Af Kanunu ihtilaflı vergilere bulunmaz imkân sağlıyor

 

06.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Af Kanunu ihtilaflı vergilere bulunmaz imkân sağlıyor

Ekrem Sarısu - 06 Aralık 2010 Pazartesi - Posta


Soru: Vergi dairesiyle davalığım. Vergi mahkemesinde vergi davam devam ediyor. Af kanunundan nasıl yararlanacağım? Vergide ve cezada indirim ne kadar olacak? Aftan yararlanmamızı önerir misiniz? Yoksa dava devamı etsin?

ERCAN

Cevap: Af kanunu, ihtilaflı dosyalara önemli avantajlar sağlıyor. Vergi mahkemesinde olan ihtilaflı vergi borcunuzun aftan yararlanması için;

-Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren iki ay içinde yazılı başvuruda bulunarak, açmış olduğunuz davadan vazgeçeceksiniz.

-Vergi borcunuzun yüzde 50 si silinecek.

-Vergi aslına bağlı kesilen vergi cezasının tamamı silinecek.

-Vergi aslına bağlı olmadan kesilen cezanın yüzde 75’ i silinecek.

-Yüksek oranlı gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı silinecek.

-Silinen gecikme faizi ve gecikme zammı yerine enflasyon oranında gecikme faizi ve zammı hesaplanacak.

-Vergi aslının yüzde 50 si, enflasyona göre hesaplanan yeni gecikme zammı varsa asla bağlı olmayan cezalını n yüzde 25 inin toplamı borcunuzu oluşturacak. Bu borcu peşin öderseniz fark alınmayacak. Ancak, 12 ayda 6 taksitte öderseniz yüzde 5, 18 ayda 9 taksitte öderseniz yüzde 7, 24 ayda 12 taksitte öderseniz yüzde 10, 36 ayda 18 e taksitte öderseniz yüzde 15 faiz uygulanacak.

Af Kanunu ihtilaflı vergilere bulunmaz imkân sağlıyor. Sakın ha kaçırmayın.

Toplam kira 22.000 TL yi aşıyorsa işyeri kirasını da beyan etmeniz gerek


Soru Bir dairem ve iki dükkânım kirada. Kiracılarım stopajlarını kendileri ödüyorlar. Bende dairemin gelir vergisini ödüyorum. Ayrıca beyanname verip benim ödemem gereken herhangi bir vergi borcu var mı?

Rıza AKTUNÇ

Cevap: 2010 yılında daire ve dükkânlarınızdan aldığınız kiraların toplamı, 22.000 TL yi aşmıyorsa, yıl içinde üzerinden gelir vergisi stopajı(kesintisi) yapılmış olan işyeri kira gelirlerinizi beyan etmenize gerek yok. Konuttan aldığınız kiranın yıllık tutarı 2.600 TL yi aşıyorsa, sadece konut kira gelirini beyan etmeniz yeterli. Sorunuzdan geçmişte de bu şekilde kira beyanında bulunduğunuz anlaşılıyor. Ancak 2010 da konut ve işyerlerinizden elde ettiğiniz kira toplamı 22.000 TL yi aşıyor ise, dükkânlardan aldığınız kiraları da konut kirasıyla birlikte beyan etmeniz gerekiyor. Ancak, beyan vergi ödeyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Çünkü; tutarı 95.680 TL ye kadar olan işyeri kira beyanlarına vergi doğmadığı gibi aksine vergi iade doğuyor. Vergi iadesine, gelir vergisi stopajının gayrisafi kira üstünden yapılmasına karşın, gelir vergisinin beyan edilen kiradan, gerçek giderler veya götürü gider düşüldükten sonra kalan safi kira tutarı üstünden hesaplanması ve hesaplanan gelir vergisinden yıl içinde stopaj yoluyla ödenen verginin mahsup edilmesi neden oluyor. Bu tutarın üstündeki işyeri kira beyanlarına, stopaj yoluyla ödenen verginin üstüne vergi çıkıyor.

