Af Kanunun ihtilaflı vergilere büyük avantaj

 

06.01.2011

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Af Kanunun ihtilaflı vergilere büyük avantaj

Ekrem Sarısu - 06 Ocak 2011 Perşembe - Posta


Soru: Af Kanunu ne zaman çıkacak. Vergi mahkemesinde görülmekte olan bir davamız var. Davalık olduğumuz vergi ve ceza için aftan yararlanacağımızı biliyorum. Ancak, hangi şartlarda yararlanacağım? Af kanunu ne gibi avantaj sağlıyor?

M. GÖZÜYUKARI

Cevap: Aralık 2010 ayı içinde yayımlanması beklenen af kanunu, bütçe görüşmeleri nedeniyle Ocak 2011 ayına sarkmış olup, yasanın bu ay sonuna kadar çıkartılması bekleniyor.

31 Temmuz 2010 tarihine kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergiler af kanunu kapsamında. Vergi mahkemesine dava açtığınıza göre, ihtilaflı vergi borcunuz af kapsamında. Af Kanunundan yararlanmanız ve elde edeceğiniz avantaj şu şekilde olacak.

-Af Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ay sonuna kadar yazılı olarak başvuru yapmanız.

-Açılmış olan davadan vazgeçmeniz,

- Vergi aslının yüzde 50 sini,

-Vergi aslının yüzde 50 sine vade tarihinden, af kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme faizini,

- Af Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3 ncü ay sonuna kadar ödemeniz halinde başkaca bir bedel ödemeden,

- İlki af kanunun yayımlandığı tarihi takip eden 3 ncü ay sonuna kadar olmak üzere, ikişer aylık dönemlerde 12 ayda 6 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 10 ve 36 ayda 18 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 15 oranında hesaplanacak olan faizle birlikte,

ödemeniz halinde,

-Vergi aslının yüzde 50 si,

-Vergi aslına bağlı kesilen cezanın tamamı,

-Faiz ve gecikme zammının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek.

Af kanunu ihtilaflı vergilere, azımsanamayacak kadar avantajlar sağlıyor. Fırsatı kaçırmamanızda yarar var.

70 gün askerlik borçlanması bir yıl erken emekli eder

Soru: 7 Kasım 1963 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 2 Ağustos 1985. Sigorta başlangıcım askerlikten sonradır. 20 ay askerlik yaptım. 6500 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanmamı ödersem ne zaman emekli olabilirim?

Metin BAKAR

Cevap: Askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. 70 günü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 70 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 7 Kasım 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Borçlanma yapmazsanız, emekli olmak için 49 yaşınızı doldurmanız gerek. 70 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz.

İş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshi

Soru: Kardeşim bir şirkette işçi sınıfında çalışmaktadır. Bazı nedenlerden dolayı işten ayrılmak istemekte Ancak kendi isteğiyle ayrılması durumunda biliyorum ki tazminat vermiyorlar. 7 yıllık bir çalışma zamanı olduğu için tazminatı alması için işverenin işten atması gerekiyor diye biliyorum. Acaba bu durumda kardeşimin tazminat alması nasıl gerçekleşebilir? Hakları nelerdir? Nasıl takip edebiliriz. Bana bu konuda bilgi verirseniz çok mutlu olacağım.

MELEK

Cevap: Kendi isteğiyle işten ayrılan sizinde belirttiğiniz gibi kıdem tazminatı alamıyor. Kendi isteğiyle ayrılanın kıdem tazminatı alabilmesi için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödemesi olması, erkek sigortalıysa askerlik nedeniyle işten ayrılması, kadın sigortalıyla evlilik nedeniyle işten ayrılması gerekiyor. Bunların dışında, işyeri koşulları sağlığını olumsuz etkiliyorsa, iş yerinde tacize maruz kalıyorsa, ücreti kanun ve sözleşme hükümlerine göre hesaplanıp ödenmiyorsa, işverenin ve ailesi şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylüyor veya davranışlarda bulunuyorsa, işveren kardeşsiniz hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılız ağır isnad veya ihamlarda bulunuyorsa, cinsel tacizde bulunuyorsa, kardeşiniz iş sözleşmesini haklı olarak feshedip kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. İşveren kıdem tazminatını ödemezse, iş mahkemesine dava açarak hakkını yargı yoluyla alabilir.

Yedek subay okul süresini borçlanmanız da yarar var

Soru: 8 Ocak 1968 (Erkek)doğumluyum, 1 Nisan 1983-30 Temmuz 1990 arası kesintisiz olarak SSK ya pirim ödedim.(15 yaş üstü). 1 Aralık 1990-1 Aralık 1991 arası yedek subaylık yaptım.(1 Ağustos 1990-1 Aralık 1990 Y.subay okulu).15 Nisan 1992-15 Eylül 1997 emekli sandığı, 15 Eylül 1997-22 Aralık 1997 arası Bağ-Kurlu olarak çalıştım.15 Nisan 1998 de memurluğa döndüm. Halen memurum. Ne zaman emekli olabilirim? Yedek subay okulu süresini borçlanmamda bir yarar var mıdır? 18 yaş altı pirimler emeklilik yaşı hesabında geçerli midir?

Yavuz İKİZMEN

Cevap: Yedek subay okul sürenizi borçlanmanızda yarar var. 4 Aylık okul sürenizi borçlanmanız halinde, Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 45 yaş şartlarına tabi olursunuz. Fiili hizmet süresi şartını sağladığınızdan, 45 yaşınızı dolduracağınız 8 Ocak 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz

Erken emeklilik için çıkacak yasa bulunmuyor

Soru: 24 Eylül 1967 doğumluyum. 1984 yılında sigortalı oldum. Şu anda 8170 gün prim ödemem var. Ve 26 yılı doldurdum. Ama şu an iş bulup çalışamıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Erken emeklilik için bir yasa çıkacak deniyor. Ne derece doğru? Çıkarsa yasa bize vurumu? Bizde yararlanabilir miyiz?

ibrahim KORKMAZ

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 24 Eylül 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Maalesef duyumlarınız doğru değil. Erken emeklilikle ilgili çıkacak bir yasa yok. Şayet böyle bir yasa çıkarsa tabi ki sizde yararlanırsınız.

190 gün askerlik borçlanmasıyla Mart 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: 12 Mart 1963 doğumluyu. SSK işe giriş tarihim 1 Aralık 1985 olup, 5271 gün prim ödemem var. Sigorta başlangıcım askerden sonradır. Kaç ay askerlik yatırırsam emekli olurum?

Cevdet ALPASLAN

Cevap: Askerlik sürenizin 190 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 190 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 12 Mart 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Borcunu taksite bağlanmış olanlarda aftan yararlanacak

Soru: prim borcumu taksite bağlatmıştım. Taksitlerimi de ödüyorum. Çıkacak aftan benimde yararlanmam mümkün mü?

Abdi TORLAK

Cevap: 22 Şubat 2006 tarih ve 5458 sayılı Kanun kapsamında prim borcu yapılandırılanlar hariç olmak üzere, Af Kanunu’nun yayınlanacağı tarihten önce prim borçlarını 6183 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca tecil ve taksite bağlatıp, taksitlerini süresinde ödeyenler isterlerse kalan taksitleri için Af Kanunu’ndan yararlanabilecekler. Kalan taksitleriniz için aftan yararlanabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 603

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Af Kanunun ihtilaflı vergilere büyük avantaj