İşyerlerinde spor tesisleri yaptırma zorunluluğu

 

03.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

İşyerlerinde spor tesisleri yaptırma zorunluluğu

İbrahim Işıklı - 03 Mayıs 2006 Çarşamba - Dünya


3289 sayılı Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un (28.05.1986 tarih ve 19120 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır) 26. maddesinde; memur ve işçi sayısı 500'den fazla olan kuruluşlar ve fabrikalar, öncelikle kendi personeline beden eğitimi ve spor yaptırmak için ilgili yönetmeliğinde belirtilecek esaslara göre spor tesisleri yapmaya ve antrenör tutmaya mecburdurlar.

Kuruluşların işçi ve memur sayılarına göre yapmak zorunda oldukları spor tesisleri aşağıdaki gibidir;

a) Memur ve işçi sayısı 501-1500 kişi arasında olan kuruluşlar 1 basketbol veya voleybol sahası ve oyun alanı en az 400 metrekare olan spor salonu,

b) Memur ve işçi sayısı 1500-3000 kişi arasında olan kuruluşlar hentbol, basketbol, voleybol sahaları veya futbol sahası ile oyun alanı en az 400 metrekare olan spor salonu,

c) Memur ve işçi sayısı 3000'den fazla olan kuruluşlar her 3000 personeli için (b) fıkrasında yazılı tesisleri yaparlar.

Kuruluşlar yapmakla yükümlü oldukları spor tesislerini bitirip Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bildirmeleri halinde tesisin kullanılabilir durumda olup olmadığı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından teşekkül ettirilen ve ilgili kuruluş temsilcilerinin de katılacağı komisyon raporu ile belirlenmektedir.

Memur ve İşçi Sayısı 500'den Fazla Kamu ve Özel Sektör Kuruluşları ile Fabrikaların Yapmakla Mükellef Oldukları Spor Tesisleri Hakkında Yönetmelik'te (10.05.1987 tarih ve 19456 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır) belirtilen süre içerisinde gerekli spor tesislerini inşa etmeyen ve antrenör tutmayan fabrika ve kuruluşlar, sürenin bitiminde ve müteakip her yıl, tebliğ tarihinde çalıştırdıkları her işçi ve memur için, o tarihte yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin üçte biri tutarındaki bir cezayı en geç bir ay içinde ödemek zorundadırlar. Bu süre içinde ödenmeyen cezalar, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil olunur. Tahsil olunan bu paralar her ay veya üç ayda bir Türk Sporunu Teşvik Fonu'na intikal ettirilmektedir. Spor tesisini cezalı olarak yapmaya devam eden kuruluşun cezasının durdurulabilmesi için spor tesisinin bittiğinin Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesi ve yukarıda açıklanan komisyon tarafından bir raporla tespit edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu yönetmelikte, kuruluşların her yıl ocak ayı sonuna kadar çalıştırdıkları memur ve işçi sayısını Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bildirmek zorunda oldukları ve 500 sayısının tespitinde kuruluşların merkez ve taşra teşkilatında çalışan işçi ve memur sayısının toplamının esas alınacağı belirtilmiştir.

Belediyeler, şehir planlarını hazırlarken, spor tesislerine tahsis edecekleri yerlerin tespitinde, il veya ilçe danışma kurulu ile Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü'nün görüş ve teklifini esas alırlar.

Nazım imar planlarında, Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü'nün muvafakatı olmaksızın, spor tesisleri ile ilgili kısımları üzerinde değişiklik yapılamaz.

Toplu konutlar, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, eğitim kurumları ile fabrika projelerine spor alanı ve tesisi konulması zorunludur.

İş Kanunu'nda ara dinlenmesi

4857 sayılı İş Kanunu'nun 68. maddesi, günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;

a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,

b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,

c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

Ara dinlenmesi verileceğini, bu dinlenme sürelerinin en az olup aralıksız verileceğini, ancak bu sürelerin, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabileceği, dinlenmelerin bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabileceği, ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmayacağını hüküm altına almıştır. Yukarıda belirtilen hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekiline 2006 yılında 783.-YTL para cezası verilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1500

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşyerlerinde spor tesisleri yaptırma zorunluluğu