100 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

 

03.01.2011

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

100 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 31 Aralık 2010 Cuma - Posta


Soru: 9 Ekim 1969 doğumluyum. Mart 1993 dan Kasım 2007 ye kadar aralıksız olarak Bağ-Kura prim ödedim. Ekim 2007 den bu yana sigortalı olarak çalışmaktayım. Askerliğimi borçlanmalı mıyım? En erken hangi kurumdan ne zaman emekli olabilirim? Dükkân açsam tekrar Bağ-Kura döner miyim?

Mehmet GÜL

Cevap: Altı ay daha sigortalı çalışarak Kasım 2007 de başladığınız sigortalı çalışmanızdaki prim ödemenizi 1260 güne tamamlamanız halinde, 4/a sigortasında( eski adıyla SSK da) emekli olmak için; 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 1260 güne tamamladıktan sonra prim ödemeseniz de, 54 yaşınızı dolduracağınız 9 Ekim 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihiniz olan 1 Mart 1993 den önce yapmışsanız, askerlik sürenizin 100 gününü borçlanarak, 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. 100 gün borçlanma bir yıl erken emekli edeceğinden borçlanmanız da fayda var. Ara veremeden sigortalı çalışmanızı devam ettirdiğiniz sürece dükkân açsanız da Bağ-Kura dönmezsiniz.

Memur emeklisinin de aylığı haczedilemez

Soru: Memur emeklilerinin de nafaka ve pirim borçları dışında kalan aylıklarına hacız konabilir mi? Konulmuş ise nasıl kaldırılır?

Yusuf TASLAK/AMASYA

Cevap: Memur emeklilerinin aylıklarına da nafaka ve prim borçları dışındaki borçlar için, emeklinin muvafakati olmadan haciz konamaz. Muvafakatiniz olmadan emekli aylığınıza haciz konmuşsa, haczin kaldırılması için bulunduğunuz yerdeki icra hâkimliğine “haczedilemezlik şikayeti” nde bulunun.

Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanan ana ve babası sağlık yardımı alacak


Soru: İşsizim. Genel sağlık sigortasına kayıt olsam, eş ve çocuklarımın üstümden sağlık yardımı alacağını öğrendim. Ancak, anne ve babamın da üstümden sağlık yardımı alıp alamayacağınız öğrenemedim Herkes farklı bir şey söylüyor. Genel sağlık sigortasına girdiğimde ana ve babamda sağlık yardımı alabilir mi?

CUMA

Cevap: Mevcut uygulamada geçimi 4/a sigortalısı(eski adıyla SSK lı) tarafından sağlanan ana ve baba sağlık yardımı alabilirken, Af kanunu ile yapılan yeni düzenlemeyle, geçimi “genel sağlık sigortalısı” tarafından sağlanan ana ve baba sağlık yardımı alabilecek. Af Kanunu yürürlüğe girdikten sonra, Genel Sağlık sigortalısı olmanız halinde, geçimini sağladığınız ana ve babanızın sağlık yardımı alabilir.

Af Kanunu kapanan işyerlerinin 50 TL yi aşmayan prim borcunu siliyor

Soru: Af kanunuyla, kapanan işyerlerinin prim borçları silineceğini duyduk. Bu doğru mu? Af kanundan önce kapanan işyerlerinin ödeyemedikleri prim borçları silinecek mi?

Burhan SEVİM

Cevap: Duyumunuz maalesef doğru değil. Af kanunu ile kapsamdan çıkartılan işyerlerinin, takip masrafına değmeyecek tutardaki prim borçlarının silinecek olması, duyumunuza ilişkin söylentilere yol açıyor olabilir. 5510 sayılı Yasa kapsamından çıkartılan işyerine ait olup, tamamının ödeme süresi 31 Temmuz 2010 veya daha öncesi bir tarihe ilişkin olduğu halde ödenmemiş olan;

- Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları asılları toplamı 50 TL’yi aşmayan alacaklar ve,

- Tutarına bakılmaksızın bu alacaklara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklar,

- Aslı ödenmiş olan feri alacaklardan tutarı 50 TL’yi aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek. Kapanan işyerlerinin belirttiğimiz tutarı aşmayan prim borçları ve gecikme cezası ve gecikme zammı borçları silinecek. Kapanan işyerlerinin, belirttiğimiz tutarları aşmayan prim borçlarının tamamının silinmesi söz konusu değildir.

50 yaşı doldurmanız gerek

Soru: 1965 doğumluyum.1 Mart 1988 tarihinde tarım Bağ-Kuruna kayıt oldum. Ve primlerimi hiç aksatmadan ödemeye devam ediyorum. Ne zaman emekli olurum?

Mehmet FİLİZ

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Mart 2013 tarihine kadar ara vermeden prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 2015 de 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi 1 Mart 1988 den önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

610 gün olan prim eksiğinizi istediğiniz statüde ödeyebilirsiniz

Soru: 1963 doğumluyum. İlk işe girişim 11 Ocak 1983 olup, 114 gün sigortalı olarak çalıştım. Daha sonra 63 ay isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödedim. 17 Temmuz 2010 tarihine kadar 1913 gün aktif sigortalı olarak çalıştım. 18 ay askerlik borçlanmamı da yatırdım. 17 Temmuz 2010 tarihinde işten ayrıldım. SGK da yaptığım sorgulamaya göre, daha 21 ay prim yatırmam gerekiyor. SSK dan emekli olmak istiyorum. Bunun için;

1) 21 ay Tarım Bağ-Kur’u yatırıp SSK’dan emekli olabilir miyim?

2) İsteğe Bağlı Sigortalı olarak devam mı etmem gerekiyor?

3) Yoksa aktif sigortalı olarak mı çalışmam gerekiyor?

Mehmet ÇETİN

Cevap: 1) Prim eksiğinizi, 21 ay tarım Bağ-Kura prim ödeyerek tamamlayıp, SSK dan emekli olabilirsiniz.

2) 21 ay prim eksiğinizi isteğe bağlı sigortaya da ödeyebilirsiniz(isteğe bağlıda Bağ-Kura sayılıyor)

3) Kalan prim eksiğiniz 1260 günden az olduğundan, prim eksiğinizi sigortalı çalışarak tamamlamak zorunda değilsiniz.

SGK sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları borçlandırmıyor

Soru: 1974 doğumlu bayanım. 1 Nisan 1990 da başlayan sigorta girişim var. 1000 gün ödenen primim var. 1996 dan 2010’ a kadar prim yatırılmadı. 2 çocuğum var. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

TURAN

Cevap: Kanunda açık hüküm olmamasına rağmen, SGK sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları borçlandırmıyor. Bu nedenle, doğum borçlanması yapabilmek için doğumlarınızı 1 Nisan 1990 dan sonra yapmış olmanız gerekiyor. Ayrıca doğum tarihleriniz sonrasındaki iki yıl süresince prim ödememiş olmanız lazım. Bu şartları taşıyorsanız, iki doğumunuz içinde borçlanma yaparak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5375 gün prim ödemeniz şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 557

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

100 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz