Gemicilerin çalışma süresi ve fazla çalışma halinde ödenecek ücret

 

07.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Gemicilerin çalışma süresi ve fazla çalışma halinde ödenecek ücret

İbrahim Işıklı - 07 Haziran 2006 Çarşamba - Dünya

Denizcilerin işçilik niteliği diğer iş kollarından çok değişik bir karakter taşımaktadır. Bu nedenle, gemiadamları 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi değildir. ülkemizde, gemiadamlarının işçi-işveren ilişkileri 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile sağlanmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu'nda haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olarak belirlenmesine karşın, Deniz İş Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca, genel bakımdan iş süresi, günde sekiz ve haftada kırksekiz saattir. Bu süre haftanın iş günlerine eşit olarak bölünmek suretiyle uygulanır. İş süresi, gemiadamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir. İşveren veya işveren vekili, gemiadamının vardiyalarını yemek ve dinlenme zamanlarını bir çizelge ile belirtmek ve bu çizelgeyi gemiadamlarının görebilecekleri bir yere asmak zorundadır. Aşağıdaki işleri görenler Deniz İş Kanunu'nun iş sürelerine ilişkin hükümlerine tabi değildir;

1. Birden fazla kaptanın bulunduğu gemilerde birinci kaptan veya bu kanunun 2'nci maddesinin (C) fıkrasında yazılı olduğu şekilde kendisine vekalet eden kimse (kılavuz kaptanlar dahil),

2. Birden fazla makinistin bulunduğu gemilerde başmakinist,

3. Doktor ve sağlık memurları,

4. Hemşire ve hastabakıcılar,

5. Asli görevleri can, mal ve gemi kurtarma olan kurtarma gemilerinde çalışan gemiadamları,

6. Gemide kendi nam ve hesabına çalışanlar.

Deniz İş Kanunu'na göre tespit edilmiş bulunan iş sürelerinin aşılması suretiyle yapılan çalışmalar, fazla saatlerde çalışma sayılır. Yapılacak fazla çalışmanın her saatine ödenecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarı yüzde 25 oranında artırılmak suretiyle bulunacak miktardan az olamaz. Aşağıda yazılı haller fazla saatlerle çalışma sayılmamaktadır;

1. Geminin gemideki şahısların veya gemi hamulesinin selameti için kaptanın yapılmasını zaruri gördüğü işler,

2. Gümrük, karantina ve sair sıhhi formaliteler dolayısiyle yerine getirilmesinde zorunluluk bulunan ilave işler,

3. Gemi seyir halinde veya limanda iken gemide yaptırılan (yangın, gemiyi terketme, denizde çatışma, denizden adam kurtarma ve savunma) talimleri. Fazla saatlerle çalışmaları belgelemek üzere işveren veya işveren vekili noterden tasdikli ayrı bir defter tutmak zorundadır.

Bu defterde gemiadamına uygulanan zam nispetleriyle fazla çalışmanın yapıldığı gün ve o güne düşen miktarı ve gemiadamının hakettiği fazla çalışma ücreti gösterilir. Fazla saatlerle çalışma ücretlerinin asıl ücretler için hizmet aktinde gösterilmiş bulunan zaman, yer ve devrelerde, işveren veya işveren vekili tarafından gemiadamlarına tam olarak ödenmesi zorunludur.

Deniz İş Kanunu'nun 51. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendine göre, 28. madde gereğince gemiadamının fazla çalışma ücretini ödemeyen, işveren veya işveren vekili hakkında, bu durumda olan her gemiadamına karşılık, ödemediği meblağın, 2006 yılında 1.098.-YTL 'den aşağı olmamak üzere iki katı tutarında idarî para cezası verilir. Bu fiil yurt dışında işlendiği takdirde verilecek cezalar iki kat olarak uygulanır. Bu miktarlar her yıl Vergi Usul Kanunu'nun 298. maddesi gereğince belirlenen yeniden değerleme oranında artmaktadır.

Gemicinin yıllık izin hakkı

4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin yıllık ücretli izne hak kazanabilmeleri için bir tam yıl çalışmış olmaları gerekmektedir. Oysa, Deniz İş Kanunu'nun 40. maddesine göre, aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç hizmet aktine dayanarak en az altı ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanmaktadır. İzin süresi, altı aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve bir yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda bir aydan az olamaz.

İzin işverenin uygun göreceği bir zamanda kullanılır. Bu haktan feragat edilemez. Bir aylık izin, tarafların rızasıyla aynı yıl içinde kullanılmak suretiyle ikiye bölünebilir. Gemiadamı, yıllık ücretli iznini yabancı bir memleket limanında veya hizmet akdinin yapılmış bulunduğu mahalden gayri bir yerde kullanmaya zorlanamaz. Gemiadamı, dilerse, işveren veya işveren vekilinden ücretli izne ilişkin olarak 7 güne kadar ücretsiz yol izni de isteyebilir. Gemiadamının hakettiği yıllık ücretli izni kullanmadan iş sözleşmesinin sona ermesi halinde, işveren veya işveren vekili izin süresine ait ücreti, gemiadamına ödemek zorundadır. Deniz İş Kanunu'nun 53. maddesinin (c) fıkrasına göre, yukarıda açıklandığı üzere gemiadamına yıllık ücretli izin vermiyen işveren veya işveren vekili hakkında 2006 yılında 626.-YTL idarî para cezası verilir. Bu miktar her yıl Vergi Usul Kanunu'nun 298. maddesi gereğince belirlenen yeniden değerleme oranında artmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 2713

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gemicilerin çalışma süresi ve fazla çalışma halinde ödenecek ücret