Vergi aslının yüzde 80 i ve vergi cezası ile gecikme zammının kaldırılması kaçırılmayacak bir fırsattır

 

23.01.2011

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi aslının yüzde 80 i ve vergi cezası ile gecikme zammının kaldırılması kaçırılmayacak bir fırsattır

Ekrem Sarısu - 23 Ocak 2011 Pazar - Posta


Soru: Vergi mahkemesindeki vergi davamızı kazandık. Ancak, vergi dairesi temyiz ettiğinden dosyamız Danıştay’da. Çıkacak olan af kanunundan bizim de yararlanmamız gerekiyor mu? Vergi mahkemesinde davayı kazandığımıza göre, affa başvurmasak olur mu? Affa başvurursak ne gibi avantajımız olur? Bilgi verirseniz seviniriz.

Ahmet ÖZER

Cevap: Sizin gibi vergi davasını kazanan ve maliyenin mahkeme kararını temyiz etmesinden dolayı ihtilaflı dosyası Danıştay’da olan vergi mükellefleri, af kanununun yayımlandığı tarihi izleyen 2 nci ay sonuna kadar aftan yararlanmak için başvuruda bulunup, davalarından vazgeçmeleri ve vergi aslının yüzde 20 i ile, verginin vadesinden af kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme zammını, af kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ay sonuna kadar ödemeleri halinde, vergi borcunun yüzde 80 i, vergi aslına bağlı kesilen vergi cezasının tamamı ile gecikme zammının tamamı silinecek.

Ayrıca ihtilaflı vergi borcunu, bir miktar faize katlanarak ikişer aylık dönemler halinde taksitle ödemek de mümkün. İlk taksiti af kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3 ncü ay sonuna kadar olmak üzere, 12 ayda 6 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde, yüzde 10 ve 36 ayda 18 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 15 oranında faiz borca eklenecek. Vergi ile ilave edilecek faiz toplamı tercih edilen taksit sayısına bölünerek, ödenecek taksit tutarı bulunacak.

Aftan yaralanmak hususunda karar size ait. Ancak, kazanılan vergi davalarına ilişkin mahkeme kararlarından belli bir bölümünü Danıştay’ın bozduğu göz önüne alınırsa, aftan yararlanmanın akılıca olduğu ortaya çıkar. Riske girmeye gerek yok. Aftan yararlanmanızda yarar var.

2011 değil 2012 de emekli olacaksınız

Soru: 15 Ocak 1965 doğumluyum.15 Nisan 1982 tarihinde SSK'lı oldum. 5107 gün prim ödemem var. Sistemde 15 Ocak 2011 'de emekli olacağım görünüyor. Bu bilgi doğru mu? Bu tarihte emekli olacak mıyım?

Hakan SAYIN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. 43 gün daha prim ödeyerek, 5107 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlamanız şartıyla, 47 yaşınızı dolduracağınız 15 Ocak 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Af Kanununa son şekli TBMM genel kurulu verir

Soru: Halen TBMM de görüşülmekte olan yeni torba kanunu tasarısı içinde;

1- İsteğe bağlı primi ödemekteyken ödeyemediğinden dolayı dosyası kapanmış sigortalılar ile,

2- İşe giriş tarihinden önce doğum yapmış bayanlara borçlanma hakkı tanınmasına dair bir teklif veya çalışma var mı?

Abdullah BAYIN

Cevap: 1) Af Kanuna ilişkin tasarıda, isteğe bağlı sigortalıların dosyalarının tekrar açılarak prim borcu tahakkuk ettirilip, aftan yararlanmalarına olanak sağlayan bir madde yok. Ancak tasarı yasalaşana kadar, TBMM sindeki görüşmeleri sırasına her zaman böyle bir madde eklenebilir. Esasında Anayasa’nın kanun önünde eşitlik ilkesi gereği bu tür maddenin eklenmesi de gerekir.

