Vergi incelemesi devam edenlerin aftan yararlanma usulü

 

07.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi incelemesi devam edenlerin aftan yararlanma usulü

Ekrem Sarısu - 07 Aralık 2010 Salı - Posta


Soru: Altı ay önce başlayan vergi incelememiz devam ediyor. Af kanunundan bizde yaralanabilecek miyiz? Yararlanabiliyorsak, ne işlem yapmamız ve ne kadar vergi ödememiz lazım?

BİLAL Y.

Cevap: Af kanununun yürürlüğe girdiği dönemden önce başlayan, ancak kanunun yürürlük tarihinde kadar tamamlanmamış olan vergi incelemesine giren mükelleflerde af kanunundan yararlanıyor. Aftan şu şekilde yararlanacaksınız.

-Yapılan vergi incelemesi sonuçlanana kadar devam edecek.

-İnceleme sonucunda ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak aftan yararlanmak için yazılı başvuruda bulunmanız,

-Vergi aslının yüzde 50 si,

-Kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanan gecikme faizini,

-Kanunun yürürlük tarihinden ihbarnamenin tebliğ üzerine belirlenen dava açma süresinin bitim tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizini,

-Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 25 inin,

-İhbarnamenin tebliğ tarihini izleyen ayda peşin veya ilk taksiti bu süre içinde olmak ikişer aylık sürelerde toplam altı taksitte ödenmesi halinde;

-Vergi aslının yüzde 50 si, silinecek.

-Vergi aslına bağlı kesilen vergi cezasının tamamı,

-Vergi aslına bağlı olmadan kesilen cezanın yüzde 75’ i,

-Yüksek oranlı gecikme faizinin tamamı silinecek.

Emekli ikramiyenizi ancak yargı yoluyla alabilirsiniz

Soru: 1962 doğumluyum ilk işe giriş sigortalılığım 1979 daha sonra PTT genel müdürlüğüne teknisyen olarak, 1980 Kasım ayın ayında 657 ye tabi memur olarak başladım. 1983 te askere gittim. Dönüşümde 1985 yılında sözleşmeli memur statüsüne geçtim. 1987 tarihinde sözleşmem PTT tarafından fesh edildi.(daha doğrusu müfettişlik oldum soruşturma geçirdim, ama sonunda beraat ettiğim halde geri dönmedim)

Özel sektörde çalıştım. 2007 yılında da emekli oldum. PTT de geçen süremin tazminatını da almadım. Askerlik hariç 4 sene 7 ay hizmetim emeklilikten sayıldı tazminatımı alabilir miyim? Nasıl alırım?

Oğuz GEZER

Cevap: Emekli olurken son çalıştığınız kurum emekli sandığına tabi olmadığından, memuriyette geçen süreleriniz için, emekli ikramiyesi ödemezler. Esasında, sizin gibi çalıştığı son kurum emekli sandığına tabi olmadığı gerekçesi ile emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan yasa hükmünü(2829 sayılı Kanunun 12. nci maddesi) Anayasa Mahkemesi iptal etti. Ancak, iptal edilen hüküm 5997 sayılı yasa ile tekrar getirildi. Bu aşamada emekli ikramiyesini ancak yargı yoluyla alabilirsiniz. Emekli ikramiyenizi talep edin. Reddedildiğinde 60 gün içinde idare mahkemesine, uygulamanın Anayasa’ya aykırılığı iddiası ile dava açın. Veya Ana Muhalefet Partisinin Anayasa Mahkemesine açtığı iptal davasının sonucunu bekleyin.

Borçlanmada askerliğin hangi tarihte yapıldığı önemli

Soru: 11 Nisan 1989 sigortalı oldum. Toplam 3775 günüm var. 600 gün askerlik ödemesi yaptım. Toplam 4375 gün prim ödemem oluyor. Acaba hangi tarihte emekli olabilirim?

Hasan YAŞAR

Cevap: Doğum tarihinizi ve askerlik yaptığınız tarihi bildirmemişsiniz. Şayet sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yapmışsanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1000 gün daha prim ödeyerek, 4375 gün olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte 50 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Şayet, askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, 1075 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte 51 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

En az 3600 gün prim ödemelisiniz

Soru: 52 yaşında ev hanımıyım. 1979 ile 1981 yılları arasında sigortalı çalışmışlığım var. Emekli olmak istiyorum? Primlerimi ödeyip emekli olabilir miyim?

Kozan AŞIKOĞLU

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Geçmişte prim ödenmemiş günler borçlanarak kazanılamıyor. Toplu prim ödeyerek emekli olmazsınız. Ancak, sigorta başlangıç tarihinizden sonra doğum yapmak ve doğum tarihinden sonraki iki yılda sigortalı çalışmamak şartıyla, en fazla iki doğum için borçlanma yaparak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. 1979 ve 1981 arasında 720 gün prim ödediğinizi varsayarsak, doğum borçlanmasıyla priminiz 2160 güne yükselir. Sigortalı çalışarak toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Af kanunu iştirak, teşvik ve yardım fiilleri nedeniyle

kesilen vergi cezasının yarısının silinmesine imkan sağlıyor


Soru: İştirak nedeniyle kesilen vergi cezaları aftan yararlanıyor mu? Yararlanıyorsa cezanın ne kadarı kalkıyor?

T.AYSEN

Cevap: İştirak, teşvik ve yardım fiileri nedeniyle kesilen ve vadesi geldiği halde ödenmemiş olan veya ödeme süresi henüz geçmemiş olan(kesinleşmiş) vergi cezalarının, yüzde 50 si ile vade tarihlerinden af kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar gecen süre için enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme zammını peşin veya af kanunun sağladığı taksit imkânlarından yararlanarak taksitle ödenmesi halinde, vergi cezasının kalan yüzde 50 si ile vergi cezasına işlemiş olan yüksek oranlı gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek. Başka bir ifadeyle silinecek.

1.5 yıl prim ödeyip 58 yaşı bekleyeceksiniz


Soru: 4 Nisan 1960 doğumluyum. 25 Mayıs 1997 tarihinde Bağ-Kura başladım. Toplam hizmet 13 yıl 6 ay 1 gündür. Bağ-Kurdan ne zaman emekli olabilirim?

İbrahim ÖRS

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 11 yıl 6 ay daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi, 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 1 yıl 6 ay daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 4 Nisan 2018 tarihinde yaş haddinden emekli olmanız da mümkün.

2010 yılı 2. dönem geçici vergi borcu aftan yararlanmıyor

Soru: 2010 yılına ilişkin 2 nci dönem geçici vergimizi ödeyemedik. Aftan yararlanarak nasıl ödeyebiliriz?

Bahattin ALP

Cevap: Beyana dayanan vergilerde 31 Temmuz 2010 tarihinden önce verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergiler aftan yararlanıyor. 2010 yılı 2 nci dönem geçici vergi beyanları 14 Ağustos 2010 tarihine kadar yapıldığından, af kanunu kapsamına girmiyor. Maalesef af kanunundan yararlanamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 581

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi incelemesi devam edenlerin aftan yararlanma usulü