SGK sigorta başlangıcından önceki doğumları borçlandırmıyor

Soru:5 Mayıs 1969 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Ağustos 1997’dir. Şu anda 2300 gün prim ödemem var. Biri 1987, biri 1993 de olmak üzere iki doğum yaptım. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Doğum borçlanması yaparsam, ne zaman emekli olurum? Ve de ne kadar pirim ödemek gerekir?

Nazlı DEDE

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) yasada açık hüküm olmasa da, sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları borçlandırmıyor. Doğumlarınız sigorta başlangıç tarihinden önce olduğundan SGK borçlanma yaptırmaz. Ancak, yasada sigorta başlangıcından önce doğum, sonra doğum ayrımı olmadığından, İş Mahkemesine dava açarak, yargı yoluyla doğum borçlanmasını yapabileceğinizi düşünüyoruz. İki doğum için yıl sonuna kadar ödenmesi gereken borçlanma bedeli 11.682 TL dir.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 3675 gün daha prim ödeyerek, 2300 gün olan prim ödemenizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Doğum borçlanması yapabilseydiniz, borçlanmadan sonra 1935 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 5 Mayıs 2019 tarihinde emekli olabilecektiniz.

25 yılı dolduracağınız 24 Mayıs 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz

Soru: 24 Ocak 1990 tarihinde Bağ-Kur numarası aldım. 10 yıl sekiz ay 16 gün Bağ-Kur yatırdım. 1 Ekim 2000 tarihinde sigortaya geçiş yaptım. 18 Haziran 2008 de ayrıldım. 20 ay askerliğimi borçlandım. 1 Ocak 1960 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim?

Keziban BUDAK
Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız, sigorta başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 24 Mayıs 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK dan emekli olmanız avantajlı


Soru: 20 Aralık 1961 doğumluyum. 1984 te sigortalı oldum. 30 gün prim ödedim. 14 Aralık 2004 ten beri Bağ-Kura prim yatırmaktayım. Bağ-Kura toplamda 2446 gün prim ödedim. Askerliğimi borçlanırsam, kaç yaşında emekli olurum? Yaştan emekli olabilir miyim? SSK - Bağ-Kur hanginden emekli olsam daha iyi olur?

ENDER

Cevap: SSK dan emekli olmanız avantajlı. Askerlik yaptığınız tarihi ve süresini bildirmemişsiniz. Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden önce 20 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 20 ay geri çekerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Son 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemek şartıyla, 2074 gün daha prim ödeyerek, askerlik borçlanmasıyla 3076 güne yükselecek olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Af Kanunu dosyası kapatan isteğe bağlı sigortalılara yeni bir hak vermeli

Soru: Eşim adına 1990 senesinde 3 ay isteğe bağlı sigorta primi ödedim. Ve 3 aydan sonra hiç prim ödemedim. Ve bildiride yapmadım. Eşim bu son çıkan aftan faydalanabilir mi?

Kozan AŞKOĞLU

Cevap: Art ardına üç ay prim ödemeyenlerin isteğe bağlı sigorta dosyası, en son prim ödediği ay sonu itibariyle kapatıldığından, eşinizin bugün için prim borcu yok. Çıkacak olan af kanunundan prim borcu olanlar yararlanıyor. Eşinizin prim borcu olmadığından, yeni çıkan yasadan yararlanamaz. Eşiniz ve eşiniz durumunda olanların aftan yararlanabilmesi için yasaya, kapatılan dosyaların açılıp, sigortalının prim borçlarının tahakkuk ettirilerek, borçlandırılmasına ilişkin hüküm konması gerekiyor. Umarız tasarının TBMM si komisyon veya genel kurul görüşmeleri sırasında söz konusu hüküm konur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 882

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Af Kanunu ihtilaflı vergilere bulunmaz imkân sağlıyor