Daha az taşıt vergisi ödemenin yolu

 

30.01.2011

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Daha az taşıt vergisi ödemenin yolu

Ekrem Sarısu - 30 Ocak 2011 Pazar - Posta

Soru: 1998 model binek otomobilim var. Motor silindir hacmi 2000 cc dir. Kaç TL taşıt vergisi ödemem gerekiyor. Kasko bedeline göre daha az vergi ödendiğini duydum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Bende daha az vergi ödeyebilir miyim? Ödeyebilirsem ne yapmam gerekiyor?

Mahmut DEMİR

Cevap: Taşıtının kasko değerinin yüzde 5 i, ödeyecekleri Motorlu Taşıt Vergisinden fazla olanlar, vergi tarifesinde aynı yaş grubunda bulunan taşıtlar için bir alt kademede belirlenen tutarda vergi ödeyebiliyor. Otonuzun 2011 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi olan 523 TL dır. Otonuzun kasko değeri 7.450 TL, kasko bedelinin yüzde 5 ide 372 TL dir. Otonuzun Motorlu Taşıtlar Vergisi olan 523 TL, kasko bedelinin yüzde 5 i olan 372 TL den fazla olduğundan, 2011 yılı taşıt vergisi olarak 523 TL yerine, vergi tarifesindeki aynı yaş grubuna ait bir alt kademedeki taşıtlara ait 346 TL yi ödeyebilirsiniz. Bu uygulamadan yararlanarak 523 TL yerine 346 TL taşıt vergisi ödemeniz için, bir sigorta acentesine, “Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu” düzenleterek bir dilekçe ekinde bağlı olduğunuz vergi dairesine vermeniz yeterli olacaktır. Hatta geçmiş yıllarda fazla ödediğiniz vergileri de düzeltme yoluyla iadesini talep ederek geri alabilirsiniz.

Yarın taşıt vergisi birinci taksit ödemesinin son günü. Taşıt sahipleri fazla vergi ödememek için, taşıtın kasko bedelinin yüzde 5 i ile, taşıt vergisini mukayese ettikten sonra vergi ödemelerinde yarar var.

Çeyiz yardımı için yetim aylığı alırken evlenmek gerekiyor

Soru: Babam 2008 de vefat etti. 2009 da evlendim. Ocak 2011 ayında işten ayrıldım. Evlenme yardımı alabilir miyim?

AYSEL T.

Cevap: Evlilik parası olarak nitelediğiniz, “ çeyiz yardımı” olmalı. Çeyiz yardımını, ana veya babasından dolayı yetim aylığı alırken evlenen kız çocukları alabiliyor. Sorundan babanız vefat ettiğinde çalıştığından dolayı yetim aylığı bağlatamadınız anlaşılıyor. Evlendiğinizde babanızdan yetim aylığı almadığınızdan, başka bir ifadeye yetim aylığı alırken evlenmediğinizden, maalesef çeyiz yardımı alamazsınız.

Tabi olduğunuz kademeyi değiştirmediğinden askerlik borçlanması hiçbir fayda sağlamıyor

Soru: 7 Haziran 1964 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 8 Ocak 1988. Askerden önce sigortam yoktu. Askerliğimi borçlanırsam, ne zaman emekli olurum? 8100 gün primim var. Askerlik borçlanmasını yatırırsam emeklilik yaşım öne gelmiş olur mu?

Çiğdem DEMİR

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 7 Haziran 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapsanız da, askerlik borçlanması emeklilik şartlarınız belirleyen kademenizi değiştirmediğinden, emeklilik tarihiniz değişmiyor. Askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok.

İki doğum için ödenecek borçlanma bedeli 12.240 TL dir

Soru: Annem, 1959 doğumlu ev hanımı. 3 çocuğu var. 15 Nisan 1974 tarihinde işe girmiş. SSK lı olarak 15 gün çalışıp işten ayrılmış. Annemin emekli maaşı alabilmesi için ne gibi yol izlememiz gerekiyor? Doğumdan dolayı borçlanabilir miyiz? Bunun için para mı ödememiz gerekiyor? İsteğe bağlı dışarıdan ödeyebilir miyiz? Malum annem 52 yaşında, kaç yıl para ödeyip emekli olabilir? Bu avantajlı olur mu? Biz nasıl bir yol izlemeliyiz.

