Af Kanunu sözleşmeli personele aile yardımı getiriyor

 

03.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Af Kanunu sözleşmeli personele aile yardımı getiriyor

Ekrem Sarısu - 03 Aralık 2010 Cuma - Posta


Soru: Bir kamu kurumunda sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. Kadrolu çalışanlar aile yardımı alırken biz aile yardımı alamıyoruz. Af kanunu ile benim gibi sözleşmeli çalışan kamu görevlilerine de aile yardımı ödeneği getirileceği söyleniyor. Bu doğru mu? Bizlerde aile yardımı alabilecek miyiz? Alabileceksek ne kadar aile yardımı yapılacak?

Cezmi AKKUŞ

Cevap: Kadrolu memurlarla aynı görevi yapmasına karşın, memurların aldığı aile yardımını alamayan sözleşmeli personelinin mağduriyeti af yasası ile gideriliyor. TBMM sinde olan af yasa tasarısı aynı şekilde çıkarsa, sözleşmeli personelde memurlar gibi aile yardımı alacak.

1 Temmuz 2010 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında aile yardımının aylık tutarı eş için 89.17 TL, her çocuk için 14.86 TL, 72 aydan küçük çocuklara 29.72 TL aile yardımıdır. Memur maaş katsayısında yapılan artışa bağlı olarak aile yardımı tutarı da artmaktadır. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanacak yeni memur katsayıya göre, bu turtalar bir miktar artacaktır.

48 Yaşı doldurmanız gerekiyor

Soru: 4 Kasım 1966 doğumluyum.1 Ekim 1984 yılında SSK'lı olarak işe başladım. Çeşitli özel firmalarda çalıştım. Şuanda 4800 gün ödenmiş primim var. Ne zaman emekli olabilirim?

AKGÜL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 425 gün daha prim ödeyerek, 4800 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 4 Kasım 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2010 yılı birinci 1 nci dönem geçici vergi borcu da aftan yararlanıyor

Soru: 2010 yılına ait üç dönemin geçici vergisini ödeyemedik. Geçici vergi borçları da Meclise verilen af kanunundan yaralanıyor mu? Geçici vergi borcumuzu affa göre taksitle örneğin 36 ay taksitle ödeyebilir miyiz? Taksitle ödeyebileceksek, taksit ödemeleri bitmeden, Nidas 2011 de kurumlar vergisi beyan döneminde geçici vergiyi hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edemeyecek miyiz?

T. KALKAN

Cevap: Af yasa tasarısı, 2010 yılına ilişkin geçici vergi borcunu da kapsıyor. Ancak; beyana dayanan vergilerde 31 Temmuz 2010 tarihine kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergiler af kapsamında. Dolayısıyla, 2010 yılı birinci dönem(1 Ocak/31 Mart 2010 arası) geçici vergi beyannameleri 14 Mayıs 2010 tarihine kadar verilmesi gerektiğinden, af kapsamında. İkinci dönem(1 Nisan/30 Haziran 2010 arası) geçici vergi beyannamesi 14 Ağustos 2010, üçüncü dönem(1 Temmuz/30 Eylül 2010 arası) geçici vergi beyannamesi 14 Kasım 2010 tarihe kadar verilebildiğinden af kapsamında değil. 2010 yılı birinci döneme ilişkin geçici vergi borcunuz aftan yararlanmasına karşın, ikinci ve üçüncü dönem geçici vergi borcunuz aftan yararlanamıyor. Birinci döneme ait geçici vergi borcunuzun işleyen yüksek oranlı gecikme zammı silinecek. Yerine borcunuzun vadesi olan 17 Mayıs 2010 dan, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar enflasyon oranında gecikme zammı hesaplanacak. Ve hesaplanan gecikme zammı ile vergi borcunuzun toplamını yüzde 15 fark faiz uygulayarak 36 ayda 18 eşit taksitte ödeyebileceksiniz. Ayrıca,

