Sosyal Güvenlik Destek Primi Borçları da aftan yararlanıyor

 

10.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sosyal Güvenlik Destek Primi Borçları da aftan yararlanıyor

Ekrem Sarısu - 10 Aralık 2010 , Cuma - Posta


Soru: Sigortadan 2004 yılında emekli oldum. 600 TL emekli aylığı ile geçinemediğimden dolayı ufak bir kahvehane açtım. İyi kötü el harçlığımız çıkıyor. Ancak, geçen sene destek primi ödemem gerektiği öğrendim. Daha kayıt olmadım. Kahveyi kapsatsam primden kurtulabilir miyim? Af kanunu benim de kurtarıyor mu?

Metin ASLAN

Cevap: İşyerinizi kapatsanız da devlet bir gün destek primi için yakanıza yapışır. TBMM sinde olan af kanunu sizin durumunuzda olanlara da çözüm getiriyor. Emekli aylığı bağlandıktan sonra 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kurlu) olmayı gerektiren faaliyette bulunması nedeniyle, Sosyal Güvenlik Destek primi ödemesi gerekenlerden, Af Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 2 nci ayın sonuna kadar tescili yapılmış olanların, Haziran 2010 ve önceki aylara ilişkin olup, af kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan Sosyal Güvelik Destek prim,

-Af Kanunun yayımlandığın tarihi izleyen 2 nci ayın sonuna kadar aftan yararlanmak için yazılı başvuruda bulunmak,

-Borcu asılını,

-Vade tarihinden, af kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak olan gecikme tutarını,

-Af kanunun yayımlandığı tarihi takip eden tarihi izleyen 4 ncü ay sonuna kadar ödemeleri halinde başkaca ilave bir bedel ödenmeden;

-Borcun, ilk taksitin af kanunun yayımını tarihi izleyen dördüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde 12 ayda 6 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 10, 36 ayda 18 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 15 oranında faizle birlikte ödenmesi halinde,

-Gecikme cezası,

-Gecikme zammı gibi feri alacakların tamamının,

tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek.

Hemen destek primi yönünden tescilinizi yaptırıp, borçlarınızı hesaplatın. Af kanunu yayımlandığında aftan yararlanarak borçtan kurtulun.

Babanızın 1600 gün daha prim ödemesi lazım

Soru: Babam 1960 doğumlu. Sigorta başlangıç tarihi 1981 askerlik borçlanması ile birlikte 2000'e yakın günü var. Ne zaman emekli olabilir?

Neziha KAPTI

Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. 1600 gün daha prim ödeyerek, 3000 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2018 de 58 yaşını dolduracağı, tarihte emekli olabilir.

Babanız askerlinin 250 gününü borçlanmalı

Soru: Babam 15 Haziran 1964 doğumludur. SSK girişi 10 Ocak 1983 dür. Askerlik borçlanmasını yapmadı. Yalnız 1 Nisan 1991 den itibaren bugüne kadar halen Bağ-Kurludur. SSK ya 1320 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabileceği hakkında bilgi verirseniz memnun oluruz.

Gizem GÜNAY

Cevap: Babanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi ve 50 yaş şartlarına tabi.

1 Ağustos 2012 ye kadar ara vermeden prim ödemesi şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağı 15 Haziran 2014 tarihinde emekli olabilir. Ancak askerliğinin 250 gününü borçlanıp 31 Aralık 2011 tarihine kadar prim ödeyerek, toplam prim ödemesini 25 tam yıl tamamlaması şartıyla, 49 yaşını dolduracağı 15 Haziran 2013 tarihinde emekli olabilir.

Af Kanunu usta öğreticiler geçmişe yönelik borçlanma hakkı tanınıyor

Soru: Milli eğitim bakanlığına bağlı okullar da dışarıdan ders verenlere af kanunu nasıl bir hak tanıyor?

Fatma AKGÜL

Cevap: Kamuoyunda Mali af olarak bilinen TBMM si komisyonlarında olan torba yasa ile; Milli Eğitim bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında, uzman ve usta öğretici olarak çalışanlar, çalışmalarını il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden alacakları belgelerle kanıtlamaları şartıyla, af yasının yürürlük tarihinden önceki bu çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini kendileri veya hak sahipleri tarafından borçlanmalarına imkan sağlanıyor. Borçlanılan bu süreler 4/a sigortasına sayılacak.

Askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olursunuz

Soru: 1968 doğumluyum. 3 Kasım 1991 tarihinde Bağ-Kura giriş yaptım. Askerlik borçlanması yapmadım. Ne zaman emekli olabilir im? Askerlik borçlanması yapmam gerekir mi? Tavsiyeniz nedir?

Şenol AYDIN

Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi bildirmemişsiniz. Ancak, sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yaptığınızı tahmin ediyoruz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Haziran 2015 ayına kadar ara vermeden prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla, 2020 de 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız 25 tam yıl prim ödemek şartıyla 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Af Kanunundan sonra sigortalı çalışma yeşil kartı iptal etmeyecek

Soru: Af kanunu çıktıktan sonra yeşil kartlılar, yeşil kartları iptal olmadan çalışabileceklerine dair söylenti ne derece doğru?

ALİ

Cevap: Duyumlarınız doğru. TBMM sinde olan mali affa ilişkin yasa tasarısında, sosyal güvenlik mevzuatıyla ilgili oldukça fazla düzenleme var. Bunlardan biride yeşil kartlıların sigortalı olarak(4/a sigortalısı olarak) çalışmaya başlamaları halinde, yeşil kartın iptal edilmemesine ilişkin düzenlemedir. Yeşil kartı sigortalı çalışmaya başladığında, yeşil kartı iptal edilmeyip askıya alınacak. Yeşil kartlı işsiz kaldığında ise yeşil kart tekrar devreye girecek.

Doğum borçlanmasıyla 1440 gün kazanmanız mümkün

Soru: 15 Nisan 1965 doğumlu bir bayanım. 1 Ocak 1978 yılından başlayarak ödenen 105 gün primim var. O yıldan 26 Ocak 2009 tarihine kadar hiçbir prim yatırılmadı. 26 Ocak 2009'da halen çalışmakta olduğum firma tarafından sigortalandım. 2 çocuk sahibiyim. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Ve ne zaman emekli olabilirim? Daha ne kadar prim ödenmesi gerekiyor? Aradaki ödenmemiş primlerimi şimdi dışarıdan ödeyerek tamamlayabilir miyim?

Şadiye TUĞRA

Cevap: Geçmişteki primi ödenen boş günleri borçlanarak kazanmanız mümkün değil. Doğumlarınız 1 Ocak 1978 tarihinden sonraysa ve iki doğumunuz arasında en az iki yıl süre varsa, iki doğumu da borçlanarak, toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. 105 gün prim ödemeniz, doğumuzdan sonrasındaki 2 yıllık süre içindeyse, 105 gün az yani 1335 gün borçlanma yapabilirsiniz. 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla sigortalılık süreniz olduğundan, eski yasaya tabisiniz. Eski yasaya göre, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum borçlanması yaptıktan sonra 1383 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 15 Nisan 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 979

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal Güvenlik Destek Primi Borçları da aftan yararlanıyor