Melike GÜLSEVER

Cevap: Anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan eski kanun şartlarına tabi olarak emekli olacak. Eski kanuna göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. 3585 gün daha prim ödeyerek 15 gün prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Anneniz 3 doğumundan, aralarında en az iki yıl süre olan ikisini borçlanarak 1440 gün kazanabilir. Annenizin SSK dan emekli olabilmesi için; doğumlarını sigortalı bir işte çalışırken borçlanmalı. Anneniz doğum borçlanması yaptıktan sonra, isteğe bağlı olarak Bağ-Kura 41 ay(1230 gün) prim ödeyebilir. 41 ay prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp kalan 915 gün primini sigortalı bir işte çalışarak ödemeli. Anneniz iki doğumunu en geç 30 Haziran 2011 tarihine kadar yaparsa, ödeyeceği borçlanma bedeli 12.240 TL dir.

Af Kanunuyla erken doğum yapan kadını izin hakkı


Soru: Kadın işçilerin 8 hafta doğum öncesi iznini kullanırken, erken doğum yapması halinde, kullanamadığı izin süresi doğum sonrası izin süresine eklenmiyor ve yanıyordu. Torba kanunda bu iznin hakkında bir madde var mı?

AYŞEGÜL

Cevap: TBMM’si genel kurulunda görüşmeleri devam eden af yasa tasarısına Plan ve Bütçe Komisyonunda eklenen bir maddeyle, erken doğum yapan kadın sigortalıların mağduriyetine son veriliyor. Yapılan düzenleme ile, sigortalı kadın işçinin 8 haftalık doğum izni sırasında erken doğum yapması halinde, doğumdan önce kullanması gereken 8 haftalık izinden erken doğum nedeniyle kullanamadığı süreler doğumdan sonraki 8 haftalık izin süresine eklenecek. Ve bu süreler için geçici iş göremezlik ödeneği alınabilecek.

Başlangıçtan önceki doğumların borçlanması af kanunun Plan ve Bütçeden geçen halinde yok

Soru: Torba yasada sigorta başlangıç tarihinden önce doğum yapan kadın sigortalıların doğum borçlanması yapabileceklerine dair bir düzenleme var mı?

Sevil GÜL

Cevap: Torba yasada sigorta başlangıç tarihinden önce doğum yapan kadın sigortalının doğum borçlanması yapabileceğine dair bir düzenleme yok. Ancak Yasa tasarısının TBMM genel kurulunda görüşmeleri devam ediyor. Belki genel kurulda tasarıya bu yönde bir ekleme yapılabilir. Esasında, torba yasaya bu tür bir düzenleme koymaya da gerek yok. Çünkü sigorta başlangıç tarihinden önce borçlanma yapılmaması, Sosyal Güvenlik Kurumunun(SGK) genelge ile yapmış olduğu düzenlemeden kaynaklanıyor. Yasa maddesinin sigortalı lehine yorumundan, sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlarında borçlanılabileceği sonucu çıkıyor. Ancak SGK bu maddeyi aksi yönde yorumlayarak, başlangıçtan önceki doğumlar için borçlanma izni vermiyor.

Destek priminin aftan yararlanması için öncelikle tescil gerekiyor

Soru: Aftan ayarlanabilmesi için, yasa çıkmadan önce primin tahakkuk etmesi şart mı? Örneğin, Sosyal Güvenlik Destek Primi açısından.

Ali ÖZYER

Cevap: Aftan yararlanmak için öncelikle kapsamdaki(Kasım 2010 ve önceki aylara ait) prim borçlarının tahakkuk etmiş ve af kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş olması gerekiyor. Ancak sosyal güvenlik destek priminde ayrıcalık var. Destek priminin aftan yararlanması için, en geç af kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 2 nci ay sonuna kadar tescil yaptırılarak, prim borcunun tahakkuk ettirilmiş olması gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 984

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Daha az taşıt vergisi ödemenin yolu