Babanız emlak vergisi ödemez geçmiş dört yılda ödediği vergiyi de geri alabilir

Soru:Babam işçi emeklisi. Annem ev hanımı. Babamın kendi üzerine kayıtlı bir dairesi var. Ve bunun haricinde yaklaşık 1200 metrekare arsa üzerinde 300 metrekare hissesi var. Tek evi olan emekliden emlak vergisi alınmadığını duyduk. Acaba bu muafiyetten babam da evi ile birlikte arsa hissesi olmasına rağmen yararlanabilir mi? Vergi ödemezsek ceza gelir mi? Nasıl bir prosedür izlememizi önerirsiniz?

S.A.

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanlı 200 m2 yi aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanların emlak vergisi oranı, Bakanlar Kurulunca sıfıra indirildiğinden emlak vergisi ödemiyorlar. Gelir getirmeyen arsa ve arazi olması sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmaya mani değil. Şayet babanızın dairesinin brüt alanlı 200 m2 aşmıyorsa ve emekli aylığından başka geliri yoksa emlak vergisi ödemez. Babanız emlak vergisi ödememek için, bağlı olduğunu belediye vergi dairesine başvurarak, “Tek Meskeni olan(İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” u doldurup bir dilekçe ile başvuru yapması yeterli. Ayrıca babanız, geçmiş dört yılda aynı şartları taşıyorsa, belediyeye yazılı olarak başvurup, geçmiş dört yılda ödediği vergilerin düzeltme yoluyla iadesini talep ettiğin de, geçmiş dört yılda ödediği vergileri geri alabilir.

Borçlanma yasasının çıkma ihtimali yok denecek kadar az


Soru: 1989 yılı Haziran ayında başlamak suretiyle SSK ya giriş yaptım, yaklaşık 180 gün sonra işten çıktım. Ve 8 sene sonra tekrar çalışmaya ve SSK primlerimi ödemeye başladım. Aradaki çalışmadığım yılları geriye dönük yatırabilmem mümkün değildi. Çıkacak olan yeni affa göre geriye dönük borçlanma söz konusu olabilir mi?

Zuhal SERTEL

Cevap: Sosyal güvenlik mevzuatımızda geriye yönelik borçlanmayla gün kazanma usulü yok. TBMM sine sunulan son yılların en kapsamlı mali af yasında da geriye yönelik borçlanmayla ilgili bir düzenleme yok. Ancak, siyasi otorite isterse, tasarının TBMM sinde gerek komisyonlarda gerekse genel kurul görüşmeleri sırasında ekleyebilir. Ancak, borçlanma düzenlemesi son yıllarda uygulanan sosyal güvenlik politikalarına aykırı. Bu tür bir düzenlemenin yapılmayacağı kanısındayız. Ancak, belli de olmaz. Önümüzdeki yıl genel seçim var. En doğrusu bekleyip görmek.

Askerliğinizi borçlanıp 50 yaşı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 12 Şubat 1965 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 13 Şubat 1989 dur. Bu tarihten beri çalışıyorum. 1984/1986 yıllarında 18 ay askerlik yaptım. Askerlik süremi borçlanırsam, ne zaman emekli olabilirim?

Şaban UZUN

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla(sorundan bu kadar prim ödemenizin olduğu anlaşılıyor) 50 yaşınızı dolduracağınız 12 Şubat 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ağustos 2013 ayında emekli olabilirsiniz

Soru: 16 Mayıs 1962 doğumluyum. 27 Eylül 1990 da Bağ-Kurlu oldum. Halen devam etmekteyim. 1984 yılında askerliğimi yaptım. Bağ-Kurdan önce altı ay kadar SSK'lıydım. Ne zaman emekli olurum? 20 ay olan askerliğimi borçlansam emekliliğime yararı olur mu?

Cengiz KÖSE

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ara vermeden prim ödemeniz halinde, prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız Ağustos 2013 ayında emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1129

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Af Kanunu sözleşmeli personele aile yardımı getiriyor