Af kapsamında faturasız malların beyan usulü ve ödenecek vergi

 

04.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Af kapsamında faturasız malların beyan usulü ve ödenecek vergi

Ekrem Sarısu - 04 Aralık 2010 Cumartesi - Posta

Soru: Faturasız mallara da af geldiğini duyduk. Elimizde bulunan faturasız mallar aftan nasıl yararlanacak? Vergi ödenecek mi? Ödenecekse ne kadar? Vb gibi hususlarda bizi aydınlatabilir misiniz?

B. ÖZEN

Cevap: TBMM si komisyonlarında görüşülme sırasını bekleyen mali af yasa tasarısında, kayıt dışılığı önlemeye yönelik düzenlemelerden biride, işletme stoklarında yer aldığı halde, işletmenin defter kayıtlarında yer almayan malların, kayıtlara alınmasına olanak sağlayan düzenlemedir. Bu yolla işletme stokları ile kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yolla söz konusu malların hiç değilse bundan sonraki alım satımlarının kayıt altıda yapılması sağlanmaktadır.

Faturasız mallarınız af yasasından şu şekilde yararlanacak:

-Faturasız mallarınızı kanunun yayımlandığı ayı izleyen üçüncü ay sonuna kadar(kanunun Aralık ayı içinde yayımlanması beklendiğinden Mart ayı sonuna kadar) rayiç bedeli üstünden bir envanter listesi yaparak vergi dairesine bildirmek suretiyle defter kayıtlarınıza alacaksınız.(bilanço esasına göre defter tutuyorsanız aktife alacağınız mallar için pasifte karşılık hesabı açacaksınız. İşletme esasına göre defter tutuyorsanız, malları defterin gider kısmına mal alımı gibi kaydedeceksiniz)

-Genel orana, yani yüzde 18 oranında KDV ye tabi olan mallar için yüzde 10, indirimli orana tabi olan mallar için yani yüzde 8 oranında KDV ye tabi olan mallar için yüzde 4, yüzde 1 oranında KDV ye tabi olan mallar için yüzde 0.5(yüzde yarım) oranında KDV hesaplayacak ve sorumlu sıfatıyla beyan edip beyanname verme süresi içinde ödeyeceksiniz.

-Ödediğiniz KDV yi genel esaslara göre hesaplanan KDV den indirebileceksiniz.

1984 yılından Bağ-Kura kayıt olamazsınız

Soru: 1984 vergi mükellefiyim. 1989 SGK girişim var. 1984 Bağ-Kur girişim yoktur. Geriye dönük Bağ-Kur primlerimi ödeyebilir miyim?

Kemal TERZİ

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den önce Bağ-Kura kayıt ve tescil yaptırmak mümkün değil. Bugün için 1984 yılından Bağ-Kura kayıt yaptırarak prim ödeyemezsiniz. 1 Ekim 2008 den önce Bağ-Kura kayıt olmak için yeni yasa çıkartılması lazım.

Af kesinleşmiş vergi borcu olana ne getiriyor

Soru: Vergi dairesine ödeyemediğim 5 yıldan beri biriken toplam 200.000 TL civarında vergi ve cezadan borcum var. Bu borçların aftan yararlanarak en uzun taksit hangisiyse o taksitle ödemek istiyorum. Ne gibi işlem yapamam lazım. Aftan borcumun ne kadarı kalkacak?

MAHİR/İSTANBUL

Cevap: Kesinleşmiş vergi borçları da aftan yararlandığından, birikmiş vergi borcunuzu hem bir kısmından kurtularak, hem de 36 ay içinde taksitle ödeyebileceksiniz. Borcunuzun ne kadarı asıl, ne kadarı ceza ve ne kadarı gecikme zammı olduğunu bildirmediğinizden, af kanununun tutar olarak ne kadar yarar sağladığını hesaplayamıyoruz. Ancak verdiğimiz bilgilerle siz hesaplayabilirsiniz. Aftan şu şekilde yararlanacaksınız.

