Daire alıcısından ayrıca KDV istenemez

 

09.01.2011

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Daire alıcısından ayrıca KDV istenemez

Ekrem Sarısu - 09 Ocak 2011 Pazartesi -  Posta

Soru: 1- İnşaat şirketimin kendi yaptığı dairleri var. Bu dairelerin satış faturasını belediyeden alınan rayiç bedele yüzde 18 KDV (150 m2 den büyük) ekleyerek mı yapmalıyız. Alıcı KDV ödemek istemiyor. KDV'de yüzde 18 olunca ciddi problem çıkıyor ve KDV firmadan gidiyor. Satış yapmak çok zor, aynı binada çok farklı fiyat ve farklı anlaşmalarla satış yapma fırsatlarını değerlendirmek zorunda kalıyoruz.

2- Aynı şirkette bazı daireler tamamlanmadan mutfak, banyo, yer döşemesi vs eksik olarak satılabilmektedir. Alıcı eksik kısımları kendisi tamamlamak üzere anlaşmalar yapılabiliyor. Bu durumda faturayı nasıl düzenleyeceğiz.

3- LTD. şirketin yüzde 20 hissesini 12 yaşındaki çocuğuma devretmek istiyorum. Bu durumda, onunda Bağ-Kurlu olması gerekir mı?

Vedat KARAMAN

Cevap: 1) Vergi Usul Kanunun 3 ncü maddesi hükmünce, vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır. satmış olduğunuz dairenin KDV sini belediyeden alacağınız rayiç bedel üzerinden değil, dairenin müşteriye gereken alım satım bedeli üstünden hesaplayacaksınız. KDV açısından belediyedeki emlak vergi değerinin bir önemi bulunmuyor. KDV açısından önemli olan dairenin gerçek alım satım bedelidir. Sattığınız dairenin faturasını düzenlerken, satış bedeli olarak dairenin gerçek satış bedelini göstereceksiniz. Alıcı, ayrıca KDV ödemek istememekte haklı. Çünkü; alıcı nihai tüketici olduğundan KDV daire satış fiyatının içindedir. Alıcına ayrıca KDV isteyemezsiniz. Faturada dairenin gerçek satış bedelini KDV dahil olarak göstereceksiniz. KDV’yi, satış bedelinizin içinden iç yüzde usulü ile ayırıp, hesaplanan KDV olarak kayıtlarınıza alacaksınız

2) Sorunuzda da belirttiğiniz gibi son yıllarda daire satışlarında, özellikle kooperatif dairelerinde, dairenin içini alıcı yaptırıyor. Müteahhit veya kooperatif dairenin içini kaba inşaatta bırakıyor. “ince iş” olarak tabir edilen, sorunuzda belirttiğiniz dairenin iç işlerini alıcı yaptırıyor. Bu tür satışlarınızda, alıcı ile bir sözleşme düzenleyip, daireyi inşaatın hangi seviyesinde sattığınızı, müteahhidin ve alıcının yapacağı işleri detaylı olarak yazıp, düzenleyeceğiniz faturaya eklemiz ve bu durumu faturanın üstünde de şerh(natamam, içi yapılmamış daire vb. gibi) düşmenizde yarar var.

3) 4/b sigortası(eski adıyla Bağ-Kur) başlangıç yaşı 18 dir. 18 yaşın altındakiler sigortalı sayılmadığından 12 yaşındaki kızınızın 4/b sigortalısı olmasına gerek yok.

Askerliğinizi borçlanırsanız yaş şartı 48 e düşer

Soru:1 Eylül 1986 tarihinde sigortalı oldum. Şuanda 5000 gün prim ödemem var. 1984 de askere gittim. 18 ay askerlik yaptım. Askerliği mi ödersem, ne zaman emekli olabilirim?

