Taksi şoförleri eksik günlerin primini kendi ödeyecek

 

12.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Taksi şoförleri eksik günlerin primini kendi ödeyecek

Ekrem Sarısu - 12 Aralık 2010 Pazar - Posta


Soru: Taksi şoförlerine af var mı? Taksiciler nasıl sigortalı olacak?

Abidin ZEREN

Cevap: Af yasasının 50 nci maddesi ile 5510 sayılı yasaya eklenen “ Ek Madde 6” hükmüne göre:

Ticari taksi, dolmuş, ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşım araçlarında kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan şoförlerden, ay içinde çalışma saati süresine göre belirlenen çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar sigortalılıklarını, 30 gün üstünden prim ödeyerek sağlayacak.

Bu kişilerin sigortalılıkları, kendileri veya taksi sahibi işveren ya da bağlı oldukları meslek odası, birlik veya benzeri kuruluşlarca bildirimin SGK ya yapıldığı tarihten itibaren başlayacak. Çalışmasının son bulmasından itibaren de sona erecek. Bu kişiler hakkında malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası zorunlu olarak uygulanacak, işsizlik sigortası da istekleri halinde uygulanacak.

Bu kişiler prime esas kazancın alt sınırı(asgari ücret bugün için 760.50 TL) ile üst sınırı(asgari ücretin 6.5 katı olup bugün için 4.943.25 TL ) arasında belirleyeceği günlük kazanç tutarı üzerinde yüzde 20 yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları ve yüzde 12.5 da genel sağlık sigortasına olmak üzere toplam yüzde 32.5 oranında prim ödeyecekler. Ödenen primler 4/a sigortası kapsamında değerlendirilecek. Şoförler; günlük prime esas kazancın 17 katı üstüden başlayarak, takip eden her yıl bir puan artırılmak suretiyle (30 katını geçmemek) prim ödeyerek, 30 gün sigortalılık süresi kazanacaklar.

SGK ya şoförlerin uzun vadeli sigorta kollarına tabi olma durumları dikkate alınarak prim ödeme gün sayıları ve prim ödeme sürelerini belirlemeye şoförlerin sigortalıklarına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veriliyor..

4/b sigortasına ve tam süreli çalışma sözleşmesi ile 4/a sigortasına, özel vakıf emekli sandıklarına prim ödenen veya bu kurumlardan gelir ve aylık alan şoförler sigortalı yapılmayacak.

60 günden fazla prim borcu olmaması kaydıyla Şoför ve ailesi sağlık yardımı alabilecek.

İntifa hakkı bağışında ödenecek vergi


Soru: Babamızdan emlak vergi değeri 100.000 TL olan gayrimenkul kaldı. Veraset vergisinden kaçınmak için, annem intifa hakkını alarak, daha az vergi ödedik. Şimdi annem bizim namımıza(diğer çocuklar) bedelsiz intifadan feragat etse, ne kadar vergi ödememiz gerekecek? Ayrıca Veraset vergi dairesinden temiz kâğıdımız(yani intifa hakkının vergilendirildiğine dair) yazımızda var. Güncel gösterilmesi gereken emlak rayici bizi kapsar mı?

Seval SEMİRAY

Cevap: Emlak vergisi değerinin üçte ikisi intifa hakkına, üçte biride çıplak mülkiyete(kuru mülkiyete sayılıyor) sayılıyor. Anneniz intifa hakkından lehinize feragat etmesi halinde, tapu tescil tarihini takip eden 30 gün içinde, emlak vergisi değerinin üçte ikisi üstünden veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeniz ve hesaplanan vergiyi beyanname verme süresinde(30 günde) ödemeniz gerekiyor.

Erken emeklilik yasası bekleyen hayal kırıklığına uğrar

Soru: 24 Haziran 1967 doğumluyum. 16 Şubat 1987 sigorta girişliyim. 6850 gün prim ödemem bulunmaktadır. Yeni bir yasa tasarısı gündemdeymiş. Yaşı bekleyenleri erken emekli etme söz konusuymuş. Şayet bu yasa çıkarsa benim bu konuda şansım nedir?

