Sosyal güvenlik prim borcunu ödemeyen işverenlere yurtdışı çıkış yasağı uygulanması

 

22.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sosyal güvenlik prim borcunu ödemeyen işverenlere yurtdışı çıkış yasağı uygulanması

İbrahim Işıklı - 22 Kasım 2006 Çarşamba - Dünya


Çalışanların sosyal güvencesinin sağlanabilmesi için prim belgelerinin de verilmesi gerekmektedir. İşverenlerin bir ay içinde 4. ve 5. maddeye tâbi çalıştırdığı sigortalıların ve sosyal güvenlik destek primine tâbi sigortalıların; ad ve soyadlarını, T.C. kimlik numaralarını, prime esas kazançlarını, prim ödeme gün sayıları ile prim tutarlarını gösteren ve asıl veya ek aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemeleri gerekiyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 88. maddesinde "Miktarı kurum yönetim kurulunca belirlenen tutarı geçen ve yurtdışına çıkış yasağı konulacağına dair ihtar tebliğ edilmesine rağmen, borcunu ödemeyen işverenlerin kendileri veya kanunî temsilcileri hakkında kurumun talebi üzerine, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 22'nci maddesi hükümleri uygulanır" hükmü getirilmektedir.

Yine, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 22'nci maddesinde; "Yurtdışına çıkmaları; mahkemelerce yasaklananlara, memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığı'nca tespit edilenlere, vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez. Ancak, yabancı memleketlere gitmeleri mahkemelerce yasaklananlar dışında kalanlara, zaruri hallerde içişleri bakanının teklifi ve başbakanın onayı ile pasaport veya pasaport yerine geçen seyahat vesikası verilebilir.

Bu durumda olanların açık kimlikleri (adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, ana ve baba adı ile nüfusa kayıtlı olduğu yer) ve tahdit sebebi, ilgili daireler tarafından mahallin polis makamlarına bildirilir.

İlgili polis makamları da bu bilgileri alır almaz bağlı bulunduğu il emniyet müdürlüğü kanalıyla en seri haberleşme aracıyla yazılı olarak hudut kapısı bulunan emniyet müdürlüklerine, şahsın nüfusa kayıtlı olduğu il emniyet müdürlüğüne ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirir.

Bunların yurtdışına çıkışları engellenir ve kendilerine pasaport veya vesika verilmez, verilmişse geri alınır.

Birinci fıkrada yazılı makamlar tarafından pasaport verilmesi veya yurtdışına çıkması yasaklananlarla, yurtdışında kalmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu tespit edilenlerin süreleri dolan pasaportları yenilenmez, kendilerine Türkiye'ye dönmeleri için seyahat vesikası verilir.

Pasaport veya pasaport yerine geçen vesikaları kaybedenlerden, bunu haklı bir sebebe dayandıramayanlarla bulundukları ülkelerden sınır dışı edilmiş olanlara, bu ülkelerden çıkarılış sebepleri göz önünde tutularak pasaport veya vesika verilmeyebilir." Denilmek suretiyle yurtdışına çıkmaları; mahkemelerce yasaklananlara, memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığı'nca tespit edilenlere, vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

5510 sayılı yasanın yürürlüğe gireceği 01.01.2007 tarihinden itibaren miktarı Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nca belirlenen tutarı geçen ve yurtdışına çıkış yasağı konulacağına dair ihtar tebliğ edilmesine rağmen, borcunu ödemeyen işverenlerin kendileri veya kanunî temsilcileri hakkında kurumun talebi üzerine, yurtdışı çıkış yasağı uygulanacaktır. Bu da sosyal güvenlik prim borçlarının ödenmesi için caydırıcı bir düzenleme olacaktır.

Maliye Bakanlığı'nın 439 Seri No'lu Tahsilat Genel Tebliği'nde (27/04/2006 tarih 26151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır) yurtdışına çıkış yasağı konulmasını gerektiren borç tutarı 25 bin Yeni Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu, prim borcu bulunan işverenler için bu konuyla ilgili olarak 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere bir tutar belirleyecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1233

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal güvenlik prim borcunu ödemeyen işverenlere yurtdışı çıkış yasağı uygulanması