Kira beyanında götürü gider usulünü seçen iki yıl gerçek gider usulüne dönemez

 

15.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kira beyanında götürü gider usulünü seçen iki yıl gerçek gider usulüne dönemez

Ekrem Sarısu - 15 Aralık 2010 Çarşamba - Posta

Soru: Gayrimenkul Gelir vergisi hakkında bilgi almak istiyorum. Banka kredisi ile ev aldım. Ana para 51.500.- TL, Faiz 23.256.- TL olmak üzere 74.736.- TL borca karşılık 84 ay bankaya her ay 895.- TL ödeyeceğim. Aldığım evi, aylık net 600 TL bedelle kiraya verdim. Vergi dairesini 2009 yılında kira beyanında bulundum. Aylık 600 TL kira aldığımı beyan ettim. Vergi ödüyoruz. Ancak gerçek usule uygun gider şeklin de değil. Ne kira alıyorsam vergisini ödüyorum. Ancak külfetli oluyor. Evimi banka kredisi karşılığında aldığım için, bu vergiyi ödemek zorunda mıyım? Bankaya ödediğim kredi vergiden düşülür mü?

Melika PAMUKOĞLU

Cevap: Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde elde edilen gayrisafi kira tutarından önce konut kira geliri istisnası indiriliyor. Kalan tutardan, mükellefin seçimine göre ya yüzde 25 götürür gider, ya da gerçek giderler düşülerek üstünden gelir vergisi hesaplanacak safi kira tutarı bulunuyor. Gerçek gider usulünü seçenler, gayrimenkul alırken kullandıkları banka kredisi için ödedikleri faiz tutarını ve yıl içinde daire için yaptıkları belgeli harcamaların konut kira geliri istisnasına isabet eden kısmı haricinde kalan kısmını indirebiliyorlar.

Gerçek gider usulünü seçmiş olsaydınız, başta banka faizleri olmak üzere kiradaki daireniz için yapmış olduğunuz diğer belgeli harcamalarınızı, kira gelirinizden düşebilirdiniz. 2010 yılını da maalesef geçen yıl gibi beyan etmek zorundasınız. Çünkü; götürü gider usulünü seçen iki yıl bu usulden dönemiyor. 2011 de elde ettiğiniz kira gelirini beyan ederken gerçek gider usulünü seçebilirsiniz.

15 Ekim 2015 de emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Ekim 1965 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 4 Kasım 1988 olup 6858 gün prim ödemem var. Sigorta girişim askerlikten sonra. Askerliğimi ödersem, ne zaman emekli olurum? Ödemezsem ne zaman emekli olurum?

Yaman KULA

Cevap: Askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. 18 ay askerlik yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi borçlanırsanız, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 15 Ekim 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Özel inşaat eksik işçilik prim borçları da aftan yararlanıyor

Soru: Özel inşaat nedeniyle asgari işçilikten dolayı prim borcum var.(borç yeni tebliğ edildi) Af kanununu asgari işçilikten doğan prim borçlarını siliyor mu? Affı beklediğimde ne kazancın olur?

Mehmet ÖZER

Cevap: 30 Haziran 2010 tarihinde kadar(bu tarih dâhil) bitirilmiş özel inşaatlar, işlerine ilişkin olarak, af kanunun yayımlandığı tarihten önce kurumca re’sen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği halde, af kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olan, özel inşaat ve ihale konusu işlere ilişkin olarak kurumca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespitler sonucu bulunan eksik işçilik tutarı üstünden hesaplanan prim borcu aftan yararlanıyor. Aftan yararlanmak için;

-Af Kanunun yayımlandığın tarihi izleyen 2 nci ayın sonuna kadar aftan yararlanmak için yazılı başvuruda bulunmanız,

-Borcu aslının tamamını,

-Gecikme zammı hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden, af kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak olan tutarı(gecikme bedelini),

-Af kanunun yayımlandığı tarihi takip eden tarihi izleyen 4 ncü ay sonuna kadar ödemeniz halinde başkaca ilave bir bedel ödenmeden;

-Borcun, ilk taksitin af kanunun yayımını tarihi izleyen dördüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde 12 ayda 6 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 10, 36 ayda 18 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 15 oranında faizle birlikte ödenmeniz halinde,

- Gecikme cezası,

- Gecikme zammı gibi feri alacakların tamamının silinir. Af sizin için bulunmaz fırsat. Yararlanmanızda yarar var.

8 Eylül 1999 da 18 yıl sigortalılık süresi olan kadın eski yasaya tabi

Soru: 1955 doğumlu, 3 çocuk annesi, 1976 da sigortalı çalışamaya başlayan, 1979 da işi bırakan, hangi şartlarla ve nasıl emekli olabilir?

BAHAR

Cevap: Sorunuzdaki kadın sigortalı, 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, eski kanun şartlarıyla emekli olacak. Eski Kanuna göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi. Toplam prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Doğumları 1976 daki sigorta başlangıç tarihinden sonra ve doğum sonrasında iki yıl sigortalı çalışmamışsa en fazla iki doğumu için borçlanma yaparak 1440 gün kazanabilir.

Askerliğinizi borçlanıp 2012 yi beklemelisiniz

Soru: 9 Temmuz 1956 doğumluyum. 1 Nisan 1999 tarihinde Bağ-Kur a başladım. Bağ-Kur a toplam hizmetim 7 yıl 2 ay 29 gündür. 30 Haziran 2006 tarihinde Bağ-Kur dan ayrılarak sigortaya geçiş yaptım. Halen sigortalı olarak çalışıyorum. Askerliğimi borçlanmalı mıyım? Ne zaman emekli olabilirim?

Kemal ZENGİN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasından sonra 1100 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi borçlandıktan sonra prim ödemeseniz de 15 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ağustos 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eşiniz ve babanızdan bağlanacak aylıklardan yüksek olanı tercih etme hakkınız var

Soru: Eşim vefat etti. Eşimin 600 TL olan maaşını alıyorum. Annem ve babam da vefat etti. Babam 800 TL maaş alıyordu. Eşimin maaşını iptal edip, babamın maaşını alabilir miyim?

Arife YILMAZ/İSTANBUL

Cevap: Yüksek olan aylığı tercih etme hakkınız var. Eşinizin ve babanızın hangi kurumlardan emekli aylığı aldığını belirtseydiniz sorunuza daha net cevap verebilirdik. Çünkü emekli aylığı bağlama şartları, sosyal güvenlik kurumlarına göre değiyor. Örneğin, eşiniz SSK dan, babanız emekli sandığından aylık alıyorsa, eşinizden aldığınız aylık yanında babanızdan da yetim aylığı bağlatabilirsiniz.

Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanan ana ve babada sağlık yardımı alabilecek

Soru: İşsizim. Sağlık sigortasına prim ödesem, eşim, çocuklarımın yanında ana ve babamda hastaneye gidebilir mi?

NURULLAH

Cevap: Af Kanununun bu ayın içinde yayımlanması bekleniyor. Af Kanunu yayımlandıktan sonra, geçimi “genel sağlık sigortalısı” tarafından sağlanan ana ve baba da sağlık yardımı alabilecekler. Af kanunu çıktıktan sonra, ana ve babanızda genel sağlık sigortanızdan sağlık yardımı alabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 883

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kira beyanında götürü gider usulünü seçen iki yıl gerçek gider usulüne dönemez