Yemek çeklerinden sosyal sigorta primi kesilmeli mi?

 

22.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Yemek çeklerinden sosyal sigorta primi kesilmeli mi?

İbrahim Işıklı - 22 Şubat 2006 Çarşamba - Dünya


506 sayılı kanunun 77. maddesinin 2. fıkrasında 01.01.2004 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle sigorta primi kesintisi yapılmayacak yemek yardımı miktarlarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirleneceği hükme bağlanmıştır.

"Sigorta Primlerinin Hesabına Esas Tutulacak Kazançların Aylık Tutarının Tespitinde Nazara Alınmayacak Olan Yemek Parası ile Çocuk ve Aile Zamlarının Günlük ve Aylık Tutarlarının Tespitine İlişkin Tebliğ" ile 01.01.2004 tarihinden geçerli olmak üzere sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen günlük asgari ücretin (01.01.2006-31.12.2006 dönemi için günlük 17,70.-YTL) yüzde 6'sının (1,06.-YTL.) yemek verilecek olan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarının aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaması, dolayısıyla bulunacak bu tutardan sigorta primi kesintisi yapılmaması, günlük 1,06.-YTL'den fazla yemek parası (nakit) verilirse, istisna olarak belirlenen 1,06.-YTL tutarını aşan kısımdan sigorta primi kesilerek SSK'ya ödenmesi öngörülmüştür.

Yemek yardımı tutarını açıklayan tebliğde hangi durumların ayni yardım sayılacağı, hangi durumların ayni yardım sayılmayacağı açık bir şekilde düzenlenmediğinden, bu durum işverenlerde tereddütlere yol açmaktadır. Uygulamada, işverenler tarafından personele verilen yemek yardımı ile ilgili en çok karşılaşılan dört farklı seçenek bulunmaktadır.

Bunlar;

a) İşyerinde veya müştemilatında yemek hazırlanarak çalışanlara ayni olarak yemek verilmesi,

b) İşyerinde veya müştemilatında yemek hazırlanmamakta, çalışanlara ayni olarak yemek şirketleri tarafından hazırlanan yemeğin işyerinde veya yemek şirketinde verilmesi ve yemek şirketi tarafından yemek bedelinin işverenlere fatura edilmesi,

c) İşyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyerek, bunun yerine çalışanlara yemek kuponu (ticket, vs.) verilmesi,

d) Yemek tutarının işçinin ücretine dahil edilmek suretiyle (bordroda yer alarak) nakit şekilde ödenmesi,

olarak sayılabilecektir.

Yukarıdaki, (a), (b) ve (c) seçeneklerinde yer alan şekilde yemek yardımı yapılması halinde, bu yardım ayni olarak verildiğinden sigorta primi kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, (d) seçeneğinde belirtilen şekilde yemek yardımının nakit olarak ödenmesi halinde, günlük 1,06.-YTL'nin üzerindeki ödemelerden sigorta primi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak SSK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü'nün SSK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü'nün 16.02.2004 tarih ve 16-310 ek sayılı genelgesinde; "sigortalılara ay içinde yemek parası olarak nakit ödeme yapılmaksızın, çalıştıkları işyerinin dışında yemek üretimi yapan başka firma veya şahıslar tarafından örneğin yemek kuponu karşılığında, gerek işyerinde, gerekse işyerinin dışında yemek verilmesi üzerine, işverence bu firma veya şahıslara fatura karşılığında yemek bedeli olarak ödeme yapılması halinde, bu nitelikteki fatura bedellerinden sigorta primi tahakkuk ettirilmemesi gerekmektedir" denilmek suretiyle yemek kuponu karşılığında, gerek işyerinde, gerekse işyerinin dışında yemek verilmesi halinde bundan sigorta primi kesintisi yapılmayacağı belirtilmiştir.

Ancak, bazı yazarların yemek çeki veya kuponlarından da SSK primi kesilmesi gerektiğini belirttikleri görülmektedir. Yukarıda da etraflıca açıklandığı üzere, işverenlerce yemek kuponu, yemek çeki veya ticket adı altında çeşitli şirketlerden fatura ile yemek kuponu satın alınarak yemek kuponlarının personele verilmesini, personele nakden yapılmış ücret ödemesi olarak kabul etmek mümkün değildir. Bu, ayni bir yardım olarak kabul edilerek personele verilen yemek kuponu tutarından SSK primi kesilmemesi gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1836

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yemek çeklerinden sosyal sigorta primi kesilmeli mi?