Sosyal güvenlik reformunda ilk adım tamam

 

24.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sosyal güvenlik reformunda ilk adım tamam

İbrahim Işıklı - 24 Mayıs 2006 Çarşamba - Dünya


Özellikle son 5 yıldan beri, kamuoyunun en fazla ilgilendiği konuların başında sosyal güvenlik geliyor. Maalesef, sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemimizin olmaması ve mevzuatın karmaşıklığı önemli sorunlardan birisiydi.

Sosyal güvenlik sistemindeki sorunları çözmek ve kamuoyundaki "herkese eşit sosyal güvenlik" beklentisini karşılamak üzere çıkarılan 5487 sayılı yönetim kurulu üyelerinin atanmasına ilişkin "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu"nun 6. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri gönderilmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 16.05.2006 tarihinde yeniden görüşülerek Sayın Cumhurbaşkanı'nın talepleri doğrultusunda düzeltilerek yeniden kabul edilen ve kanun numarası 5502 olarak değiştirilen 'Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu' 20.05.2006 tarih ve 26173 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Yapılan düzenleme ile kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî açıdan özerk, 5502 sayılı kanunda hüküm bulunmayan durumlarda özel hukuk hükümlerine tâbi Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı kurulmuştur. 5502 sayılı "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu" ile Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, TC Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ortadan kaldırılıp tüm sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayarak kurulan "Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı" ile vatandaşlara hizmet sunumunda norm ve standart birliği sağlanması yönünde önemli bir adım atılmıştır.

Şimdi, sosyal güvenlik reformunun ikinci ayağı olan ve Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanması uygun bulunmayan, 3, 28, 29, 31, 40, 46, 55, 63, 80, 82, geçici 1, geçici 2, geçici 4, geçici 6 ve geçici 9. maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için, Anayasa'nın değişik 89. ve 104. maddeleri uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na geri gönderilen "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nun en kısa zamanda çıkarılması gerekiyor.

Sosyal güvenlikte, "sosyal güvenlikçi" başkan olmalı

Sosyal güvenlik reformu, ülkemizin geleceği açısından büyük bir önem taşıyor. Hatta, emeklilik yaşının 65'e yükseltilmesi, aylık bağlama oranının düşürülmesi gibi düzenlemeler hükümete oy kaybettirecek gibi de görünüyor. Ancak, bu reformu yapanların değil, 1991 seçimlerinde popülist düzenlemelerle 30'lu yaşlardaki çalışanlara emeklilik kapısını aralayanların eleştirilmesi gerekiyor. Bugün maalesef, bu reforma ihtiyaç duyulmasına yol açan ve sosyal güvenlik kurumlarının aktüeryal dengelerini sarsan eski politikacılara en küçük bir eleştiri yok.

5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'na göre, "Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı"nın en üst amiri olan başkan, başkanlık icraatından ve emri altındakilerin faaliyet ve işlemlerinden yönetim kuruluna karşı sorumludur.

Bugüne kadar sosyal güvenlik kurumlarının yönetimine maalesef genellikle sosyal güvenlikle çok fazla ilgili olmayanlar yönetici olarak atandığı için sistem iflas etti.

Sayın Başbakan Erdoğan'ın muhalefet ve bazı sivil toplum örgütlerinin baskılarına rağmen hayata geçirmek için büyük bir çaba harcadığı sosyal güvenlik reformunda yasaları çıkarmak yeterli gelmeyecek. Ayrıca, çıkarılan bu yasaları uygulayacak yöneticiler önem kazanıyor. Maalesef ülkemizde, çok karmaşık bir yapısı olan Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK mevzuatının her üçünü bilen çok az kişi var;

Bunlardan birisi, hem akademik camiada saygın bir bilim adamı, hem de sosyal güvenlik uygulamacıları arasında mevzuata hakim olarak tanınan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Müjdat Şakar.

Halen SSK Yönetim Kurulu üyesi olan Selahattin Şahin de hem sosyal güvenlik sistemi uygulamalarını bilen, hem de bürokratik yapıyı çok iyi tanıyanlardan olduğu için ismi öne çıkıyor.

Yine kurum başkanlığı için adı geçenlerden biri de, SSK sigorta başmüfettişlerinden Ali Tezel. Halen, 4 gazetede köşe yazarlığı, 1 televizyon ve 1 radyo da sosyal güvenlik konusunda program yapan "çalışanların Marko Paşası" ülkemizde sosyal güvenliği en iyi bilen duayenlerden.

Umarım, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK olmak üzere her üç kurumu kaynaştıracak, yeni kurumda kurum kültürü oluşturacak bir başkan atanır. Önemli olan yasa çıkarmak olmakla birlikte, asıl olan çıkarılan yasaları uygulayacak yöneticiler olduğu için Sayın Başbakan Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Başesgioğlu bu sefer sosyal güvenliğin başına "sosyal güvenlikçi" başkan atar.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 773

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal güvenlik reformunda ilk adım tamam