Miras paylarınıza göre, kardeşiniz ve siz kira beyan etmek zorundasınız anneniz değil

 

08.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Miras paylarınıza göre, kardeşiniz ve siz kira beyan etmek zorundasınız anneniz değil

Ekrem Sarısu - 08 Aralık 2010 Çarşamba - Posta


Soru: Babam 2007'de rahmetli oldu. Babamdan kalma 3 dairenin birinde ben, eşim ve annem birlikte oturuyoruz. Diğer iki dairemiz kirada. İki daireden aylık 850 TL kira alıyoruz. Kardeşim, annem ve ben bu 850 TL’yi üçe bölüp pay ediyoruz. Bu iki daireden aldığımız kira geliri için gelir beyannamesi vermemiz gerekli midir?

Özgür YAŞAR

Cevap: Özel bir vasiyetname yoksa, normal miras payına göre anneniz kira gelinin yüzde 25’ini, kardeşiniz ve sizde ayrı ayrı olmak üzere kira gelirinin yüzde 37.5’ini almanız gerekiyor. Bu durumda; annenizin 2010 yılı kira geliri olan 2.550 TL, 2010 yılına ilişkin 2.600 TL’lik konut kira geliri istisnası haddi altında kaldığından, annenizin kira beyanında bulunmasına gerek yok. Ancak sizin ve kardeşinizin 2010’da elde ettiği 3.825 TL kira geliri, 2010 yılına ilişkin 2.600 TL’lik konut kira geliri istisna haddinin üstünde olduğundan, kira gelirinizi en geç 25 Mart 2011 mesai saati sonuna kadar beyan etmeniz gerekiyor.

Beyandan çekinmenize gerek yok. Beyanname üstünde, 3.825 TL kiradan 2.600 TL istisna düşecek, götürü gider usulünü tercih ederek kalan 1.225 TL kiradan 306.25 TL’de götürü gider düştükten sonra kalan, 918.75 TL üstünden yüzde 15 oranında hesaplanan 137.81 TL Gelir Vergisini Mart ve Temmuz 2011 aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeyeceksiniz (kardeşiniz ve siz ayrı ayrı).

Bilançoda olan ancak kasada olmayan paranın aftan yararlanma usulü

Soru: Şirketimizin defter kayıtlarında görünün, ancak gerçek olmayan kasa mevcutlarının aftan yararlanacağını duyduk. Aftan yararlanmak için, bir vergi ödenecek mi? Ödenecekse tutarı vb. hususlar da bizi aydınlatabilir misiniz?

Nurullah ŞAHAN

Cevap: Duyumunuz doğru. Af Kanunu; şirketin defter kayıtları ile kasa mevcutlarının uyumlaştırmasına olanak sağlıyor. 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle şirket bilançolarında görünmesine karşın, işletmede bulunmayan kasa mevcutları, af kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3’ncü ay sonuna kadar vergi dairesine beyan etmek suretiyle kayıtlar düzeltilebilecek. Beyan edilen kasa mevcudu üstünden yüzde 10 oranında hesaplanan verginin de, aynı süre içinde, yani; Af Kanununun yayımlandığı tarihi izleyen 3’ncü ay sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Af Kanununun Aralık 2010 ayı sonuna kadar yayımlanması bekleniyor. Bu durumda Mart 2010 ayı sonuna kadar, işletme bilançonuz da olan, ancak işletmede bulunmayan kasa mevcudunuzu vergi dairesine beyan edip, üstünden yüzde 10 oranında hesaplanacak vergiyi de beyanname verme süresi içinde ödediğinizde kasa mevcudu ile defter kayıtlarınızı uyumlu hale getirmiş olursunuz.

Prim aslından borcu olmayanın gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 60’ı silinecek

Soru: Prim borçlarınız ödedik. Ancak gecikme zammından borcumuz var. Bizde aftan yararlanacak mıyız?

SALİH

Cevap: SGK prim asıllarını sizin gibi Af Kanununun yayımlanacağı tarihten önce ödenmiş olup, sadece gecikme cezası ve gecikme zammı borcu olanlarda aftan yararlanacak. Bu kişi ve kurumlar, Af Kanununun yayımlanacağı tarih itibarıyla olan gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 40’ının peşin veya kanunun tanıdığı taksitle ödeme imkanından yararlanarak bir yılda 6, 18 ayda 9, 24 ayda 12 ve 36 ay da 18 eşit taksitle ödeme seçeneklerinden biriyle ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun kalan yüzde 60’ı silinecek.