Bayram ARSLAN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığından askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanmasıyla prim ödeme şartını sağlamış olacağınızdan, 48 yaşınızı dolduruyorsanız emeli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız, 300 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Emekli Sandığından aylık alan SSK dan yetim aylığı alamaz

Soru: Emekli Sandığından 1/4 derce ile emekli oldum. Ancak eşimden ciddi bir borçla şiddet nedeniyle boşandım. Vefat eden sigorta emeklisi babamın yetim aylığına bağlandım. Ancak kesildi. Hukuki hak talep etme şansım var mı?

A.NURPER

Cevap: SSK, sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alan kız çocuklarına, ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli Sandığından emekli aylığı aldığınızdan, babanızdan dolayı SSK dan yetim aylığı alamazsınız.

Muhtemelen başvuru sırasında emekli aylığı adlığınızı bildirmediğinden, yetim aylığı bağlanmış. Kurum, emekli olduğunuz tespit ettiğinde de aylığınız kesmiş. Ödenen yersiz aylıkları da faiziyle birlikte geri ödenmenizi isterler. Maalesef bu hukuki ve yasal bir uygulama. İdarenin tesis ettiği işleme karşı yapacağınız bir işlem yok.

Eşiniz yurtdışı çalışma süresini borçlanıp 13 yılda prim ödemeli

Soru: Eşim Almanya’da işçi olarak 1986 yılına kadar 2 yıl çalışmış ve 1986 da Türkiye’ye kesin dönüş yapmıştır. Dönerken Alman devleti bunun bütün haklarını ödemiştir. Eşim 1964 doğumlu olup, orada çalıştığı günleri sayarak bu günkü şartlarda Türkiye’de olma ihtimali var mı? Prim yatırma gibi seçenekler nelerdir?

Yücel TEMEL

Cevap: Eşiniz Almanya’da iki yıl çalışma süresini borçlanarak 720 gün kazanabilir. İsteğe bağlı sigortaya kaydolarak ara vermeden 4680 gün(13 yıl) prim ödeyerek, toplam primini 5400 güne tamamlaması halinde, 61 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Prim yeterli ancak 50 yaşın dolması da gerek

Soru: 1966 doğumluyum 1987 yılında işe başladım 8 ay çalıştıktan sonra askere gittim. 18 ay askerlik yaptım. Halen çalışıyorum.6300 gün prim gün sayım var. Ne zaman emekli olabilirim?

Turan ŞENEL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 2016 da 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Tarım sigortası af kanunuyla tekrar geliyor

Soru: Eşim 26 Ocak 1965 doğumlu olup, 1 Ocak 1991 ile 31 Aralık 2000 tarihleri arasında, 10 yıl içinde 1.800 gün tarım sigortasına prim ödedi. Ne zaman emeklilik hakkına kavuşur?

Kamil GEÇİT

Cevap: Tarım sigortası 1 Ekim 2008 den kaldırdığından eşiniz bugün için tarım sigortasına prim ödeyemez. Ancak; TBMM sinde görüşülmekte olan Af Yasa tasarısı ile tarım sigortası tekrar getiriliyor. Yasanın bu ay sonuna kadar çıkması bekleniyor. Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren eşiniz tarım sigortasına prim ödemeye başlayabilir.

Eşininiz tarım sigortasında emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi. Eşiniz 1800 gün daha prim ödeyerek, 1800 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

İhbar ve kıdem tazminatı için şikayet ve dava açma hakkı var

Soru: Teyzem bugün haksız yere işten çıkarıldı. Bir senedir sigortalı çalışıyordu. Ne kadar tazminat alabilir? Tazminat almak için nereye başvurmalıyız? Hangi yolu izlemeliyiz? Tazminat nasıl hesaplanır? Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Rumuz:FERAY

Cevap: Teyzeniz bir yılı doldurmuşsa son aldığı ücretin brüt tutarı kadar kıdem tazminatı ve 4 haftalık ücreti kadarda ihbar tazminatı alma hakkı var. Kıdem ve ihbar tazminatlarını işverene başvuracak. İşveren ödemezse, işvereni Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikâyet edebileceği gibi, İş Mahkemesine davada açabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 952

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Daire alıcısından ayrıca KDV istenemez