Büro olarak da kullanılan konut kirasından stopaj yapılması gerekiyor

 

11.01.2011

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Büro olarak da kullanılan konut kirasından stopaj yapılması gerekiyor

Ekrem Sarısu - 11 Ocak 2011 Salı - Posta


Soru: Bir müşterim; 1 Mart 2006 tarihinden itibaren ikametgâh olarak kullandığı kiralık meskeni, işyeri adresi gösterip, 12 Ekim 2010 tarihinden itibaren "grafik tasarım" faaliyetinde bulunacağından mükellefiyet tesis etti. Yani oturduğu meskeni, aynı zamanda işyeri olarak kullanıyor.

Grafik tasarım faaliyeti evindeki bilgisayarı kullanarak veya müşterilerinin işyerindeki bilgisayarı kullanarak tasarlamaktadır. Tereddüt edilen konu: mesken için yapılan kira ödemesinden GVK 94. maddesi gereği netten brüte giderek vergi tevkifatı yapılacak mı?

Stopaj yapmadan kiranın yarısını gider yazılabilir mi? Veya stopaj yapmamak için kira gider yazılmasa olur mu? Bu konu, uygulamada çok farklı uygulanıyor.

Kimi meslektaş, vergi kesintisi yapmadan kiranın yarısını gider yazıyor. Kimi kirayı gider yazmıyor. Kimi evin belli bir m2 kullandığını, bu nedenle m2 başına düşen kira tutarı üzerinde stopaj yapıyor.

Görüşüm; vergilemede olayın gerçek mahiyeti esas alınması gerektiğinden, ikametgah olarak kullandığı mesken kira ödemesinden tevkifat yapılmaması gerektiği görüşündeyim. Çünkü; 128 nolu Gelir Vergisi Kanunu Tebliği tebliğinin X- Tevkifat başlıklı maddesinde, olayın esasına bakılması gerektiği belirtilmiştir.

Doğan GÜL

Cevap: Konut olarak kullanılan dairenin bir kısmının işyeri(büro) olarak kullanılmasında konut için ödenen kiranın tamamı serbest meslek kazanç defterine gider olarak kaydedilerek, serbest meslek kazancından düşülebilir. Ancak, dairenin ısıtma, aydınlatma yönetim gideri vb. giderlerinin tamamını gider yazılamaz. Bu giderlerin yarısı gider yazılabilir. Aynı zamanda işyeri olarak da kullanılan konutlar, vergi uygulamamız açısından işyeri sayıldığından, ödenen kiranın tamamı üstünden stopaj yapılması gerekiyor. Kirayı gider yazmak ayrı, kiradan stopaj yapmak ayrı bir konudur. Kirayı gider yazmamanız stopaj yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Bu konuda tereddütlerinizi gidermek için Maliyeden bir görüş istemenizde yarara var.

Askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek olmayabilir

Soru: 1966 doğumluyum. 1990 da SSK’lı oldum. 6800 gün prim ödemem var. Askerden sonra SSK lı oldum. Askerliğimi de ödersem ne zaman emekli olurum?

Haberci İLYAS

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz dahi, 2017 de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sigorta başlangıç tarihinizi tarih yerine yıl olarak bildirmiş, askerlik sürenizi de bildirmemişsiniz. Sigorta başlangıç tarihinizi(gün ve ay olarak) ve askerlik sürenizi bildirmeniz halinde, kaç gün askerlik borçlanması yapmanız gerektiğini hesaplayabiliriz. Askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek olmayabilir.

Yaş haddinden emekli olmanız avantajlı

Soru: 1959 Bulgaristan doğumluyum.1 Eylül 1998 SSK’lıyım. 4200 gün prim ödemem var. ,Ve prim ödemeye devam ediyorum. 720 gün Bulgaristan’da askerlik yaptım. Askerlik süresini ödersem, ne zaman emekli olabilirim.

Hacı YAŞAR

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanırsanız, sigorta başlangıç tarihiniz 720 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. 905 gün daha prim ödeyerek, askerlik borçlanmasıyla 4905 güne yükselecek olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Eylül 2021 de emekli olabilirsiniz.

Ayrıca, askerliğinizi borçlanmayıp, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak, 2019 da 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Bu seçenek sizin için daha avantajlı. Çünkü, hem askerlik borçlanması yapmayacaksınız, hem borçlanma üstüne prim ödemeyeceksiniz, hem de yaklaşık 3 yıl erken emekli olacaksınız.

İdari para cezasının yüzde 50 si ödenecek kalanı silinecek

Soru: Sigortanın kestiği idari para cezaları aftan yararlanıyor mu? İdari para cezası olanlar aftan nasıl yararlanacaklar?

Mete ÇAMUROĞLU

Cevap: 31 Temmuz 2010 tarihine kadar(bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup, Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihten önce dava açma süresi sona erdiği halde, ödenmemiş olan İdari Para Cezası borçları aftan yararlanıyor. Aftan yararlanmak için;

- Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonuna kadar aftan yararlanmak için yazılı başvuruda bulunmak,

- İdari para cezası aslının yüzde 50’sini,

-Vade tarihinden, Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak olan tutarın(gecikme bedelini),

- Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi takip eden 4. ay sonuna kadar ödenmesi halinde, başkaca bir bedel ödenmeden;

- Borcun ilk taksitinin, Af Kanunu’nun yayım tarihini izleyen 4. aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde; 12 ayda 6 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 10, 36 ayda 18 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 15 oranında hesaplanacak faizle birlikte ödenmesi halinde,

- İdari para cezası aslının yüzde 50’si,

- Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakların tamamının

tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek.

Yaş haddinden daha erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1960 doğumluyum. 28 Ocak 2001 tarihinde Bağ-Kura kayıt oldum. Mart 2001 de isteğe bağlı Bağ-Kura geçtim. Düzenli olarak primlerimi yatırıyorum. Emekli olmak için ne kadar daha prim ödemem gerekiyor? Ne zaman emekli olabilirim?

Gülşah KAYA

Cevap: En erken yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Şubat 2016 tarihinde kadar aralıksız prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 2020 da 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 821

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Büro olarak da kullanılan konut kirasından stopaj yapılması gerekiyor