"Reform ertelendi" sosyal güvenliğinize sahip çıkın

 

27.12.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

 "Reform ertelendi" sosyal güvenliğinize sahip çıkın

İbrahim Işıklı - 27 Aralık 2006 Çarşamba - Dünya


Sosyal güvenlik, ülkemizde hiç bu kadar önemli olmamıştı. Çünkü emeklilik şartları hem çok kolaydı ve hem de asgari ücretle çalışıp emekli olanlara çalışırken aldığından daha fazla emekli maaşı veriliyordu. Hatta bundan birkaç yıl öncesine kadar SSK'lılar işe girdikten sonra hemen sağlık yardımı bile alabiliyorlardı. Dolayısıyla, emekli yaşı ve prim gün sayısı arttıkça, çalışırken yüksek prim ödenmesi emekli aylığını artırdıkça, sağlık yardımlarından yararlanabilmek için staj süresi (halen SSK'lılar için 90 gün, SSK'lıların eş ve çocukları için 120 gün) aranmaya başlanınca sigortalık toplumda daha önemli hale geldi.

Sigorta, servis ve yemek

Sosyal güvenliğin toplumdaki artan önemini işçi arayan şirketlerin verdikleri ilanlarla daha açık görüyoruz. Eleman arayan şirketler verdikleri ilanlarda, "Sigorta, servis ve yemek" olanakları sayılıyor. Yani, bu ilanlar sigortalılık bilincinin toplumda daha önemli hale geldiğinin bir göstergesi.

Sosyal güvenlik reformu ertelendi

Kamuoyunda kısaca sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddeleri iptal etmesinin ardından 2007 yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'na konulan madde ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlüğü 1 Temmuz 2007'ye ertelendi.

Tek çatı devam ediyor

SSK, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, TC Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nü ortadan kaldırıp bu kurumların yerine, "Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı" kurulmuştu. kamuoyunda tek çatı olarak adlandırılan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı kurulmasına ilişkin herhangi bir iptal kararı olmamıştır. Sadece, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın uygulayacağı mevzuat olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali söz konusudur. Dolayısıyla, tek çatı devam ediyor.

Sosyal güvenliğinize sahip çıkın

Sosyal güvenlik reformu ile birlikte SSK'lılara, Emekli Sandığı mensuplarına ve Bağ-Kur'lulara birçok konuda önemli haklar getiriliyordu. En basitinden; herkes 30 gün prim ödeyerek sağlık yardımlarından faydalanabilecek; yurtdışı tedavi için 30 gün yetecek; özel hastaneler, grev ve lokavtta geçen süreler, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj sürelerinin, sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen primi ödenmemiş sürelerinin borçlandırılacak; doğum yapan kadınlar bu sürelerdeki emeklilik primlerini yatırabilecek; herkese aylık 1/3 asgari ücret oranında emzirme yardımı verilecek; cenaze yardımı 3 asgari ücret olacaktı.

Eğer, sosyal güvenlik hakkımıza sahip çıkmazsak yasa bir daha geri gelmemek üzere iptal edilebilir. Yapılması gereken, Anayasa Mahkemesi iptal kararının bir fırsata dönüştürülerek, yasadaki eksik ve yanlışların düzeltilmesidir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 629

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Reform ertelendi" sosyal güvenliğinize sahip çıkın