni çıkacak olan kanuna göre, borçlanma yaparak kendisini emekli edebilir miyim?

Murat SAĞLAM

Cevap: Yeni çıkacak yasa, vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili. Maalesef borçlanma yasası değil. Son yıllarda uygulanan sosyal güvenlik politikalarına göre borçlanma yasası çıkmaz. Ancak, önümüzdeki yıl genel seçim var. Seçimin hatırına geriye yönelik borçlanmaya imkân tanıyan bir yasa çıkarsa, borçlanma yoluyla annenizin prim ödemesini 3600 güne tamamlayarak annenizi emekli edebilirsiniz.

Prim yeterli olduğundan 48 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 10 Aralık 1967, sigorta başlangıç tarihim 1 Ocak 1985 dir. Başlangıç tarihimden bu yana SSK lı olarak çalışıyorum. Askerlik süremi de borçlandım ve bedelini ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Adnan KAYMAKÇI

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 10 Aralık 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK avantajlı Bağ-Kura 41 aydan fazla prim ödemeyin

Soru: 28 Temmuz 1966 doğumlum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Mart 1986 dır. 6 Mart 1986 da askere gittim ve 18 ay askerlik yaptım. Toplam 6860 gün prim ödemem var. 1.5 seneden beri Bağ-Kur sigortalısıyım. Ne zaman emekli olabilirim? Hala Bağ-Kurlu olarak çalışıyorum. SSK'dan mı? Yoksa Bağ-Kur' dan mı emekli olacağım?

Ercan OKTAY / İSTANBUL

Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Bugün için SSK dan emekli olma hakkınız var. SSK da emekli olmak için;25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 49 yaşınızı dolduracağınız 28 Temmuz 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak, bu şartlarla emekli olabilmeniz için, Bağ-Kura toplam 41 aydan(1230 günden) fazla prim ödememelisiniz. Çünkü, Bağ-Kura toplam 42 ay(1260 gün) ve daha fazla prim ödediğinizde, son yedi yılda Bağ-Kura fazla prim ödemiş duruma geçeceğinizden, Bağ-Kur şartlarına tabi olarak emekli olma durumunda kalırsınız. SSK dan emekli olmanız avantajlı.

Babanız 48 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir

Soru: Babam 1 Ekim 1966 doğumlu. 1984 yılında SSK lı oldu. Bu güne kadar 6472 gün prim ödedi. Acaba ne zaman emekli olabilir? Bize bir tarih verebilir misiniz?

Başak ÇAKMAK

Cevap: Babanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese dahi, 48 yaşını dolduracağı 1 Ekim 2014 tarihinde emekli olabilir.

Af Bağ-Kur prim borçlularının sağlık yardımı almalarını da sağlayacak Soru: Bağ-Kur sigortalısıyım. Ekonomik krizden dolayı dört yıldan beri prim borcumu ödeyemiyorum Prim borcum olduğundan sağlık yardımı da alamıyorum. Af Kanunu çıktığında bana ne gibi haklar sağlayacak? Sağlık yardımı alabilecek miyim?

HAMDİ

Cevap: TBMM sinde olan af yasa tasarısı, hem prim borcundan kurtaracak, hem de sağlık yardımı almanızı sağlayacak. Yasa çıktığında, prim borcunuzun yüksek oranlı gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek. Yerine borcunuzun vade tarihinden, af yasasının yürüklüğe girdiği tarihe, kadar enflasyon oranında yeni gecikme zammı hesaplanacak. Prim borcunuzun aslı ile yeni hesaplanan gecikme zammını peşin ödeyebileceğiniz gibi, yıllık yüzde 5 faiz uygulayarak 12 ayda 6 taksitte, yüzde 7 faiz uygulayarak 18 ayda 9 eşit taksitte, yüzde 10 faiz uygulayarak 18 ayda 9 eşit taksitte, yüzde 15 faiz uygulayarak 36 ayda 18 eşit taksitte ödeyebilirsiniz. İlk taksitinizi ödediğiniz tarihten itibaren de gerek siz, gerekse eş ve çocuklarınız sağlık yardımı alabilecek.

Kendi isteği ile ayrılan kıdem tazminatı alamaz

Soru: 1988 yılında sigorta girişim yapıldı, parçalı olarak bazı firmalarda sigortam yatırıldı ve son 14 yıl 3 aydır bir firmada çalışıyordum. Ve kendi isteğimle işten ayrıldım. Son çalıştığım firmadan tazminat talep etme şansım var mı?

Çelik ÇELİK

Cevap: Emekli olmak için aranan, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getiren, ancak yaşı dolduramayanlar, kıdem tazminatını alarak işten ayrılabiliyor. Bunun için, sosyal güvenlik kurumu il veya merkez müdürlüğünden “ kıdem tazminatı alabilir” yazısı alarak işverene ibraz etmek gerekiyor.

Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve doğum tarihinize göre, 59 veya 60 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim ödeme şartlarını sağladığınızdan, kıdem tazminatı alabilir yazısı alarak işverene ibraz etmiş olsaydınız, kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilirdiniz. İşten ayrılma tarihinizi bildirmemişsiniz. Şayet işten ayrılmanız çok yeni ise, sosyal güvenlik kurumundan “kıdem tazminatı alabilir” yazısı alabilirseniz, kıdem tazminatı almak işin şansınızı deneyebilirsiniz. İşten ayrılmanız eski tarihli ise, kendi isteğinizle işten ayrıldığından kıdem tazminatı alamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 676

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mali af, yersiz alınan özürlü aylıklarının cezalarını kaldırıyor