Annenizin aylığında yanlışlık varsa düzeltilir

Soru: Annem; babamın ölmesi sebebiyle Bağ-Kurdan ölüm aylığı alıyor. 4 kardeşiz. Hepimiz 18 yaşına kadar bu maaştan alıyorduk. 18 yaşına girdikten sonra maaşlar kesildi. Şimdi annemin maaşı çok düşük. 250-300 TL civarı alıyor. Bizim kesilen maaşlarımızın annemin maaşına eklenmesi gerekmiyor mu? Ya da annemin maaşını arttırmak için bir şey yapmamız lazım mı?

Cengiz ASLIBAY

Cevap: Anneniz sigortalı çalışmıyor veya emekli değilse, kendisinden başka aylık alan olmadığı için aylık bağlama oranı yüzde 75’tir. Kardeşlerinizle size yetim aylığı alırken annenizin aylık bağlama oranı yüzde 50 idi. Sizlerin yetim aylığı kesildiğinde, annenizin dul aylığının yüzde 50’den yüzde 75’e çıkması gerekir. Şayet anneniz, sigortalı veya emekliyse annenizin aylık bağlama oranı yüzde 50’dir. Sizlerin aylığı kesildiğinde annenizin aylığında bir miktar artma olması gerekirdi. Bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazılı olarak başvurun. Yanlışlık varsa düzeltilir.

50 yaşı doldurmanız gerek

Soru: 27 Kasım 1966 doğumluyum. 1 Temmuz 1987 SSK girişim var. 5500 SSK prim günüm, diğer sandıktan 2160 günüm mevcut. Ne zaman emekli olabilirim?

Ufuk PEHLİVANOĞLU

Cevap: Emekli olma şartlarınızı, primi ödenen son yedi yılda hangi kurumlara ne kadar prim ödediğiniz belirliyor. Bu yönüyle sorunuzda açıklık yok. Sorunuzu 2160 gün Emekli Sandığına prim ödedikten sonra, 5500 günde sigortalı çalışarak prim ödediğiniz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. SSK’dan emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olduğunuzdan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 27 Kasım 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Cenaze ödeneği sigortalının veya emeklinin ölümünde verilir


Soru: SSK emeklisi olan babam öldükten sonra anneme dul maaşı bağlanmıştı. Annem de geçenlerde vefat etti.
1) Annem için ölüm yardımı alabilir miyim?
2) Bağ-Kur emeklisi olarak maaşımı almaktayım ve bekârım. Hiç evlenmedim. Ayrıca babamdan yetim aylığı almam mümkün müdür?

Refika SÖNMEZ

Cevap: 1) Cenaze ödeneği, sigortalının veya emeklinin ölümü halinde hak sahiplerine verilmektedir. Talepte bulunmuşsanız babanızın ölümünde cenaze ödeneği almışsınızdır. Babanızdan dul aylığı alan annenizin ölümü üzerine cenaze ödeneği alamazsınız.

2) SSK, emekli aylığı alan bekâr kız çocuğuna ana ve babasından dolayı yetim aylığı bağlamadığından maalesef yetim aylığı almanızda mümkün değil.

Asgariden prim ödemek emekli aylığınızı düşürür

Soru: 1 Ocak 1966 doğumluyum. İşe giriş tarihim 18 Ekim 1984, işten ayrılış tarihim 25 Ağustos 2010 olup, toplam 7800 iş günü prim ödemem var. Şu an emekliliği hak ediyorum. Fakat 48 yaşın dolmasını bekliyorum. 1 Ocak 2014’te emekli olacağım. Yaklaşık 21 sene sigorta primlerim tavandan yattı.

1) Kalan 3 senede prim yatmaz ise, emekli maaşına etki eder mi?

2) Asgari ücretten yatırılan primler emekli maaşımı düşürür mü?

Salih Şükrü ÖZBEK

Cevap: 1) Kalan üç sene prim ödememeniz bugün hak etmiş olduğunuz emekli aylığında geriye gidişe yol açmaz.
2) 12 sene tavandan prim ödediğinizden kalan 3 yılda prime esas kazancın alt sınırından (asgari ücretten) prim ödemeniz emekli aylığınızı düşürür. Aman dikkat…

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 834

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Miras paylarınıza göre, kardeşiniz ve siz kira beyan etmek zorundasınız anneniz değil