Hurda uygulamasından 1985 ve daha eski model taşıtlar yararlanıyor

 

29.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hurda uygulamasından 1985 ve daha eski model taşıtlar yararlanıyor

Ekrem Sarısu - 29 Aralık 2010 Çarşamba - Posta

Soru: 1986 model otobüsüm var.2010 Temmuz ayında çıkan hurda indiriminden yararlanabilir miyim? Bildiğim kadarıyla MKY' e araçların teslim tarihi 2011 Haziran ayı olduğundan, 2011 yılı itibariyle benim aracımda 25 yaşında oluyor. Bu hurda indiriminden ben yararlanabilir miyim?

Naci/ESKİŞEHİR

Cevap: 6009 sayılı Kanunun Geçici 5 inci maddesiyle yapılan değişiklik sonucunda 5838 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesi hükmüne göre; ilgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan, model yılı 1985 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını; 31 Aralık 2011 tarihine kadar kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle, il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim eden veya belirlenen uygulama çerçevesinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kişiler adına, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31 Aralık 2011 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan Motorlu Taşıtlar Vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28 Şubat 2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilecek. Yani silinecek.

Kamuoyunda hurda indirimi olarak adlandırılan bu uygulamadan, model yılı 1985 ve daha eki olan taşıtlar yararlanmaktadır. Maalesef 1986 model olan taşıtınız bu uygulamadan yararlanamıyor.

2017 de emekli olmanız mümkün

Soru: 1964 doğumluyum 1985 de sigorta başlangıcım olup 300 gün prim ödemem var. Daha sonra 1993 den bugüne kadar Bağ-Kura prim ödemekteyim. Askerliğimi de ödemedim. Acaba kaç yaşında emekli olurum?

Sulhettin ZİREK

Cevap: Bağ-Kur başlangıç tarihinizi bildirmemişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarınız değiştiriyor. Sorunuzu 1 Temmuz 1993 de Bağ-Kurlu olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödeyerek prim ödemenizi 5 tam yıla tamamlayacağınız 1 Eylül 2017 de 53 yaşınızı da duruyorsanız emekli olursunuz. Doldurmuyorsanız 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

5900 gün prim ödeyip 57 yaşı doldurmanız gerekiyor

Soru: 1979 doğumluyum.1997 yılından beri primlerim ödeniyor: ne zaman emekli olacağım?

Merve KOCA

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5900 gün prim ödemek şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Prim borçlarından dolayı sigortalılıkları durdurulanlarda aftan yararlanarak emekli olabilecek

Soru: Prim borcumdan dolayı sigortamı durdurdular ve prim borcumu sildiler. Silinen borçları af kanuna göre ödeyerek emekli olabilir miyim?

Bu konuda ne gibi işlem yapmam lazım.

İhsan UZUN

Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan(60 aydan) fazla Bağ-Kur prim borcu veya Tarım Bağ-Kur prim borcu olanların sigortalılıkları, primi ödenen son ay sonu itibariyle durduruldu. Prim borçları silindi. Silinen borçlara ilişkin günlerin primi, cari değerler üstünden ödenmediği sürece sigortalılık süresi olarak dikkate alınmıyor.(5510 sayılı Kanun geçici md. 17) Sizinde aynı kapsamda sigortalılık süreniz durdurulmuş ve prim borçlarınız silinmiş. Ancak, günleriniz af kanundan yararlanarak kazanabilirsiniz.

Sigortalılık süreleri durdurulan zorunlu Bağ-Kur sigortalıları ile Tarım Bağ-Kur sigortalıları veya hak sahiplerinin;

- Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar yazılı olarak başvurup, durdurulan sigortalılık süreleri için, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi prim tahakkuku yapılarak borçlandırılmalarını talep etmeleri,

- Hesaplanan prim borcu aslının tamamını,

- Vade tarihinden, Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak olan tutarı(gecikme bedelini),

- Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi takip eden izleyen 5. ay sonuna kadar ödemeleri halinde,

- Gecikme cezası ile

- Gecikme zammı gibi feri alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek.

- Ve durdurulan süreler, sigortalılık süresi olarak dikkate alınacak.

- Prim borcunun belirtildiği gibi Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen 5. ay sonuna kadar ödenmemesi halinde, ihya işlemi geçerli sayılmayacak.

- Yapılan ödemeler, sigortalının başka borçlarına mahsup edilecek, borcu olmaması halinde ise iade edilecek.

Belirttiğimiz şekilde aftan yararlanarak durdurulan sigortalılık sürelerinizin primini ödeyerek, diğer şartları da yerine getirmiş olmak şartıyla emekli olabilirsiniz.

Eşiniz 5400 gün prim ödeyip 61 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir

Soru: Eşim 1993 SSK girişli. Ama bir gün dahi prim ödemesi yok. Kendisi 1977 doğumlu. Primlerini şimdi yatırırsak ne zaman emekli olur? Ve kaç gün prim yatırmamız gerekmektedir?

Eşref ÇAP

Cevap: Eşiniz bugün isteğe bağlı prim ödemeye başlar ve 5400 gün prim öderse, 61 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Veya sigortalı çalışarak 7200 gün prim ödemesi şartıyla 58 yaşınız dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Prim yeterli 49 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: İşe başlangıç tarihim Haziran 1985 dir. Toplam 7400 gün prim ödedim. 1 Nisan 1965 doğumluyum. Emeklilik maaşımı ne zaman hak edebilirim?

Bayram SAĞINDIK

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemseniz de 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Nisan 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Haziran 2010 dan önceki Bağ-Kur prim borçları aftan yararlanır

Soru: 2005 ten Bağ-Kurum var. Bana af vurabilir mi? Bir kaç sene ödenmiş primim var. Borcum 5.000- TL olmuştu. Anaparasını ödenirse af olur mu?

Erdal SAYGILI

Cevap: Haziran 2010 ayından önceki aylara ait olup, af kanunun yayımlandığı tarihe kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan prim borçları aftan yararlanıyor. Af kanunun yayımlandığı tarihi talip eden ikinci ay sonuna kadar yazılı başvuruda bulunup, prim borcu aslını ve borcun vade tarihinden, af kanunun yayımlandığı tarihine kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme zammını, af kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 4 ncü ay sonuna kadar ödemeniz halinde, yüksek oranlı gecikme zammınızın tamamı silinecek. Şayet her iki ayda bir olmak üzere borcunuzu 12 ayda 6 ayda ödemeniz halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 7,24 ayda 12 taksi ödemeniz halinde yüzde 10, 36 ayda 18 eşit taksite ödemeniz halinde yüzde 15 gecikme faiz ödersiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 691

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hurda uygulamasından 1985 ve daha eski model taşıtlar yararlanıyor