Çırak ve zorunlu staja tabi tutulan örgencilerin prim oranı

 

21.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çırak ve zorunlu staja tabi tutulan örgencilerin prim oranı

Ekrem Sarısu - 21 Aralık 2010 Salı - Posta


Soru: Çırakların genel sağlık sigortası kapsamına alındığını ve sağlık sigortası priminin işveren tarafından ödeyeceğini duyduk. Çırak sigortasında işverenin ödeyeceği prim oranı nedir?

Durdu ÇAKIR

Cevap: Af Kanunu ile çıraklar genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Asgari ücretin altında ücret alan, çırak ve meslek lisesi veya yükseköğrenimde zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler için, asgari ücret üstünden “yüzde 5” oranında Genel Sağlık Sigortası primi ödenecek.

Ölen eşin aylık bağlanacak kadar prim ödemiş olması lazım


Soru: 7 yıldır dul bir bayanım. Şuanda bir işim yok. Dul maaşı almak gibi bir imkânımız var mı? Ve bunun için nereye başvurmam lazım?

Ayşen ÖZ

Cevap: Dul aylığı; sigortalı(işçi), Bağ-Kurlu(esnaf veya serbest meslek erbabı) veya Emekli Sandığı iştirakçisi(memur) olarak eşine dul aylığı bağlanacak kadar prim ödemesi olan sigortalıların ölümü üzerine, hayatta kalan eşine bağlanan aylıktır. Eşiniz sigortalı iken rahmetli olmuşsa; 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi varsa, Bağ-Kurlu iken rahmetli olmuşsa: 1800 gün prim ödemesi varsa, memur iken rahmetli olmuşsa; 5 yıl fiili hizmet süresi varsa, dul aylığı bağlatabilirsiniz. Bunun dışında dul maaşı adı altında bağlanan bir aylık bulunmuyor.

TBMM duyarlı davranırsa isteğe bağlı sigortalılarda aftan yararlanabilir

Soru: SSK(SGK yanılmıyorsam 2003 başlarında 4842 sayılı isteğe bağlı sigortalılar için prim affı (yapılandırması) çıkarmıştı. Bu kanuna göre 1994 ila 2003 yılları arasındaki borcumun büyük bir çoğunluğunu taksitlendirme yapmadan peşin olarak ödedim. Ancak 2003-2004 arası 12 aylık bir süreyi ödeyemedim ve bu ödenmeyen süre ölmüş oldu. 2005 yılından itibaren ise yine düzenli prim ödemem devam ediyor. Sorum şu: 2003-2004 yılları arasında ödeyemediğim ve o zamanki kanuna göre ödenmediğinden dolayı kapanan bu sürenin, 2010 yılı sonunda çıkması planlanan kanuna göre bu yılları kapsayacak şekilde bir düzenleme veya ihya etme imkanı olacak mı? Veya diğer bir anlatımla 4842 sayılı kanuna göre yapılandırması bozulan ve dosyası kapanan isteğe bağlı sigortalılara yeni çıkacak kanunda yer alacak mı? Borçlanma imkânı veya ihya etme imkânı verilecek mi?

A.BAYIN

Cevap: 1 Ekim 2008’e kadar olan uygulamada art ardına 3 ay prim ödemeyenlerin, isteğe bağlı sigortalılıkları, primi ödenen son ayın bitiminden itibaren kapatılıyordu. 4842 sayılı yasa ile 506 sayılı yasaya eklenen Geçici 85 inci madde hükmüyle,1 Mayıs 2003 tarihinde itibaren prim borcunu ödemediği gerekçesiyle isteğe bağlı sigortalılıkları kapatılanlara prim borçlarını ödeme imkanı getirildi. Prim borcunu 6 ay içinde(en geç 1 Kasım 2003 tarihine kadar) ödeyenlerin, isteğe bağlı sigortalılıklarının devamına imkân sağlandı. Belirtilen süre içinde prim borcunu ödemeyenler, dosyanın kapatıldığı süreyi sigortalılık süresi olarak kazandılar, prim borcunu ödemeyenler kazanamadı.

Ayrıca 6 Ağustos 2003 de yürürlüğe giren 2003 yılında 4958 sayılı “Sosyal Sigortalar Kanunu” ile prim borçları yapılandırılmıştır. Art ardına üç ay prim ödemediğinden isteğe bağlı sigortalılığı sona erenlerin, 6 Ağustos 2003 tarihiden itibaren 30 gün içinde müracaat edenlerin, sigortalılıkları sona ermemiş gibi prim borcu hesaplanarak, prim borçlarını taksitle ödemelerine imkân sağlandı.

TBMM si komisyonlarında görüşülmesi devam eden af kanunu tasarında, 2003 yılındaki gibi bir düzenleme olmadığından, maalesef 2003-2004 arasındaki süreyi aftan yararlanarak kazanmanız mümkün değil. Ancak, bu adil bir durum değil. Sizin gibi art ardına üç ay prim ödemediği gerekçesiyle sigortalılıkları sonlandırılan isteğe bağlı sigortalardan, talep edenlerin sigortalıkları devam ediyor gibi prim hesaplanarak borçlandırılıp, af kanunundan yararlanmalarına imkân sağlanmalıdır. 1 Ekim 2008 den itibaren de 12 aydan eski süreler için isteğe bağlı olarak prim ödenemiyor. Bu tarihten sonraki dönemde prim ödenmeyen süreler içinde, af kanunu kapsamında prim ödenebilmeli. Aksi takdir de, af kanunu Anayasamızın kanun önünde eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edeceğinden, yeni tartışmaları da beraberinde getirecektir. Umarız TBMM komisyonları söz konusu soruna duyarsız kalmazda, isteğe bağlı sigortalılar da af kanunundan yararlanır.

58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1955 Şubat doğumlum. Sigorta başlangıcım Mayıs 1979 dur. 1980-1996 arasında kaçak olarak yurtdışında çalıştım. Şu an 3360 gün SSK ya ve 300 gün de Bağ-Kura prim ödemem var. 3600 gün üzerinden emekli olmak istiyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Bu konuda aydınlatırsanız inanın çok mutlu olacağım?

Muhsin SARAÇ/AYDIN

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 2013 de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1989 SSK girişliyim hiç boşluğum yok 08.09.1969 doğumluyum ne zaman emekli olabilirim yada hemen emekli olma hakkım var mı?

Emine VURAL

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi,5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 46 yaşınızı dolduracağınız 8 Eylül 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Prim yeterliyse askerliği borçlanmanıza gerek yok

Soru: Askerden önce sigortam vardı. Askerliğimi gün olarak satın alabilir miyim?

Ömer YILDIRIM

Cevap: Askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Ancak, sigorta başlangıç tarihinden sonra yapılan askerlik süresini borçlanmak sadece prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olma şartlarını değiştirmez. Emekli olmak için aranan yaş ve sigortalılık süresi şartlarınızı sağlamış olmanıza rağmen, prim eksiğiniz varsa askerliğinizi borçlanmanız da yarar var. Priminiz yeterliyse borçlanmanıza gerek yok.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 627

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çırak ve zorunlu staja tabi tutulan örgencilerin prim oranı