Sosyal güvenlikte

 

19.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sosyal güvenlikte "tek çatı"

SOSYAL GÜVENLİK İŞ HUKUKU

Sosyal güvenlikte "tek çatı"

İbrahim Işıklı - 19 Nisan 2006 Çarşamba - Dünya


13.04.2006 tarih ve 5487 sayılı "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu" ile uzun bir zamandır gündemde olan sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması yönünde önemli bir düzenleme yapıldı.

Söz konusu 5487 sayılı "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu" henüz Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmamıştır. 5487 sayılı kanun eğer Sayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanırsa, ülkemiz sosyal güvenlik sisteminde, gerçek anlamda "Sosyal Güvenlik Reformu" olarak nitelendirilebilecek olan yeni bir dönem başlayacak.

Yapılan düzenleme ile kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî açıdan özerk, 5487 sayılı kanunda hüküm bulunmayan durumlarda özel hukuk hükümlerine tâbi Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur. 5487 sayılı "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu" ile Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, TC Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ortadan kaldırılıp tüm sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayarak kurulan "Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı" ile vatandaşlara hizmet sunumunda norm ve standart birliği sağlanması yönünde önemli bir adım atılmıştır.

5487 sayılı kanunla kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın ana hizmet birimleri;

a) Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü.

b) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü.

c) Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü.

ç) Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü.

d) Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı.

e) Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı olarak öngörülmüştür. Ayrıca, her bir genel müdürlük bünyesinde, yönetim kurulu kararı ile en fazla 8 adet daire başkanlığı kurulabilecektir.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı kurulmuş ve tüm kurumlardaki müfettişler tek çatı altında toplanarak, sosyal güvenliğin denetimi etkin hale getirilmiştir. SSK'nın Sigorta Teftiş Kurulu ile Teftiş Kurulu, Bağ-Kur Teftiş Kurulu ve TC Emekli Sandığı Teftiş Kurulu bünyesinde çalışan müfettişler, "Sosyal Güvenlik Teftiş ve Rehberlik Kurulu"na bağlı "Sosyal Güvenlik Müfettişi" olarak atanacaklardır.

Sosyal güvenlik müfettişleri, sosyal güvenliğe ilişkin hükümlerin uygulanmasında usûlsüzlükleri önleyici ve daha önceki uygulamaların aksine eğitici ve rehberlik yaklaşımını ön plâna çıkaran bir anlayışla denetimlerde bulunacak, mükellef ve sigortalıları denetlerken aynı zamanda eğiterek bilgilendireceklerdir.

Kayıtdışı istihdamı önlemek, sosyal sigorta suiistimalleri ile mücadele etmek, bu amaçla sektörel analizlere dayalı denetimleri yürütmek ve bu konularda alınması gerekli tedbirleri önermek, prim ödeme yükümlülerini gruplar ve sektörler itibarıyla analiz etmek, denetlenecek sektörleri her yıl için belirlenecek risk değerlendirme kriterlerine göre sınıflandırmak suretiyle riskli sektörlerin denetimine öncelik vermek, görevleriyle ilgili her türlü kayıt ve belgeleri incelemek, ilgililerden bilgi istemek ve toplamak, işin yürütümü açısından gerekli olan asgarî işçilik tutarını tespit etmek gibi bir çok konuda etkin bir denetim sistemi kurulacağından çalışanlarının sigorta primini ödemeyen, kaçak işçi çalıştıran, reçete ve fatura yolsuzluğu yapanlara göz açtırılmayacak.

Şüphesiz bazı eksikleri olmasına rağmen ülkemiz açısından son derece önemli ve gerekli bir düzenleme olan Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nun kabul edilerek yasalaşmasında emeği geçen milletvekillerine teşekkür etmeyi görev kabul ediyorum.

TBMM'ye, ham haliyle ve uygulamadan uzak bir taslak olarak gelen Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nun büyük fedakarlıklarla ve gece-gündüz çalışarak yeniden hazırlayan, çelişkilerden arınmış ve en önemlisi ülkemiz gerçeklerine uygun, uygulanabilir bir yasa olarak çıkmasını sağlayan, başta SSK eski genel müdürü ve AKP Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan'a, Devlet eski Personel Başkanı ve AKP Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali'ye, YMM ve Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur'a, SSK eski genel müdürü ve komisyon çalışmalarında önemli katkılarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile yasanın çıkarılmasında büyük özveri ve uyum gösteren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na tüm okurlarım adına teşekkür ediyorum.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 999

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal güvenlikte