Sosyal Güvenlik Reformu'nda iş kazası ve meslek hastalığı prim oranının belirlenmesi

 

30.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU KÖŞESİ

Sosyal Güvenlik Reformu'nda iş kazası ve meslek hastalığı prim oranının belirlenmesi

İbrahim Işıklı - 30 Ağustos 2006 Çarşamba - Dünya

Geçen hafta, Sosyal Güvenlik Reformu ile yeniden düzenlenen yurtdışı borçlanmasını açıklamıştık. Bu hafta da, DÜNYA okurları için, yeni Sosyal Güvenlik Reformu ile iş kazası ve meslek hastalığı prim oranının nasıl belirleneceği konusu açıklanmıştır.

Bir iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda geçici veya sürekli olarak gelir kaybına uğrayan sigortalılarla bunların hak sahiplerine ilk defa 07.07.1945 tarihinde kabul edilen 4772 sayılı İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları ve Analık Sigortası Kanunu ile 01.07.1946 tarihinden itibaren sigorta yardımları sağlanmaya başlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nca, iş kazası ve meslek hastalığı primlerinin belirlenmesi işverenlerin ödeyeceği primler açısından büyük önem taşımaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 79. maddesi uyarınca, kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortası için, bu kanunda öngörülen her türlü ödemeler ile yönetim giderlerini karşılamak üzere kurum prim almak, ilgililer de prim ödemek zorundadır.

Kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesi ve işkollarının ve işlerin tehlike sınıf ve derecelerinin belirlenmesi konusu 5510 sayılı kanunun 83. maddesinde düzenlenmiştir. Kısa vadeli sigorta kolları primi, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre tespit edilecektir. İş kolları tehlikenin ağırlığına göre sınıflara, bu sınıflar da özel iş şartlarına ve tehlikeyi önlemek için alınmış olan tedbirlere göre derecelere ayrılacaktır. Hangi iş kollarının hangi tehlike sınıfına girdiği, tehlike sınıf ve derecesine ait prim oranlarının ve tehlike derecelerinin belirlenmesinde uygulanacak esaslar, ilgili bakanlıkların görüşleri de alınarak bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulacak bir tarife ile tespit edilecektir. Prim tarifesi gerekli görülürse aynı usûlle değiştirilebilecektir.

Yapılan işin yukarıda belirtilen tarifeye göre hangi tehlike sınıf ve derecesine girdiği ve ödenecek kısa vadeli sigorta kolları primi oranı Sosyal Güvenlik Kurumu'nca belirlenerek işverene ve 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara (eski Bağ-Kur sigortalıları) tebliğ edilir. İş kazasını ve meslek hastalığını önleyecek tedbirler hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun bulunmadığı tespit edilen işler, kurumca daha yüksek primli derecelere konulabilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, işyerinin tespit edilmiş bulunan tehlike sınıf ve derecesini yaptıracağı incelemelere dayanarak kendiliğinden veya işverenin ya da 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların (eski Bağ-Kur sigortalıları) isteği üzerine değiştirebilecektir. Kurumca yapılacak değişikliklere ilişkin kararın takvim yılından en az bir ay önce işverene, işveren tarafından değişiklik isteğinin de takvim yılından en az iki ay önce kuruma bildirilmesi şarttır. Böylece karara bağlanacak değişiklikler, karar veya istekten sonraki takvim yılı başında yürürlüğe girecektir.

İşverenler ile 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlar (eski Bağ-Kur sigortalıları), tehlike sınıf ve derecesi ile prim oranı hakkında kurumca yapılacak yazılı bildirimi aldıktan sonra bir ay içinde kuruma itiraz edebilir. Kurum, bu itirazı inceleyerek en geç üç ay içinde karara bağlayarak sonucunu itiraz edene bildirir. ilgililer, kurumun kararı üzerine, kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde yetkili mahkemeye başvurabilir. Kuruma itiraz edilmesi veya mahkemeye başvurulması, primlerin takip ve tahsilini durdurmaz.

İşverenin veya 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların (eski Bağ-Kur sigortalıları) itirazı; işyerinin tehlike sınıfı ve derecesi ile kısa vadeli sigorta kolları prim oranının tebliğine ilişkin yazının işverence veya 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlar tarafından tebellüğünden itibaren bir ay içinde yapılmış ise değiştirilen iş kolu kodu ve tehlike sınıfı ile tehlike derecesinin hatalı uygulandığı tarihten, bir aylık süre dışında yapılmış ise itirazın kurum kayıtlarına intikali tarihini izleyen yılbaşından, üçüncü fıkrada belirtilen sürelerin aşılması durumunda ise kurumca yapılacak değişikliğe ilişkin kararın tebliğini izleyen takvim yılı başından geçerli olarak uygulanır.

Bu değişiklik nedeniyle tehlike sınıf ve derecesinin yükselmesi halinde, kararın işverene veya 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara tebliğ edildiği tarih ile yürürlük tarihi arasındaki süreye ilişkin kısa vadeli sigorta kollarına ait prim farkının tebliği tarihini takip eden bir ay içerisinde kuruma ödenmesi halinde, fark prim için gecikme cezası ve gecikme zammı alınmaz. Aksi takdirde, fark primi 5510 sayılı kanunun 89. maddesi uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil olunur. Tehlike sınıf ve derecesinin düşmesi halinde ise kısa vadeli sigorta kolları sigortası prim farkı, işverenin varsa borçlarına mahsup edilir, yoksa iade edilir. Bir ay içinde iade edilmesi halinde faiz ödenmez.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 3965

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal Güvenlik Reformu'nda iş kazası ve meslek hastalığı prim oranının belirlenmesi