AB yolunda `çocuk işçiler'

 

12.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

AB yolunda `çocuk işçiler'

İbrahim Işıklı - 12 Temmuz 2006 Çarşamba - Dünya


Çocuk işçi çalıştırma sorunu, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yoğun şekilde görülmektedir. Bu bağlamda, ülkemizde de ekonomik koşullar ve yoksulluk nedeniyle çocuk işçi çalıştırılması oldukça yaygındır. Anayasa'mızın 50. maddesinde, kimsenin yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamayacağını, küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanların çalışma şartları bakımından özel olarak korunacaklarını hükme bağlanmasına rağmen yüz binlerce küçük işçinin ağır çalışma koşulları altında çalıştırıldığı görülmektedir.

Ülkemizin Avrupa Birliği sürecinde, çalışma hayatındaki en önemli sorunlarından birisi olan çocuk işçiler sorunu, tüm yasal düzenlemelere karşın önlenemiyor. Türkiye'de, birçoğu sağlıksız koşullarda çalışmakta olan yaklaşık 3 milyon 850 bin çocuk işçi olduğu tahmin ediliyor. 02.06.1994 tarih ve 94/33 sayılı Avrupa Birliği direktifine uygun olarak çocuk ve genç işçilerin çalıştırılma usul ve esasları 4857 sayılı yeni İş Yasası'nın 71. maddesinde düzenlenmiştir. Onsekiz yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler ile onbeş yaşını tamamlamış, ancak onsekiz yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler, ondört yaşını bitirmiş ve ilk öğretimini tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler ve çalışma koşullarını belirlemek üzere hazırlanan Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 12. maddesinde işverenlerin;

a) Çocuk ve genç işçinin velisi veya vasisine, çocuk ve genç işçinin çalıştırılacağı iş, karşılaşabileceği riskler ve alınan önlemler hakkında bilgi vereceği,

b) Okula devam eden çocuk ve genç işçiden çalıştırmaya başlamadan önce, öğrenci olduğuna dair belge isteyeceği, bu belgeyi özlük dosyasında muhafaza edeceği,

c) Çocuk ve genç işçinin velisi veya vasisi ile yazılı iş sözleşmesi yapmak zorunda olduğu belirtilmiştir.

4857 sayılı İş Yasası'nın 71. maddesinde, çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı düzenlenerek, onbeş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaklanmıştır. Ancak, ondört yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceklerdir. Bu maddede, "çocuk" ve "genç işçi" kavramları getirilmiş; 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması açıkça yasaklanmıştır. Ancak, istisnaen 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi bitirmiş çocukların nitelikleri belirtilen hafif işlerde çalıştırılabileceği kabul edilmiştir. İşverenler çocuk ve genç işçilerin tecrübe eksikliği, mevcut veya muhtemel riskler konularında bilgisizlik veya tamamen gelişmiş olmamalarına bağlı olarak gelişmelerini, sağlık ve güvenliklerini tehlikeye sokabilecek herhangi bir riske karşı korunmalarını temin edeceklerdir.

Çocuk işçilerin çalışmasına izin verilen hafif işler, Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik ekindeki Ek-1'de, genç işçilerin çalışmasına izin verilen işler Ek-2'de ve 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler Ek-3'te belirtilmiştir. Çocuk ve genç işçilerin işe yerleştirilmelerinde ve çalıştırılabilecekleri işlerde güvenlik, sağlık, bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişmeleri, kişisel yatkınlık ve yetenekleri dikkate alınacaktır. Çocuğun gördüğü iş onun okula gitmesine, mesleki eğitiminin devamına engel olamayacak, onun derslerini düzenli bir şekilde izlemesine zarar vermeyecektir. Temel eğitimi tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamayacak, ancak, onbeş yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabilecektir. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilecektir. Okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma süreleri yukarıda birinci fıkrada öngörülen süreleri aşamayacaktır.

Çocuk ve genç işçiler, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılamazlar. Bugünlere ilişkin ücretler bir iş karşılığı olmaksızın ödenir. Çocuk ve genç işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. Yıllık ücretli iznin kesintisiz kullandırılması esastır. Ancak, yararına olduğu durumlarda çocuk ve genç işçinin isteği üzerine en fazla ikiye bölünerek kullandırılabilir. Okula veya eğitime devam eden çocuk ve genç işçilere yıllık ücretli izinleri okulların tatil olduğu, kursa ve diğer eğitim programlarına devam edilmediği dönemlerde verilecektir. İş Kanunu'nun 73. maddesinde, sanayie ait işlerde onsekiz yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaklanmıştır.

Hemen belirtelim ki, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 72. maddesine göre, "Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde onsekiz yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır." Yine, gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır. Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 12. maddesinde, gazino, bar gibi içki kullanılan yerlerle hamam ve plajlarda 21 yaşından küçük kişilerin çalıştırılmaması gerekmektedir.

Bir çıraklık okuluna veya meslek lisesine devam etmeyen çocukların çalıştıkları işyerlerinde normal sigortalı olarak Sosyal Sigortalar Kurumu'na bildirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, çalışma yasağı bulunan işçinin yasağa rağmen çalıştırılmış olması halinde, işçi sayılarak Sosyal Sigorta yasalarının işçilere tanıdığı haklardan istifade ettirilmesi gerekmektedir. (YİBK, 18.6.1958, E. 20, K. 9; RG 30.10.1958 No: 10020). Çocuk işçiler de sigortalı yapılacak ve kendilerine yaşlarına uygun "asgari ücret" ödenecektir. Çocuk işçilerin iş sözleşmelerinde ve ibranamelerinde kanuni velilerinin de imzası bulunacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu'nun çalıştırma yaşı ve çalıştırma yasağına ilişkin 71. maddesi hükmüne aykırı hareket eden işveren veya işveren vekiline 2006 yılında 783.- YTL para cezası verilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1195

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

AB yolunda `çocuk işçiler'