Köprü geçiş cezaları da af kapsamında

 

05.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Köprü geçiş cezaları da af kapsamında

Ekrem Sarısu - 05 Aralık 2010 Pazar - Posta


Soru: Köprü geçiş cezaları aftan yararlanacak mı?

AHMET

Cevap: Paralı olan köprü, otoyol, tünel geçişlerinden geçiş ücreti ödemeden geçenlere kesilen idari para cezaları da af kanunu kapsamında. Ücret ödemeden köprü geçişinde, geçiş ücreti ve geçiş ücretinin 10 katı tutarında idari para cezası kesilmektedir. Ay yasası ile 31 Temmuz 2010 tarihinden önceki dönemlere ilişkin 12 TL in altında olan geçiş ücreti borçları ve tutarı 120 TL yi aşmayan idari para cezaları silineceğinden, Yasa çıktıktan sonra borçtan kurtulursunuz.

Yaşınızı mahkeme kararıyla büyütseniz de emeklilik işlemlerinde dikkate alınmaz

Soru:1966 doğumluyum. Esas ana yaşım 1965. Babamı mahkemeye versem. Bir sene önce emekli olabilir miyim? Benim sigorta pirim günüm 8390 gün. Ne zaman emekli olabilirim?

Mehmet BAŞAR

Cevap: Emeklilik işlemlerine, ilk defa sigortalı olunduğu tarihte nüfus kayıtlarında yazılı olan doğum tarihi esas alınıyor. Sigortalı olunan tarihten sonra yapılan yaş düzletmeleri dikkate alınmıyor. Mahkeme kararıyla yaşınızı büyütseniz de, emeklilik işlemlerinizde doğum tarihi olarak 1966 yılı dikkate alınır.

Prim ödemeniz emekli olmak için yeterli. Emekli olma şartları sigorta başlangıç tarihine göre belirleniyor. Başlangıç tarihinizi bildirmediğinizden hangi tarihte emekli olacağınızı hesaplayamıyoruz. Örneğin, 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihte sigortalı olduğunuzu varsayarsak, bundan sonra prim ödemeseniz de, 2014 de 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Af kanunu kapsamında vergisini taksite bağlatan taşının fenni muayenesini de yaptırabilecek

Soru: Binek otomobilimin 3 yıllık taşıt vergisi borcu var. Bu borcu çıkacak af kanunundan yararlanarak taksitle ödeme imkânım var mı? En fazla kaç taksit yapabilirim? Birde vergi borcum olduğu için taşıtın fenni muayenesini yapmadıklarından, bir yılı aşkın süredir, muayenesiz araca biniyorum. Borcu taksite bağlatırsam, otomobilin muayene işi ne olacak? Trafikten kaçmaktan bıktım. Kaçmam sona erecek mi?

S.BÜLBÜL

Cevap: Mali af yasası tam da sizin dertlerinize derman olmak için çıkıyor. Otomobilinizin Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu ile borcun vade tarihinden af kanunun yayımlanacağı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanan gecikme zammını peşin veya taksitle ödediğinizde, yüksek oranlı gecikme zammı borcunuzun tamamı silinecek. Borcunuzu ve yeni hesaplanacak düşük tutardaki gecikme zammını 36 ay içinde 18 taksitte ödeyebileceksiniz. Ancak 36 ay 18 taksit seçeneğini tercih ettiğinizde borcunuza yüzde 15 oranında faiz uygulanacak. Buda üç yıl için yok denecek kadar az bir faiz ödeyeceğiniz anlamına geliyor.

Taşıtın vergi borcunu af kapsamında taksite bağlatanlar, vergi borcu aranmadan fenni muayene yaptırabilecekler. Borcunuzu taksite bağlattığınızda otomobilinizin muayenesini yaptırarak, trafikten kaçmaktan da kurtulacaksınız.

