Anonim şirket yöneticilerinin sigortalılığı

 

05.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Anonim şirket yöneticilerinin sigortalılığı 

İbrahim Işıklı - 05 Temmuz 2006 Çarşamba - Dünya


Anonim şirketlerin idaresi ve temsili, yönetim kuruluna aittir. Anonim şirketlerin yönetim kurullarında görev alanlar, 04.05.1979 tarihinden itibaren zorunlu olarak Bağ-Kur sigortalısı sayılmaktadırlar.

Bağ-Kur sigortalısı olmaları gereken anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortakları ile kurucu ortakları, yönetim kurulu üyelikleri ve kurucu ortaklıkları devam ettiği sürece, sonradan hizmet akdine istinaden çalışmaya başlasalar dahi, Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sigortalı olamayacaklardır. Anonim şirketlerin kurucu ortaklarıyla yönetim kurulu üyesi ortaklarının dışındaki diğer ortakları, şirkette çalışmaları durumunda, bu ortaklarla şirket arasındaki ilişkinin hizmet akdi ilişkisi bulunduğu kabul edilerek SSK kapsamında sigortalı sayılmaları gerekmektedir.

Anonim şirketlerin yönetim kurulunun kanun ve esas mukavele ile sahip oldukları idare ve temsil görevlerinin tamamı veya bir bölümü üyelerden birine veya bir kaçına verildiği takdirde yönetim kurulunun bu üyelerine (murahhas azalar) bir ücret (hakkı huzur) ödense bile bu kişiler de Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sigortalı sayılmayacaklardır. Ancak, SSK kapsamında sigortalılığı devam ederken bir anonim şirkette kurucu veya yönetim kurulu üyesi olan sigortalının SSK sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur sigortalısı sayılmaması gerekmektedir. Bu durumda olan ve SSK sigortalısı sayılanların aldıkları huzur hakkının ücret özelliği taşıdığı dikkate alınarak prime tabi tutulması gerekmektedir.

Şirkette genel müdür ve müdür (muhasebe müdürü, pazarlama müdürü, personel müdürü gibi) olarak görev yapanlar, şirket ortaklarından veya yönetim kurulu üyelerinden biri olabileceği gibi şirket ortakları dışından da olabilir. Şirket yönetim kurulu üyeleri ve murahhas azalar, esas görevlerine ilaveten şirkette muhasebe müdürü, pazarlama müdürü, personel müdürü gibi görevlerden birini yapmaları ve karşılığında ücret almaları halinde, kanundan doğmayan bu görevleri nedeniyle şirket tüzel kişiliği ile aralarında hizmet akdi bulunacağından SSK kapsamında sigortalı sayılmaları gerekmektedir. Ancak, burada anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının Bağ-Kur'lu sayılması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bağ-Kur'lunun askerlik borçlanılması

Bağ-Kur sigortalıları askerlikte er olarak geçen hizmet süreleri ile yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını borçlanabilirler. Sigortalıların ölümü halinde, sigortalı olanların hak sahipleri de borçlanma talebinde bulunabilirler. Askerlik sürelerinin borçlanılması için talepte bulunanların borçlanma talep tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olmaları gerekmektedir. Ayrıca sigortalının ölümü halinde vefat eden sigortalının hak sahiplerinin askerlik borçlanması yapabilmeleri için sigortalının ölüm tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olması şarttır.

Askerlikte geçen sürelerin borçlanılması için, sigortalılar veya hak sahiplerinin askerlik borçlanma talep dilekçesini doldurarak askerlik şubesine tasdik ettirmeleri ve bu belgeyi bağlı bulundukları Bağ-Kur il müdürlüklerine vermeleri gerekmektedir.

4956 sayılı kanunun 36. maddesiyle 1479 sayılı kanunun ek 9. maddesinde yapılan değişiklikle askerlik borçlanması primlerinin sigortalının talep tarihinde bulunduğu basamağın prim tutarları üzerinden hesaplanarak tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödenmesi şartı getirilmiştir.

Askerlik borçlanmasına ait primlerin süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde borçlanma geçersiz sayılmaktadır. Askerlik borçlanmasında sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi oranı olana yüzde 20 üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Borçlandırılan süre, sadece sigortalılık süresi olarak değerlendirilmekte, aylık bağlamaya esas ortalama gelir tutarının hesabında dikkate alınmamaktadır.

Askerlik borçlanması yapan sigortalıların askerlikte geçen süreleri ile Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılık sürelerinin çakışması halinde, çakışan süreler çıktıktan sonra kalan askerlik süresinin borçlanılacak süre olarak dikkate alınması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1475

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Anonim şirket yöneticilerinin sigortalılığı