"Sosyal Güvenlik Kurumu" başkanını arıyor

 

28.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

"Sosyal Güvenlik Kurumu" başkanını arıyor

İbrahim Işıklı - 27 Eylül 2006 Çarşamba - Dünya


5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile TC Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK tek çatı altında birleştirilerek bugüne kadar yaşanan bir çok sorunun çözüme kavuşturulması amaçlanmaktadır. Sosyal güvenlik reformuna ilişkin düzenlemelerin 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girecek olması, bir an önce "Sosyal Güvenlik Kurumu"nun en üst amiri olan kurum başkanlığına atama yapılmasını gerektiriyor.

Hem SSK ve hem de Bağ-Kur uzun bir zamandan beri vekaleten yönetiliyor ve neredeyse 5-6 ayda bir de vekalet eden yöneticiler değişiyor. Önemli olan yasa çıkarmak olmakla birlikte, asıl olan çıkarılan yasaları uygulayacak yöneticilerdir. Daha önce de yazmıştım; Kuruma ilk atanacak başkan son derece önemli, çünkü birçok uygulamanın temeli bu dönemde atılacak olup yanlış ve reformun mantığına aykırı uygulamaları ilerde düzeltmek mümkün olmayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na; sosyal güvenlik sistemini yakından tanıyan, SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı uygulamalarını bilen, bürokrasi deneyimi olan liyakatli bir başkan atanması gerekmektedir. Yoksa, sosyal güvenlik sistemindeki karmaşa ve sahipsizlikten dolayı ülkeyi büyük sorunların beklemekte olduğunu belirtmeme gerek yok.

"Aydemir" Çankaya'dan onay bekliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı için adı geçen bürokratlardan birisi de, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir. Sayın Aydemir, sosyal güvenlik uygulamalarını bilen, SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı'nı yakından tanıyan ve bürokrasi deneyimi çok fazla olan bir bürokrat. Ayrıca, DPT'deki sosyal güvenlikle ilgili önemli isimlerden biri olarak biliniyor. Özellikle DPT bünyesinde sosyal güvenlik konusunda bir çok önemli çalışmada büyük katkıları olan Aydemir'in kararnamesinin Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiği kulislerde konuşuluyor.

Gerçekten Birol Aydemir'in Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı atanması gerçekleşirse sosyal güvenlik sisteminde yapılan reform çabalarının uygulanması konusundaki önemli bir engel ortadan kalkacak. Böylece sosyal güvenlik reformuna ilişkin düzenlemelerin 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girmeden önce kurum uygulamalarına ilişkin bir çok konuda eksik ve yetersiz düzenlemelere neşter vurulabilecek. Uzun bir süreden beri yönetim boşluğu olan sosyal güvenlik kurumları da nihayet etkin bir yönetime kavuşacak.

"Birol Aydemir" kimdir

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı için adı geçen Birol Aydemir, 1966 doğumlu. Aydemir, 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl Kalkınma Bankası İktisadi Analiz ve Araştırmalar Müdürlüğü Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı, gümrük müfettişi yardımcılığının ardından DPT'de İktisadi Planlama Genel Müdürlüğü'nde uzman yardımcısı oldu. ABD'de, University of Delaware'de ekonomi yüksek lisansı yaptı. 2001 Aralık ayında Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğü Finansman Dairesi Başkanı, 2002 yılının Aralık ayında ise DPT'de müsteşar yardımcısı oldu.

İş Kanunu'nda gece çalıştırma yasağı

4857 sayılı İş Kanunu'nun 73. maddesine göre, sanayie ait işlerde onsekiz yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaklanmıştır.

Emziren işçinin doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaklanmıştır. Yine, aynı maddeye göre, yeni doğum yapmış işçinin doğumu izleyen sekiz haftalık süre sonunda, emziren işçinin ise 6 aylık süreden sonra gece çalışması yapmasının güvenlik ve sağlık açısından sakıncalı olduğunun hekim raporu ile belirlendiği dönem boyunca, gece çalıştırılması yasaktır. Kadın işçiler, gebe olduklarının hekim raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.

İş Kanunu'nun 104. maddesine göre, çocuk ve genç işçileri gece çalıştıran veya yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işveren veya işveren vekiline 2006 yılında 783.-YTL para cezası verilecektir. (Bu cezalar her yıl VUK 298. maddesince belirlenen yeniden değerleme oranında artmaktadır.)


İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1286

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Sosyal Güvenlik Kurumu" başkanını arıyor