2)Yasada doğum borçlanması için sigorta başlangıç tarihinden önce veya sonra gibi bir ayırım yok. Bu ayrımı Sosyal Güvenlik Kurumu genelge ile yaparak, başlangıç tarihinden önceki doğumları borçlandırmıyor. Bu konuda açılmış ve Yargıtay’a intikal etmiş çok sayıda dava var. Önümüzdeki dönemde konu yargı kararlarıyla netliğe kavuşur. Af Yasasında bu hususta bir düzenleme bulunmuyor.

Anneniz yurtdışı çalışmasını borçlanmışsa başlangıcı 1990 a gider

Soru: Annem yurtdışında 1985'de işe başladı ve 4 yıl çalıştı. Türkiye'deki SSK giriş tarihi 1994. Annemin emeklilik giriş yılını 1990 olarak mı? Yoksa 1985 olarak mı alınır?

Recep DOĞAN

Cevap: Anneniz yurtdışı çalışma süresini borçlanmışsa başlangıcı 1990 a gider. Borçlanmamışsa 1994 olur. Annenizin Yurtdışı ve Türkiye çalışmalarında 5075 gün prim ödemesi varsa, Türkiye’de kısmi atlık bağlatabilir. Kısmi aylıkta başlangıç 1985 sayılır.

Prim eksiğinizi askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilirsiniz

Soru: 1 Mayıs 1964 doğumluyum. 5 Ağustos 1985 tarihinden itibaren sigortalıyım.2 yıl 8 ay 21 gün Bağ-Kurum da var. Toplam 4800 gün prim ödemem var. Askerden öncede sigortalıyım. Bu şartlarda, askerlik borçlanmasını da yaparsam. ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilirim?

Menderes ÖZDEMİR

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 500 gün daha prim ödeyerek, 4800 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerlik yaptığınız tarihi bildirmemişiniz. Sorunuzdan askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız anlaşılıyor. Başlangıç tarihinden sonra yapılan askerlik sürelerinin borçlanılması, sadece prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olunacak tarihi değiştirmez. Prim eksiğinizi askerlik borçlanmasıyla tamamlasanız da, yine 49 yaşınızı dolduracağız tarihte emekli olabilirsiniz.

Seçim erken emeklilik söylentilerine yol açıyor

Soru: Prim günüm doldu. Fakat yaşı bekliyorum. Emekli olmaya bir senem var. Erken emeklilikle ilgili meclisten çıkan yeni bir kanun var mı?

Mehnur ŞEN

Cevap: Maalesef TBMM den erken emekliliğe ilişkin bir yasa çıkmadı. TBMM gündeminde olan af yasasına, emekli olmak için aranan sayıda prim ödeyip, aylık bağlanması için yaşı bekleyenlerin, emekli edileceklerine dair bir madde konacağı ise, tamamen söylenti. Haziran ayında yapılacak olan genel seçim, bu söylentilere yol açıyor. Maalesef yaşı bekleyenlere şu an için erken emeklilik hakkı veren bir düzenleme yok. Ancak, siyasi otoritenin istemesi halinde, af yasa tasarısına 25 Ocak 2010 Salı günü başlanacak olan genel kurul görüşmeleri sırasında söz konusu şekilde bir madde eklenebileceğine de hiç şüphe yok.

Kıdem tazminatınızda kaybınız olur

Soru: 28 Ağustos 1967 doğumluyum. 2 Şubat 1989 da SSK'lı oldum. 7630 gün yatırılmış primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Yaşı beklemeden emekli olsam, ikramiye ve maaş da bir azalma olur mu?

İbrahim KARAASLAN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödemesi ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 51 yaşınızı dolduracağınız 28 Ağustos 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bir yıllık çalışmaya karşılık son ücretin brüt tutarı kadar kıdem tazminatı alındığından, ayrılmanız halinde doğal olarak kıdem tazminatında kaybınız olur. Muhtemelen asgari ücret üstünden prim ödediğinizden emekli aylığında kaybınız olmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 683

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi aslının yüzde 80 i ve vergi cezası ile gecikme zammının kaldırılması kaçırılmayacak bir fırsattır