Sosyal güvenlik, rotasını arıyor

 

09.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sosyal güvenlik, rotasını arıyor

İbrahim Işıklı - 09 Ağustos 2006 Çarşamba - Dünya


Sosyal güvenlikte 2005 yılı reform hazırlığı, 2006 yılı reform yasalarının çıkarılması ve 2007 yılı ise reform yasalarının uygulanmaya başlanması ile geçecek. Uzun bir süreden beri, hemen hemen herkesin yapılmasında yarar gördüğü sosyal güvenlik reformuna ilişkin yasalardan 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile, TC Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK tek çatı altında birleştirilerek bugüne kadar yaşanan birçok sorunun çözümü sağlanmıştır.

Yine, 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" ile de herkese eşit sosyal güvenlik hizmeti verilmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır.

Sosyal güvenlik sistemlerindeki açıklar nedeniyle birçok ülkede sorunlar yaşanmaktadır. Ülkemizde yapılan reform çabalarının sosyal güvenlik sistemindeki açıkları azaltıp azaltmayacağını önümüzdeki yıllarda birlikte göreceğiz.

Benim burada üzerinde asıl durmak istediğim konu, böylesine büyük bir reformun yapılmasına rağmen maalesef tanıtımının yeterince yapılamamış olmasıdır.

Yine, sanki sosyal güvenlik kurumları üzerinde ölü toprağı atılı. Reform yasalarının uygulamasını gösterecek yönetmeliklerden ses seda yok. Sanki, 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girecek reform yasaları burada uygulanmayacak. Herkes ne olacağını ve "Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı"nın en üst amiri olan kurum başkanlığına kimin getirileceğini merakla bekliyor. Tabii, sosyal güvenlik reformunun başarıya ulaşmasını istemeyenlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na henüz hiç kimsenin atanamamasından dolayı duydukları sevinci belirtmeye gerek yok. Daha önce de yazmıştım, önemli olan yasa çıkarmak olmakla birlikte, asıl olan, çıkarılan yasaları uygulayacak yöneticilerdir. Kuruma ilk atanacak başkan son derece önemli, çünkü birçok uygulamanın temeli bu dönemde atılacak. Yanlış ve reformun mantığına aykırı uygulamaları ilerde düzeltmek zor olacaktır.

Başkanı olmayan kurumun, reform uygulamalarına hakimiyetinden söz etmek doğru değildir. Sosyal güvenlik reformunu çıkararak büyük bir siyasi risk alan Sayın Başbakan'a ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na bir an önce kurum başkanlığına SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı uygulamalarını bilen, liyakatli bir başkan atamaları gerektiğini, aksi halde sosyal güvenlik sistemindeki karmaşa ve sahipsizlikten dolayı ülkeyi büyük sorunların beklemekte olduğunu belirtmeme gerek yok.

Yıllık ücretli izinde SSK primi ödenmesi gerekir mi?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 61. maddesine göre, sigortalılara yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ile meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin, Sosyal Sigortalar Kanunu'ndaki esaslar çerçevesinde işçi ve işverenler yönünden ödenmesine devam olunur. Buna göre, yıllık ücretli izin kullanan işçiler için Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta koluna ait primler dışındaki, Hastalık, Analık, Malullük, Yaşlılık, Ölüm ve İşsizlik Sigorta kollarına ait primler ödenmeye devam edilecektir.

Yıllık ücretli izin süresinde işçinin iş kazaları ve meslek hastalıkları risklerine maruz kalmayacak olması nedeniyle yıllık ücretli izin süresinde işçi ücretinden iş kazaları ve meslek hastalıkları primi kesintisi yapılmayacaktır.

SSK'ya verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nde, sadece işçinin kıdemine belirlenen 14-20-26 günlük yıllık izin süresi için iş kazası ve meslek hastalığı primi kesintisi yapılmayacak, 1'er günlük hafta tatilleri ve eğer varsa genel ve tatil günleri içinse iş kazası ve meslek hastalığı primi kesintisi yapılmaya devam edilecektir. Yani, sadece yıllık izinler için iş kazası ve meslek hastalığı kesintisi yapılmayacaktır.

SSK'ya verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nde, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar için iş kazası ve meslek hastalığı primi kesintisi yapılacaktır. Yani, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanların aylık prim ve hizmet belgesinde ücretli izin matrahı göründüğü halde, yüzde 30'luk (7,5+22,5) prim kesilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 798

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal güvenlik, rotasını arıyor