İş hukuku mevzuatında usul ve esaslar

 

26.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

İş hukuku mevzuatında usul ve esaslar

İbrahim Işıklı - 26 Temmuz 2006 Çarşamba - Dünya


İş hukuku mevzuatı uygulamalarına ilişkin az sayıda kaynak var. Özellikle 4857 sayılı yeni İş Kanunu, 5953 sayılı Basın İş Kanunu ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu'nu bir arada ele alan ve uygulamacılara yol gösterip, ışık tutacak kapsamlı bir kitaba çok ihtiyaç vardı. Daha önce iş hukuku ve sosyal güvenlik alanında bir çok eseri yayınlanan ve gazeteniz DÜNYA'nın da yazarlarından olan SSK Başkanlığı Sigorta Müfettişi Resul Kurt uzun bir süreden beri bu ihtiyaca cevap verecek bir eser hazırlıyordu.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından yayınlanan ve SSK Başkanlığı Sigorta Müfettişi Resul Kurt tarafından hazırlanan "İş Hukuku Mevzuatında Usul ve Esaslar, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararları" adlı kitap klasik iş hukuku kitaplarından farklı olarak uygulamada sıkça karşılaşılan sorunlara çözüm niteliğinde hazırlanmış ve ayrıca konuyla ilgili uygulama belgeleri ile dilekçe-yazışma örnekleriyle zenginleştirilerek 2005-2006 yılı Yargıtay kararlarına da yer verilmiştir. İş hukuku, sürekli gelişmekte ve değişikliklere uğramaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu ile ilgili olarak 30'dan fazla yönetmelik yayımlanarak yasanın uygulanmasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. İş hukuku mevzuatında çok fazla incelenmeyen "Basın İş Hukuku" ve "Deniz İş Hukuku" da kitaba alınarak bu yöndeki eksikler de tamamlanmıştır. Ayrıca, uzun bir zamandan beri tartışılan Kıdem Tazminatı Fonu Kanun Tasarısı metni de kitaba eklenerek ilgilenenlerin istifadesine sunulmuştur.

"İş Hukuku Mevzuatında Usul ve Esaslar, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararları" adlı bu kitap içerisinde;

. Yeni İş Kanunu uygulamaları,

. İş hukuku mevzuatında işçi-işveren ve taşeronların yükümlülükleri ile ihale makamlarının sorumlulukları,

. İş hukuku mevzuatında işyeri ve sigortalıların bildirimi,

. İş hukukunda işveren yükümlülükleri,

. Kadın, çocuk ve özürlü işçileri koruyucu hükümler,

. İş hukukunda fazla çalışma, genel tatil günlerinde çalışma,

. İş hukukunda iş sözleşmesi türleri ve iş sözleşmesi örnekleri,

. İşletmelerde iş güvencesi uygulaması ve güncel yargı kararları,

. İş Kanunu'nda idari para cezası uygulanması ve idari para cezalarına itiraz,

. Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu,

. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu

. İş sözleşmesinin işçi ve işveren tarafından haklı bir nedenle derhal feshi,

. İhbar ve kıdem tazminatı uygulamaları,

. Yıllık ücretli izin uygulamasının usul ve esasları,

. İş hukukunda ücretsiz izin, part-time çalışma (kısmi çalışma),

. Kısmi süreli (part-time) çalışmada yıllık ücretli izin, hafta tatili ve kıdem tazminatı,

. Yabancı işçi çalıştırılmasına ilişkin uygulamalar,

. İşletmelerde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları,

. 854 sayılı Deniz İş Kanunu uygulamaları,

. 5953 sayılı Basın İş Kanunu uygulamaları, gibi konuların yer aldığı "İş Hukuku Mevzuatında Usul ve Esaslar, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararları" adlı bu kitap özellikle serbest muhasebecilere, serbest muhasebeci mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere, insan kaynakları ve personel müdürlerine, işletme müdürlerine, muhasebe müdürlerine, fabrika müdürlerine, işyeri yönetimi veya şantiye şefliği gibi görevlerde bulunan mimar ve mühendislere, avukatlara, sendikacılara, öğrencilere, sosyal güvenlik kurumlarında çalışanlara ve idarecilik yapanlara, şirket sahiplerine, 4857 sayılı yasaya tabi personel çalıştıran kamu kuruluşları ile özel sektörde görev yapan müfettiş, kontrolör, uzman ve denetçi gibi denetim elemanlarına yararlı olacak şekilde hazırlanmıştır.

Tamamen uygulamaya dönük hazırlanarak dilekçe, yazışma örnekleri ve yargı kararlarına yer verilmek suretiyle zenginleştirilerek uygulamacıların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanmış 1024 sayfadan oluşan "İş Hukuku Mevzuatında Usul ve Esaslar, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararları" adlı kitabı edinmek isteyen okuyucular İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) Kurtuluş Cd. No: 152 Kurtuluş/İstanbul adresinden 25.-YTL karşılığında bizzat temin edebileceği gibi, İSMMMO iktisadi işletmesinin Türkiye İş Bankası Kabataş Şubesi'ndeki 361429 nolu hesabına kitabın bedeli olan 25 milyon TL'yi yatırarak faturanın kesileceği kişi veya kurumun adı, unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi numarası ile telefon numarasını (gerçek kişiler de fatura kesilebilmesi için vergi dairesi ve vergi hesap nosu bildirecektir) İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın; ismmmo@ismmmo.org.tr e-mail adresine veya 0-212-343 47 80 nolu faksa göndermeleri halinde kitap kargo ile gönderilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) 0-212-315 84 00 nolu telefonu aranabilir.

Bu değerli eseri bizlere kazandıran, başta Sayın İSMMMO Başkanı Sayın Yahya Arıkan olmak üzere tüm İSMMMO Yönetim Kurulu üyelerine ve kitabı hazırlayan Sayın Resul Kurt'a okuyucularım adına teşekkür ederim.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1313

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İş hukuku mevzuatında usul ve esaslar