Taksitte bağlanmış olan vergi borçları da aftan yararlanacak

 

30.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Taksitte bağlanmış olan vergi borçları da aftan yararlanacak

Ekrem Sarısu - 30Asralık 2010 Perşembe - Posta

Soru: 2009 tarihinde arabama konulan haciz ile şirket vergi borcum olduğunu öğrendim. Vergi borcumu Aralık 2009 ayı itibariyle taksitlendirdim. Halen taksit ödemelerim devam etmekte. Aftan yararlanma şansım var mıdır? Ne yapmalıyım?
Bu konuda aydınlatmanızı rica ederim.

MERYEM

Cevap: Sizin gibi vergi borcu 6183 sayılı yasa hükmünce taksitlendirilen ve taksitlerini düzenli olarak ödeyenlerde aftan yararlanıyor. .

Af kanunundan şu şekilde yararlanacaksınız:

- Kalan taksitlerinize ilişkin olarak aftan yararlanmak için, af kanununun yayımlandığı tarihi izleyen 2 nci ay sonuna kadar yazılı başvuruda bulunacaksınız.

-Tecil şartlarına uygun olarak ödediğiniz taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılacak.

-Kalan taksit tutarlarınız vadesinde ödenmemiş borç kabul edilecek.

- Vadesinde ödenmemiş kabul edilecek kalan taksitlerinize ilişkin vergi borcu aslını,

- Ve bu borca vade tarihinden af kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme bedelini,

- Af Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3 ncü ay sonuna kadar ödemeniz halinde başkaca bir bedel ödemeden,

- İkişer aylık sürelerde olmak üzere 12 ayda 6 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitler ödemeniz halinde yüzde 12, 36 ayda 18 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 15 oranında faiz uygulanacak.

-Taksit seçeneğinize göre hesaplanacak faizle birlikte borcunuzu ödemeniz halinde,

-Varsa vergi aslına bağlı cezaların tamamının,

-Asla bağlı olmayan cezaların yüzde 50 sinin,

-Ve yüksek oranlı gecikme zammının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek.

Doğum borçlanması için doğum sonrasında iki yıl süresince prim ödenmemiş gün olması lazım

Soru: 18 yaşından beri sürekli sigortalıyım. Bu arada 3 çocuğum oldu. Şimdi 37 yaşındayım ne zaman emekli olabilirim? Kıdem tazminatı ne zaman alabilirim?

Gamze ŞİŞMANOĞLU

Cevap: İlk sigorta başlangıç tarihiniz, 23 Mayıs 1990 ve öncesi bir tarihse, 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi olarak, sonrası bir tarihse, 5450 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olarak emekli olacaksınız.

Toplam prim ödemenizi 5375 güne (veya 5450 güne) tamamlamanız şartıyla, 46(veya 47 ) yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğum tarihinden sonraki iki yıl süresince prim ödemediğiniz iki doğumunuz varsa, borçlanarak 1440 gün kazanmanız mümkün.

15 yıl sigortalılık süreniz olduğundan ve 3600 gün prim ödemeniz varsa bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz ederek, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

Yeni yasa çıkmadığı sürece geriye yönelik borçlanma yapılamaz

Soru: SSK lılar da geriye dönük aradaki boşluklar ödenebiliyor mu hocam?

İsmet AKÇADAĞ

Cevap: Maalesef geriye dönük borçlanma yapılamıyor. Yeni bir yasa çıkmadığı sürece, geçmişte kalan primi ödenmemiş boş günler borçlanılarak kazanılamaz.

25 tam yıl prim ödeyip 55 yaşını doldurmanız gerek

Soru: Mayıs 1977 Doğumluyum.1992 de SSK lı oldum. 1400 gün prim ödemem mevcut. 2000 de memur oldum. 2004 ve 2006 da iki doğum yaptım. Doğum borçlanması yaparak ne zaman emekli olabilirim?

Ö. Çocuk

Cevap: Doğum borçlanması sigortalı çalışanlara tanınmış bir hak. Memurlar ve Bağ-Kur sigortalıları doğum borçlanması yapamıyor. Memur olduğunuz dönemde doğum yaptığınızdan borçlanma yapamazsınız.

Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Eylül 2021 tarihine kadar çalışarak toplam hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız Mayıs 2032 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Aylığınızı bağlatır sağlık yardımı da alabilirsiniz


Soru: 1 Ocak 2009 tarihinde 3 yıl yurt dışı borçlanması yaparak Bağ-Kurdan emekli oldum.15 ay sonra aylığım kesildi. Mahkemeye verdim davayı kazandım. Bu süre zarfında sağlık güvencemi de kestiler. Davayı temiz mahkemesine gönderdiler. Temiz süresi uzun sürdüğü için aylığımı ve sağlık güvencemi bağlatmak için ne yapmam gerekiyor

Aslan GÜNDOĞDU

Cevap: 8 Mayıs 2008 de yürürlüğe konan Kanuna göre yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlar,(bir gün yurtdışı borçlanması olsa bile) destek primi uygulaması dışında tutuldu. Emekliler emekli aylığını kestirmeden destek primi ödeyerek çalışırken, aynı şartları yerine getirerek emekli olmasına karşın, yurtdışı çalışma süresini borçlananların emekli aylığı kestirmeden çalışmaları yasaklandı. Aylığını kestirmeden çalıştığı tespit edilenlerin sizde olduğu gibi emekli aylıkları kesildi. Ödenen aylıklar faiziyle geri istendi. Ancak haksız ve adaletsiz olan bu uygulamaya, 19 Haziran 2010 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5997 sayılı yasa ile son verildi. Bu tarihten itibaren yurtdışı çalışma sürelerini borçlanarak emekli olanlarda emekli aylıklarını kestirmeden destek primi ödeyerek çalışabiliyorlar. Ancak, 8 Eylül 2008 ile 19 Haziran 2010 tarihleri arasındaki süre sorunlu olarak kaldı. Hâlbuki 5997 sayılı yasa ile yapılan düzenlemenin yürürlük tarihi 8 Mayıs 2008 olarak tespit edilse, tüm sorunlar çözülmüş olacaktı.

Bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurarak 19 Haziran 2010 tarihinden itibaren aylığınızı bağlatabilir ve sağlık yardımı da almaya başlayabilirsiniz.

Primi 25 tam yıla tamamlayıp 50 yaşı doldurmanız gerek

Soru: 14 Aralık 1964 doğumluyum. 1 Temmuz 1987 – 31 Ekim 1999 tarihleri arasında SSK'lı olarak çalıştım. 31 Ekim 2000 tarihinden 27 Aralık 2010 tarihine kadar Bağ-Kur'lu olarak ticaret yaptım. 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Ahmet ERÜST

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, 4/b sigortasında(eski adıyla Bağ-Kurda) emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra, ara vermeden 1 Ocak 2012 ye kadar prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 14 Aralık 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 715

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Taksitte bağlanmış olan vergi borçları da aftan yararlanacak