2008 de yapılandırılan ancak sonradan bozulan prim borçları af kapsamında

 

17.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

2008 de yapılandırılan ancak sonradan bozulan prim borçları af kapsamında

Ekrem Sarısu - 17 Aralık 2010 Cuma - Posta

Soru: 2008 da prim borcumu 24 taksite bağlatmıştım. 6 taksitimi süresinde ödemediğimden yapılandırmam bozuldu. Ve ödediğim 18 taksit boşa gitti. Mecliste olan af kanunundan yararlanabil miyim?

Selçuk BOZ

Cevap: TBMM sinde yasalaşma sürecinde olan af yasa tasarısı; sizin gibi prim borcunu 2008 de taksite bağlatan ancak, taksit ödeme şartlarını yerine getiremediğinden yapılandırması bozulanlara belli şartlarda kolaylık getiriyor.

2008 yılında, 5510 sayılı kanunun 24 ncü ve 25 nci maddeleri hükmünce, prim borçlarını yapılandıranlardan;

► Prim borcunu 12 taksite bağlatanlardan ödenmemiş taksit sayısı 4 taksitten fazla,

► Prim borçlarını 24 ay taksite bağlatanlardan ödenmemiş taksit sayısı 8 taksitten,

► fazla olmayanlar,

► Af kanunun yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ay sonuna kadar yazılı olarak başvurmaları halinde,

► Bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmaları yeniden İHYA edilecek.

► Yeniden yapılandırma anlaşmasının bozulduğu tarihten, Af kanununun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapmış olduğu ödemeler, yapılandırma sözleşmeleri kapsamında borçlarından mahsup edilecek.

► İhya ve mahsup işlemlerinden sonra kalan taksit tutarları tamamı,

► Ödeme süresinin sona erdiği tarihten, ödemenin yapılacağı tarihe kadar, Hazine müsteşarlığınca açıklanan bir önceki aya ait TL cinsinden ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetlerinin ortalama faizine bir puan eklenmek suretiyle bulunan faiz oranının bileşik bazda uygulanması hesaplanacak faiz tutarının,

► Başvuru tarihini izleyen 3 ncü ayın sonuna kadar ödenmesi halinde,

► 2008 deki yapılandırma avantajlardan yararlanacaklar.(Borçlarını 12 taksite bağlatanların gecikme zammının yüzde 55 i, borcunu 24 aya bağlatanların gecikme zammının yüzde 30 u silinecek.)

► Prim borcunun belirtilen şekilde başvuru tarihini izleyen üç ay içinde ödenmemesi halinde, yeniden yapılandırma hakkı kaybedilerek, yapılandırma iptal edilecek.

8 den fazla ödemediğiniz taksit olmadığından, belirttiğimiz şekilde yeni aftan yararlanabilirsiniz.

Af kanunu borçlanma ve erken emeklilik getirmiyor

Soru: 26 Aralık 1952 doğumluyum. 1971 tarihinde sigortalı oldum. 1600 küsur gün prim ödemem var. Af kanunundan yararlanıp emekli olabilir miyim?

İbrahim OĞULKANMIŞ

Cevap: TBMM si alt komisyonlarında görüşmeleri devam eden, son yılların en büyük mali af yasa tasarısı, borçlanma ve gereken emeklilik hakkı getirmiyor. Af kanundan yaralanarak emekli olmanız, söz konusu değil.

8 Eylül 1999 tarihi itibariyle, 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, bu tarihte uygulamaya konan ve emekli olmayı zorlaştırdığından dolayı kamuoyunca “ mezarda emeklilik” yasası olarak adlandırılan yasaya tabi olmadan, eski yasa şartlarına tabi olarak emekli olacaksınız. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 taş şartlarına tabisiniz. 2000 gün daha prim ödeyerek, 1600 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Primleri faizle peşin ödeyip emekli olma usulü yok

Soru: 1975 doğumluyum. Bir kadın olarak 1991 yılında, 2000 iş günümü doldurdum. Ve o zamandan beri çalışmıyorum. Şimdi ise prim günlerimin ücretini peşin ödeyerek, emekli olmak istiyorum. Çalışmadan faiziyle birlikte ne kadar ödemem gerekiyor?

