Uçak kazazedesi işçiye bir darbe de topluluk sigortasından

 

17.01.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Uçak kazazedesi işçiye bir darbe de topluluk sigortasından

İbrahim Işıklı - 17 Ocak 2007 Çarşamba - Dünya


Geçtiğimiz haftanın gündeminde; 9 Ocak günü inşaat şirketinin Türk işçilerini Adana'dan Irak'a götüren Rus yapımı Antanov-26 tipi uçağın 5 mürettebat ve 30 yolcusuyla Irak'ın Belet kenti yakınlarındaki Alasat Havaalanı'nda düşmesi vardı. İnşaat şirketinin işçilerini taşıyan uçağın düştüğü faciada 29'u Türk işçisi olmak üzere toplam 34 kişi hayatını kaybetti. Kazada 35 kişilik yolcudan sadece 1 Türk işçi yaralı olarak kurtuldu.

Her yıl kendi vatanında hayata tutunamayan, iş-aş bulamayan binlerce kişi ailesinin geçimini sağlamak için gurbete çıkıyor. Zordur gurbetçilik. Vatandan, eş-dosttan uzakta bin bir zorluk içinde çalışmak, üretmek, kazanmak ve ailesinin geçimini sağlamak.

Kazanın ilk şoku atlatıldıktan sonra geride kalanları düşündüren en önemli sorun olarak karşımıza ailenin geçiminin nasıl sağlanacağı, vefat eden işçilerin geride bıraktığı eş-çocuklarına aylık bağlanıp bağlanamayacağı çıkıyor.

Öncelikle ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde iş üstlenen Türk firmaları tarafından yurtdışına götürülen Türk işçilerinin sosyal güvenliğinin, gittikleri ülkeyle Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan sosyal güvenlik sözleşmesi hükümlerine göre sağlandığını, Irak gibi ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerin sosyal güvenliğinin ise (sigortalılığı); Türkiye İş Kurumu nezdinde imzalanan bireysel iş sözleşmesi ve işçinin isteği halinde Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 85. maddesinde düzenlenen isteğe bağlı sigortayla veya topluluk sigortası ile sağlandığını belirtmekte yarar var.

Topluluk sigortası uygulamasında, yurtdışına götürülen işçilere kısa vadeli sigorta kolları olan iş kazası ve meslek hastalığı ile analık ve hastalık uygulanmamaktadır. Bu sigortalılar için sadece uzun vadeli sigorta kolları (yani emeklilikle ilgili olan sigorta kolları) olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmektedir.

Bu nedenle topluluk sigortasıyla yurtdışına götürülen işçiler iş kazası geçirmeleri halinde kendilerine SSK tarafından iş kazası-meslek hastalığına bağlı ölüm veya sakatlık nedeniyle (sürekli iş göremezlik geliri veya geçici iş görmezlik geliri) gibi herhangi bir yardım yapılmamakta, sağlık yardımı verilmemekte ya da doğum yardımları yapılmamaktadır.

Oysa, Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerini iptal ettiği sosyal güvenlik reformu (5510 sayılı kanun) 1 Ocak'ta yürürlüğe girmiş olsaydı bu işçiler geçici görevle yurtdışına gönderilmiş sayılacak, vefat eden işçinin dul eşlerine ve yetim çocuklarına iş kazası sigortasından yardım yapılacağı gibi artık kendilerine iş kazası sürekli iş göremezlik geliri de bağlanacaktı. Sosyal güvenlik reformu 1 Ocak'ta yürürlüğe girmediği için, Irak'ta düşen uçakta vefat eden işçiler topluluk sigortası kapsamında Irak'a götürülmüş olup, bu işçilerin ailelerine iş kazasından dolayı herhangi bir yardım yapılmayacağı gibi iş kazası sürekli iş göremezlik geliri de bağlanamayacaktır.

Sadece, toplam 900 gün prim ödemesi olan işçilerin dul eşlerine ve yetim çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilecektir. 900 prim ödeme gün sayısı olmayan işçiler için askerlik borçlanması yapılarak gün eksiklerinin tamamlanması da mümkündür. Bunun için de Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur'a teşekkür etmek gerekiyor. Zira, Sayın Cantimur, yasa teklifi yapmamış ve 5561 sayılı yasa çıkmamış olsaydı vefat eden işçilerin dul eşlerine ve yetim çocuklarına aylık bağlanması için 1800 gün gerekecekti. Dolayısıyla, en azından 900 gün prim ödemesi olan işçilerin dul eşlerine ve yetim çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 930

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Uçak kazazedesi işçiye bir darbe de topluluk sigortasından