Yunus NADİ

Cevap: Yaş aranmadan prim ve süre şartını yerine getirenlerin emekli edilmelerine ilişkin yasa, son yıllarda uygulanan sosyal güvenlik politikalarına aykırı. Çünkü, son yıllarda sosyal güvenlik kurumlarının mali yapılarını düzeltmek için sürekli emekli olmayı zorlaştıran yasalar çıkartılıyor. Aktif pasif dengesinin de kaçan ipin ucu yakalanma ya çalışılmaktadır. Bize göre, emekli sayısını önemli ölçüde artıracak olan bu yasa çıkmaz. Ancak, önümüzdeki yıl genel seçim olması bu tür söylentiler yol açmaktadır. Yinede kesin koşuşmak doğru değil. Bekleyip görmekte yarar var. Ancak yasa çıksa bile sizi kapsamaz. Çünkü; priminiz yeterli olmasına karşın henüz 25 yıllık sigortalılık süresini dolduramıyorsunuz.

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 16 Şubat 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İşsizler için genel sağlık sigortası zorunluluğu

2012 ye ertelendiğinden işsizler cezadan kurtuldu

Soru: 6 aydan beri işsizim. Ekim 2010 ayına kadar genel sağlık sigortasına giriş bildirgesi vermediğimden, 760.50 TL ceza kesileceğini öğrendi. Çıkacak af kanun cezamın ne kadarını kaldıracak?

Cem İZÖREN

Cevap: 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren işsiz kalanlar için zorunlu hale gelen genel sağlık sigortasına bu tarihe kadar giriş bildirgesi vermeyen yaklaşık 4 milyon civarındaki kişiye bir asgari ücret tutarında(760.50 TL) idari para cezası kesilme durumunun ortaya çıkması üzerine, çıkacak af kanunu ile genel sağlık sigortasına giriş bildirgesi verme zorunluluğu kaldırılıyor. İşsiz kalanlar ve işsizler SGK tarafından re’ sen genel sağlık sigortası kapsamına alınacaklar. Sizin gibi işsizler için genel sağlık sigortası zorunluluğu 1 Ocak 2012 ye ertelendiğinde, idari para cezasından kurtuldunuz. Ceza ödemeyeceksiniz.

49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:6 Kasım 1966 doğumluyum.10 Ocak 1988 SSK girişim var. Toplam primim tarım dahil 6292 gün. 18 ay askerlik borçlanması yapsam ne zaman emekli olurum?

Şaban KUDAY

Cevap: Şayet prim son yedi yılda sigortalı çalışarak 1260 gün prim ödemişseniz ve askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 49 yaşınızı dolduracağınız 6 Kasım 2015 de emekli olabilirsiniz.

Kira tutarı 2600 TL yi aşıyorsa beyanname vermek zorundasınız

Soru: On yıllık banka kredisiyle aldığım kiracının oturduğu ikinci bir evim var. Kredi ödemelerim halen devam ediyor. Gelir vergisi ödemem gerekiyor mu? Ödemem gerekmiyorsa bunun için ne yapmam gerekiyor?

Halil DOĞMUŞ/İSTANBUL

Cevap: Gelir vergisi ödeyip, ödeyip ödemeniz elde ettiğiniz kira tutarına bağlı. 2010 yılında yıllık 2.600 TL yi aşan tutarda kire geliri elde ediyorsanız beyanname vermek zorundasınız. Ancak beyanname vermeniz vergi ödemeniz anlamına da gelmiyor. Çünkü elde ettiğiniz gelirden 2.600 TL istisna düşer, gerçek gider usulünü seçip ödediğiniz faiz dâhil, gerçek giderlerinizin istisnaya isabet eden kısmı haricinde kalan tutarını, istisna düştükten sonra kalan kira tutarından indirdiğinizde muhtemelen ödeyeceğiniz vergi çıkmaz. Elde ettiğiniz kira ve giderleriniz hakkında açılayıcı bilgi verdiğinizde daha net cevap verebiliriz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1006

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Taksi şoförleri eksik günlerin primini kendi ödeyecek