1-Aftan yararlanmak için; kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde yazılı başvuruda bulunacaksınız.

2-Vergi aslına bağlı kesilen vergi cezasının tamamı silinecek.

3-Vergi aslına bağlı olmadan kesilen cezanın varsa yüzde 50 si silinecek.

4-Borcunuza işletilen ve borcun önemli bir kısmını teşkil eden yüksek oranlı gecikme zammının tamamı silinecek.

5-Silinen gecikme zammı yerine, borcun vade tarihinden kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında yeni gecikme zammı hesaplanacak.

6-Vergi aslının tamamı, enflasyona göre yeni hesaplanan düşük tutardaki gecikme zammı, varsa asla bağlı olmadan kesilen cezanın yüzde 50 si toplam borcunuzu oluşturacak.

7-Borcunuzu 36 ayda 18 eşit taksitte ödeme seçeneğini tercih ettiğinizde, borcunuza ayrıca yüzde 15 de faiz ilave edilecek. Toplam borç tutarınız en uzun taksiti tercih ettiğinden 18’e bölünmek suretiyle taksit tutarı bulunacak. Ve ilk taksit kanunun yayımlandığı ayı izleyen üçüncü ayda olmak üzere, her iki ayda bir taksit ödeyerek toplam 36 aylık sürede toplam 18 taksit ödeyerek borcunuzdan kurtulacaksınız.

256 gün daha prim ödeyip 45 yaşı doldurmalısınız

Soru:9 Eylül 1969 doğumluyum.4 Kasım 1988 den itibaren sigortalıyım. Fakat çalışmaya 5 yıl ara verdim. Şuan 5044 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olabilirim?

Nuray KARAKAŞ

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. 256 gün daha prim ödeyerek, 5044 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 45 yaşınızı dolduracağınız 9 Eylül 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

312 gün daha prim öderseniz 58 yaşı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 1 Mayıs 1960, İşe giriş tarihim 1 Kasım 1995, çıkış tarihim 21 Ekim 2003, prim gün sayım 3288 dür. Ne kadar prim yatırmam lazım? Ve ne zaman emekli olabilirim?

NERİMAN/ADANA

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 2537 gün daha prim ödeyerek, 3288 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Aralık 2017 ayı sonunda). Ayrıca, 312 gün daha prim ödeyerek, 3288 gün olan priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2018 tarihinde yaş haddinden emekli olmanızda mümkün. Bu seçenek daha avantajlı.

Doğum borçlanmasından sonra 7760 gün daha prim ödemelisiniz

Soru: 1968 doğumluyum. 1984 sigorta girişim var. 1991 senesinde evlenerek işten ayrıldım. 1400 gün prim ödemem var. 2 çocuğum var. Doğum borçlanmasıyla birlikte kaç gün prim ödeyip yaştan emekli olabilirim?

E.ARABACI

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 aş şartlarına tabisiniz. Çocuklarınızın doğumu sigorta başlangıç tarihinden sonraysa ve doğumlar sonundaki iki yıl içinde prim ödemeniz yoksa, iki doğumuzu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. Borçlanmadan sonra 760 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 2026 da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Af Kanunun TBMM sinde kapsamı genişletilebilir

Soru: Yeni mali af tasarısı cezaevinde yatanları kapsıyor mu?

Kenan BABA

Cevap: TBMM sine sunulan af kanunu tasarısı, amme alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olduğundan cezaevinde yatanları kapsamıyor. Ancak, hazırlanan tasarı daha TBMM si komisyonlarında ve genel kurulunda görüşüldükten sonra yasalaşacak. Yani ortada henüz kesinleşmiş bir yasa yok. Önümüzdeki yıl genel seçim olduğundan, TBMM sinde af kanununun kapsamının genişletileceğine hiç kuşku yok. Cezaevinde yatan kader kurbanlarınında af kapsamına alınması yasayı daha da anlamlı kılar.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 686

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Af kapsamında faturasız malların beyan usulü ve ödenecek vergi