H.ŞAKİR

Cevap: Mevzuatta, primleri faiziyle peşin ödeyerek emekli olma usulü yok. Primi ödenmeyen günleri borçlanarak kazanıp emekli olmazsınız. Ancak, borçlanma şartlarını taşıyan doğumlarınız varsa en fazla iki doğum için borçlanma yaparak toplam 1440 gün kazanmanız mümkün. Sigorta başlangıç tarihinizi, doğum tarihinizi ve çocuğunuz olup olmadığını varsa doğum tarihlerini bildirdiğiniz de daha net cevap verebiliriz.

Aftan işçi işveren ayrımı olmadan prim borcu olan herkes yararlanacak

Soru: Gelen aftaki SSK prim borçları, işçiye mi? Yoksa işverene mi?

İsmet AKÇADAĞ

Cevap: Af yasa tasarısıyla prim borçlarına getirilen kolaylıktan işçi işveren ayrımı olmadan prim borcu olan herkes yararlanacak. Normalde sigortalı olarak çalışan birinin prim borcu olamayacağından, doğal olarak aftan yararlanması da söz konusu değil. Ancak sigortalı çalışan kişinin, daha önce Bağ-Kurlu ve isteğe bağlı sigortalı olup, prim borcu varsa aftan yararlanır. Destek primi borcu olan işçilerde aftan yararlanıyor.

Asgariden prim ödeyeceğinize hiç ödememeniz daha iyi

Soru: 4857 sayılı yasa ya tabi işçi statüsünde 7214 gün tavandan pirim ödemem var. İş akdim fesih edildi. 25 yıl doldurmam için asgari ücretten pirim ödersem emekli maaşım düşer mi?

Ramis ÖZYILMAZ

Cevap: 7214 gün tavandan prim ödedikten sonra, asgari ücretten prim ödemek, emekli aylığı bağlanmasına esas ortalama günlük kazanç tutarınızı aşağı çekeceğinden emekli aylığı tutarını düşürür. Prime esas kazancın alt sınırı (Asgari ücret) üstünden prim ödemektense hiç prim ödememeniz daha iyi. Aman dikkat...

Af Kanunundan sonra 16-18 yaş arasında olanların ücreti düşecek

Soru: Yeni Kanunla asgari ücrette yaş sınırının 18 e çıkacağı doğru mu? Bu durumda ücretlerde düşme olacak mı?

Ali Osman ŞEKER

Cevap: Maalesef doğru. TBMM si komisyonlarında görüşülmekte olan Af Kanunu ile İş Kanunda yapılan değişikli asgari ücrette yaş sınırı 16 dan 18 e çıkartılıyor. Mevcut durumda 16 yaş altı ve üstündekiler için ayrı ayrı belirlenen asgari ücret, Af Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra 18 yaş altı ve üstündekiler için ayrı ayrı belirlenecek. Bu düzenleme 16-18 arasında olanların ücretinde düşmeye yol açacak. Çünkü, bugün 16 yaşından büyükler 760.50 TL, 16 yaşından küçüklerde 648 TL ücret alırken, düzenlemenin bugün uygulamaya konduğunu varsayarsak 16 -18 yaş arasın da olanların 760 TL brüt ücreti, 648 TL ye düşecek.

Doğum borçlanmasından sonra 1660 gün daha prim ödemeniz gerek

Soru: 1992 yılı sigorta girişliyim. 1970 doğumluyum. 500 gün ödenmiş sigortam var. Şuanda sigortalı çalışıyorum 2 çocuğum var. Doğum borçlanmasıyla beraber kaç gün pirim ödemem gerekir? 3600 günü tamamlayarak yaştan emekli olma imkânım var mı?

Bedriye YILDIRIM

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Doğumlarınız 1992 den sonra ve doğum sonrasında iki yıl süresince sigortalı çalışmanız yoksa, iki doğumunuzu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. Doğum borçlanmasından sonra sigortalı çalışarak 1660 gün daha prim ödeyerek, borçlanmayla 1940 güne yükselen prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 813

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

2008 de yapılandırılan ancak sonradan bozulan prim borçları af kapsamında