Askerlik sürenizi borçlanırsanız 2012 de emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 18 Kasım 1949, ilk sigorta başlangıç tarihim 1 Ekim 1999 dur. Halen sigortalı çalışıyorum. Prim ödemem 3600 günü geçti. 24 ay 25 gün askerlik yaptım. Askerlik süremi borçlanırsam Ne zaman emekli olurum?

REMZİ

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 15 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız 6 Eylül 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Kişi başına düşen ortalama aylık gelir değişmediği sürece evde bakım aylığı kesilmez

Soru: Annem benim bakıma muhtaçlığım dolayısıyla maaş almakta. Babam sigortalı ve üzerine tapulu dairesi var, annem üzerine yeni bir daire alabilir mi? Bu bakım aylığımızın kesilmesine neden olur mu?

Selim CANDAN

Cevap: Başkasının bakımına muhtaç derecede ağır engelliden dolayı, evde bakım aylığı almak için; aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelirin, asgari ücretin net tutarının üçte ikisinden(bugünkü asgari ücrete göre aylık 362.96 TL den) az olması gerekiyor. Anneniz aldığı daireyi kiraya verir ve kira geliri aile içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin üçte ikisinin üstüne çıkartırsa, evde bakım aylığı kesilir. Ancak, annenizin alacağı daire, aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama geliri değiştirmezse evde bakım aylığınız kesilmez.

Kıdem tazminatı ödemeyeceğiniz gibi ihbar tazminatı alabilirsiniz


Soru: Ben bir işverenim. Yaklaşık 14 yıldır yanımda çalıştırdığım ve ileride ortak olmak umudu ile yetiştirdiğim kişi, mesleki belgesini almaya hak kazanınca yanımda kalmasını ve birlikte çalışmamızı talep etmeme rağmen, istifa mektubu imzalamadan yanımdan ayrıldı. Ve hemen kendi bürosunu açarak şirket kurup başına geçti. Ve çalışmaya başladı. Bu arada çalışma bakanlığına vurarak kıdem tazminatı talebinde bulundu. Sizce kıdem tazminat hakkı doğar mı?

Nail SUCU

Cevap: Kendi isteği ile işten ayrılan kıdem tazminatı alamaz. Hatta ihbar önelinde bulunmadan işten ayrılıp gitmişse, işverene ihbar tazminatı ödemek durumundadır.

Fakat, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getiren ve yaşı dolduramayanlar, kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir. Bunun için yapmaları gereken, sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden “ kıdem tazminatı alabilir yazısı” alarak işverene ibraz etmektir. Çalışanınız yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını sağlıyorsa ve sosyal güvenlik kurumundan kıdem tazminatı alarak, kıdem tazminatı talebinde bulunabilirdi.

Ancak, çalışanınız ayrılıp hemen kendi işini kurduğuna göre, emekli olma iradesiyle ayrılmamış. Dolayısıyla kıdem tazminatı alamaz. Tam tersi, ihbar önelinde bulunmadan işten ayrılmışsa, 8 haftalık ücreti kadar ihbar tazminatı isteyebilirsiniz.

Aftan yararlanarak prim borcunuzu ödeyip mirası reddetmiş olsanız da dul aylığı bağlatabilirisiniz

Soru: 5 yıl önce babamı kaybettik. Babamın ve annemin hissedar olduğu şirketin ödenmemiş vergi ve babamın Bağ-Kur borcu vardı. Vefattan sonra oluşan bu borçların tarafımıza rücu edilmesini önlemek adına reddi miras yaptık. Buna karşın şimdi ortaya atılan aflardan yararlanarak babamın birikmiş Bağ-Kur borcunu toplu olarak veya taksitle ödeme karşılığın da maaşını anneme bağlatabilir miyiz? Annemde Bağ-Kur emeklisi olması buna bir engel teşkil eder mi?

SEMRA

Cevap: Mirasını reddetmiş olsanız da, babanızın Bağ-Kur prim borcunu TBMM sinde olan mali af yasa tasarısının yasalaşmasından sonra, aftan yararlanarak ödeyip, annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1536

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Köprü geçiş cezaları da af kapsamında